ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ

Запаљена српска имовина у мартовском погрому 2004.

Запаљена српска имовина у мартовском погрому 2004.

Скупштина Аутономне покрајине Косова и Метохије позвала је државу Србију и међународне организације на Косову да спријече да се понови 17. март 2004. када се догодио масовни егзодус Срба из јужне српске покрајине.

Скупштина је позвала Владу Србије, те припаднике Кфора, Еулекса и Унмика да предузму додатне мјере и појачају присуство у српским срединама, јер српски народ нема повјерење у косовску полицију. 

Од државног врха Србије и међународне заједнице посланици Скупштине Аутономне покрајине очекују адекватно реаговање. 

Скупштина подсјећа на нове изјаве појединих министара у влади у Приштини, опозиционих албанских лидера и појединаца у којима су изнесене мржња и нетрпељивост према српском народу и руководству Србије. 

Те изјаве су још један доказ да Срби нису пожељни да учествују у косовским институцијама и да нису пожељни да остану да живе на Косову и Метохији, саопштила је Скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија. 

У саопштењу се истиче да су те изјаве услиједиле као одговор на наводно увредљиве изјаве бившег министра за заједнице и повратак у влади у Приштини Александра Јаблановића и градоначелника Ранилуга Градимира Микића. 

Изјаве званичника институција самопроглашеног Косова посланици и руководство Скупштине Аутономне покрајине доживљавају као позив на уједињење свих екстремистичких албанских организација и појединаца с циљем наставка застрашивања и прогона преосталог српског народа. 

Све то доживљавају и као покушај спречавања да се донесе одлука о формирању специјалног суда који би се бавио ратним злочинима припадника такозване ОВК, те да би се скренула пажња са проблема са којим се суочава косовско друштво с циљем да се оптуже Срби да су главни кривци због лошег политичког, економског и безбедоносног стања, наводи се у саопштењу. 

Скупштина Аутономне покрајине упозорава да су овакве припреме јавног мњења већ виђене у претходном периоду, па оправдано страхују да се спрема нови 17. март. 

Посланици упозоравају да се стиче утисак да између владе у Приштини и косовске албанске опозиције постоји добра координација са циљем да се у наредном периоду наставе притисци на Србе на Косову, међународну заједницу и државни врх Србије. 

У саопштењу се истиче и да је циљ да се држава Србија демонтира на простору Косова и Метохије, заокружи независност Косова, а српски народ остави на милост и немилост онима који раде на његовом нестанку. 

Ово саопштење је услиједило послије позива низа косовских званичника, предвођених опозиционим лидерима, да се изврши додатно уједињење албанског националног бића пошто "Србија посредством Српске листе и градоначелника настоји да дестабилизује Косово и поново инсталира своје институције". 

Уједињење је изазвала изјава смијењеног министра Јаблановића да су "дивљаци спријечили расељене Србе да на Бадње вече посјете родно мјесто", а додатни мотив Албанаца је недавно давање имена улицама Слободана Милошевића и Драже Михаиловића у Ранилугу, на југоистоку Косова. 

Албански екстремисти су 17. марта 2004. године протјерали велики број Срба, спалили њихове куће и оскрнавили српске културно-историјске споменике. 

Два дана отвореног напада албанских екстремиста на српско цивилно становништво на Косову и Метохији довело је до масовног прогона Срба, најмасовнијег од 1999. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

У СРПСКОМ УЏБЕНИКУ КОСОВО НИЈЕ У СРБИЈИ

МИЛЕТИЋ: УНИШТИО САМ ДЈЕТИЊСТВО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ

ПРЕМИЈЕРА "ЕНКЛАВЕ" 4. МАРТА У САВА ЦЕНТРУ

Косово - Јадовно 1941.