БИОГРАФИЈА ПРИРЕЂИВАЧА

 

jovan babic.JPG

Јован Д. Бабић

 

      Др Јован БАБИЋ, лекар-радиолог, професор универзитета; политичар, песник (Шид, 1. II 1940). Отац му је био правник, а мајка учитељица. У родном граду завршио је основну школу и гимназију (1958), а студије медицине у Београду (1965). У Дому здравља у Шиду радио је као лекар опште и спортске медицине.
Специјалиста за онкологију. Од 1972. специјализовао је радиологију у Клиничкој болници у Новом Саду и после положеног испита запослио се у Институту за радиологију (1975). По завршетку субспецијализације из онкологије 1983, прешао је у Институт за онкологију у Каменици, где се определио за рад на радиотерапији и брахитерапији тумора. Стекао је звање примаријуса и постао управник Завода за радиотерапију. Усавршавао се на сродним установама у Београду, Загребу, Љубљани, Ерлангену, Пасауу, а на Педагошком факултету у Осијеку завршио је једносеместралне педагошко-психолошке студије.
     Одбранио је 1988. докторску дисертацију (О методама и техници зрачења карцинома материце) и изабран за доцента, а 1998. за ванредног професора радиологије на Медицинском факултету. Од 1994. је шеф Катедре за онкологију. Објавио је преко 100 научних радова, а радио је на седам научно-истраживачких пројеката. Био је уредник монографије Бронхитерапија и коаутор Гинеколошке онкологије и Историје радиотерапије у Војводини.     

     Учествовао је у изради инструмента (ректалног апликатора) за примену брахитерапије, који се сада комерцијално производи.
     Био је подпредседник Секције СЛД за радиотерапију и подпредседник Радиолошке секције, такође је члан Балканске уније онколога и Европског друштва за радијациону онкологију. Добио је више захвалница и плакета СЛД.
     Послапик у скупштипи - бавећи се политиком, 1990. био је председник Градског одбора Српског покрета обнове. Биран је за народног посланика у републичкој Скупштини, а на изборима 1992. је на листи ДЕПОС-а ушао у Веће грађана Савезне скупштине.
     Пише и поезију, објављене су му збирке Кошмар (1995) и Привид (2000). У слободно време бави се пчеларством. Супруга му др Љиљана такође је лекар и професор универзитета.