ДАНАС У БРАТУНЦУ ЦЕНТРАЛНИ ПОМЕН УБИЈЕНИМ СРБИМА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pomen-svijece.jpgБРАТУНАЦ, 5. ЈУЛА /СРНА/ - У Братунцу ће данас бити одржан централни комеморативни скуп поводом сјећања на Србе средњег Подриња које су припадници такозване Армије БиХ убили током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.


Комеморативном скупу присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

Скупу ће присуствовати и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Представници ОЕБС-а, неколико амбасада и замјеник високог представника у БиХ Урлике Хартман потврдили су присуство обиљежавању српског страдања у средњем Подрињу.

У 10.00 часова биће служен парастос на градском гробљу, гдје ће, код спомен крста, бити положено цвијеће и прислужене свијеће за покој душа настрадалих, међу којима и за 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.

Обраћање званичника предвиђено је у 11.00 часова у порти цркве Успења Пресвете Богородице у Братунцу, након чега ће услиједити духовни програм.

Организатор овог обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју средњег Подриња, односно регије Бирач, погинуло је 3.267 српских војника и цивила.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убијено је 69 српских цивила и војника, а 22 су заробљена од којих половина још није пронађена.

Највеће злочине муслимани из Сребренице током 1992. и 1993. године починили су у братуначким и сребреничким селима Бјеловац, гдје је 14. децембра 1992. године убијено 109 Срба, Скеланима гдје је 16. јунаура 1993. године убијено 69 Срба, те у Сасама, Биљачи и Залазју на Петровдан 1992. године.

У Подравању 24. октобра 1992. године убијено је 57 Срба, док је у Кравици на Божић 1993. године на најмонструознији начин масакрирано 49 српских цивила.

Српска села најчешће су нападана на највеће православне празнике Ђурђевдан, Тојчиндан, Видовдан, Петровдан, Божић...

За убиства Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу којима је било највише жена, дјеце и стараца, још нико није процесуиран, осим Насера Орића, који је у Хашком трибуналу био осуђен на двије године затвора, а затим ослобођен.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png