УСКОРО ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА СУДСКУ МЕДИЦИНУ

Недељко Митровић
Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је Срни да би ускоро у Заводу за судску медицину Републике Српске требало да почне процес идентификације 657 посмртних остатака из три спомен-костурнице у Српској.

Митровић је рекао да очекује да ће прво бити идентификовано 27 посмртних остатака српских бораца и цивила које су звјерски убили муџахедини на Озрену, додавши да се за 132 посмртна остатка српских бораца и цивила на том локалитету још трага, јер су премјештени на непознату локацију. 

Говорећи о раду Института за нестала лица БиХ, Митровић је оцијенио да је успостављањем ове институције заустављен процес тражења несталих Срба у БиХ. 

"Очекујемо да ће нови сазив Савјета министара БиХ активирати Радну групу за реформу Института за нестала лица БиХ, јер се Институт налази у `залеђеном стању`, имајући у виду чињеницу да је многима истекао мандат", закључио је Митровић. 

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран рекао је Срни да Заводу још није званично достављен захтјев шта треба да се ради. 

"Заводу прво треба да се прослиједи захтјев за идентификације на основу којег ми радимо план и цјеновник идентификација", истакао је Каран. 

У три спомен-костурнице у Републици Српској - у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази се 657 ексхумираних, неидентификованих посмртних остатака српских бораца и цивила. 

Влада Српске усвојила је 19. марта информацију о процесу идентификације несталих лица при Заводу за судску медицину Републике Српске. 

Усвојен је и закључак, којим се задужује Завод за судску медицину Републике Српске да изврши идентификацију шест скелетних остатака који су ексхумирани на подручју планине Озрен, а за које се оправдано претпоставља да је ријеч о лицима која су била заробљена у кампу "Гостовић". 

Републички Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица задужен је да овлаштеним лицима Завода за судску медицину Републике Српске обезбиједи приступ Спомен-костурници у Бањалуци ради узимања коштаних узорака неопходних за ДНК анализу. 

Министарство правде и Министарство финансија задужују се да за ову намјену обезбиједе 32.000 КМ и да их дозначе на рачун Завода за судску медицину Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА ...

ЈОШ ЈЕДНА ГОДИНА БЕЗ ПОМАКА У ТРАЖЕЊУ НЕСТАЛИХ ...

главни кочничари су институт за нестала лица и ... - Jadovno 1941.