О СРБИМА - НИ РИЈЕЧ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/srebrenica-parastos.jpgСРЕБРЕНИЦА, 8. ЈУЛА /СРНА/- Једнострана слика ратних збивања и страдања, према којој су Бошњаци жртве у Сребреници, а Срби агресори, и даље се пласира у свијет - а годишњице обиљежавања бошњачког страдања постале су посебна прилика да се таква политика двоструких аршина поново афирмише.

Када Срби из Сребренице помену многобројна убиства сународника и паљење њихових села 1992. и 1993. године, за шта је одговорна злогласна 28. дивизија под руководством Насера Орића, онда обично услиједи одговор да су одговорни за то страдали у јулу 1995.

Значи ли то да су у Поточарима сахрањени сви злочинци и да нико од њих није преживио? Да ли онда међународни званичници сваке године масовно долазе 11. јула у Поточаре да одају почаст њима?

Недавно су омладински амбасадори ОЕБС-а из Њемачке, Италије, Албаније, Русије, Србије, Велике Британије и Данске разговарали са члановима Омладинског савјета из Сребренице о стању у овој средини, раду младих у постконфликтом периоду и могућностима њиховог укључивања у рјешавање послијератних конфликата.

Новинара Срне на конференцији за медије вербално је напао омладински амбасадор БиХ у ОЕБС-у Арнеј Мисирлић када му је постављено питање - да ли ће амбасадори посјетити и неко од српских стратишта.

Мисирлић је грубо рекао да је то питање "тенденциозно и неумјесно" и да се "у Сребреници десио геноцид", одбивши да даље разговара?! Овакав наступ Мисирлића довољно говори о томе како он "представља" БиХ.

Службеник ОЕБС-а Даница Пелемиш - Суботић признала је да није предвиђена посјета неком српском стратишту или спомен-обиљежју, нити разговор са неким од породица српских жртава?!

Претходних дана у овом мјесту у вишедневној посјети била је група младих студената из Аустралије, у оквиру такозваног "Љетног унивезитета" који већ пет година у Сребреници организује професор Хариз Халиловић, који живи и ради у Аустралији.

Студенти су у Меморијалном центру Поточарима гледали филмове и изложбе фотографија, те присуствовали часовима историје и сјећања о страдањима Бошњака у јулу 1995. године.

Свратили су и у спомен-собу погинулим српским борцима и за кратко вријеме испричан им је само мали дио из обимне грађе о српском страдању на подручју Сребренице. И то је била све што су моги да чују о масовним страдањима Срба из овога краја.

Они, као и највећи број других посјетилаца, нису могли да се увјере у етничко чишћење и уништавање села и свих српских обиљежја на овом подручју од априла 1992. до јула 1995.године. У том периоду убијено више од 1.300 Срба.

Многи који долазе из разних крајева свијета да чују истину о Сребреници нису добили прилику да сазнају ко је опљачкао и попалио Виогор, Ковачице, Ораховицу и још стотињак српских села и заселака у сребреничкој и братуначкој општини.

Нису чули ни ужасна свједочења о спаљивању живих Срба у Гниони, Осретку, Ристановићима... Нису сазнали да су у једном дану у Ратковићима убијена 24 Србина, неколико дана касније у Брежанима 32 Србина, па у Крњићима 24, на Петровдан је убијено 69 лица у два сребреничка и два братуначка села...

Гости нису имали прилику да виде спомен-обиљежја са именима погинулих и убијених на Залазју, Брежанима, Карну, Подравању, Факовићима, Бјеловцу, Кравици, Скеланима и другим српским стратиштима и да са спомен-плоча сазнају колико су српских жена, дјеце и стараца побиле муслиманске снаге.

Од девет хиљада Срба из сребреничке општине - протјерано је осам хиљада, а више од 500 их је убијено. Нико за то није одговарао. Као да се ништа није десило?!

Поставља се питање шта је циљ посјета разних делегација које организује ОЕБС и друге међународне организације ако не желе да сагледају објективно злочине који су почињени и не помогну да се сви починиоци злочина процесуирају пред судовима?

Како очекивати од таквих "амбасадора" да се заиста заузму да се објективно сагледа ратна прошлост на овим просторима и да искрено и објективно помогну у превазилажењу ратних посљедица и изградњи помирења?

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Значај Сребренице за политику Запада

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ

ДАНАС У БРАТУНЦУ ЦЕНТРАЛНИ ПОМЕН УБИЈЕНИМ СРБИМА