ПРЕМИЈЕРА "ЕНКЛАВЕ" 4. МАРТА У САВА ЦЕНТРУ

Енклава - плакат
Енклава - плакат

Веома ишчекивана премијера српског филма "Енклава", дирљиве драме редитеља Горана Радовановића о Србима који су остали да живе на Косову и Метохији, биће одржана 4. марта у Београду, у оквиру филмског фестивала ФЕСТ.

Филм "Енклава", који обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама, биће приказан у Сава центру у 19.00 часова, најавили су организатори ФЕСТ-а. 

Ове заједнице су једине такве у цијелој Европи, њих чувају припадници полиције УН и ЕУ, Срби у тим енклавама су ограничени да живе тешко на том скученом простору, а њихова дјеца до школа које се налазе ван енклава превозе се у утробама оклопних транспортера. 

Шта се дешава кад неко премине у енклави, а гробље се налази ван ње, на непријатељској територији? Услови у којима је пуко преживљавање неизвјесно, неминовна је дилема - остати или отићи. Јер тешко је остати, а да ли и одлазак нужно значи и бољи живот?". 

У овој причи, уз много перипетија, један 80-годишњак ће, ипак, бити сахрањен, захваљујући свом унуку, десетогодишњем дјечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обје заједнице на Косову, и српску и албанску - да заволи и стекне пријатеља на супротној страни. 

Филм "Енклава" је вјечна и поучна прича о праштању и љубави. 

Звијезда овогодишњег ФЕСТ-а Денис Мурић о својој првој филмској улози каже да му је улога албанског дјечака Башкима била блиска, јер живи на Косову и на неки начин је свакодневно изложен провокацијама које су описане у филму. 

Глумац Небојша Глоговац, који игра Војислава, једног од ликова, рекао је да га је већ у сценарију заинтригирала та дјечија страна приче. 

"Док се одрасли деле, а политичари својим деловањем живот у енклавама чине све неподношљивијим и за једне и за друге, деца просто траже другаре за игру. Иако олако користе и грубу реторику, коју су преузела од одраслих, а чије тежине нису ни свесна, суштински показују само ону најчистију, људску потребу - за другим човеком, пријатељем, друштвом", додао је он.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИЛЕТИЋ: УНИШТИО САМ ДЈЕТИЊСТВО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "МИЛИЦА"

ЈАДОВНО - КОСОВО