Хрватска: Оптужница за убиство Срба после Олује

Државно тужилаштво у Ријеци подигло је оптужницу против пензионисаног припадника Хрватске војске Рајка Кричковића (56) због убиства трочлане српске породице Совиљ у селу Кијани код Грачаца 1995. године након акције "Олуја".                                tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/oluja.jpg
Са прославе "Олује" у Хрватској

У саопштењу објављеном на интернет страницама тужилаштва, наводи се да се оптуженом ставља на терет да је као припадник 118. домобранске пуковније ХВ из Госпића од 15. до 28. августа 1995. у селу Кијани, испред њихове куће убио цивиле Р. С. и М. С. пуцајући у њих, док је М. С. запалио заједно с кућом и стоком.

Из Жупанијског државног тужилаштва у Ријеци навели су само иницијале жртава, али не оптуженог, али хрватски медији сазнају да је реч о породици Совиљ и Рајку Кричковићу са подручја Загреба, који је пореклом из села Кијани. Кричковић је оптужен за убиство Маре Совиљ (73), њеног сина Раде (43) и кћерке Мире (45).

После акције "Олуја" у селу Кијани убијено је 14 цивила српске националности. До сада за то нико није одговарао.

Ријечко тужилаштво тражило је за оптуженог 57-годишњег хрватског држављанина продужење притвора у којем се налази од хапшења у јуну ове године. 


Извор: VESTI ONLINE


Безане вијести:

Крвник нормално живео и радио у Новом Саду

ОДЛУКЕ ХРВАТСКОГ ПРАВОСУЂА ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНЕ

ХРВАТСКА ПРАВДА БЕЗ ЗЛОЧИНАЦА: Убице пресвучене у хероје

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋУ