И Срби бришу Јасеновац (4): Уз благослов Ватикана

Три кољача: Стипе Прпић, командант Јасеновца, фратар Мирослав Филиповић Мајсторовић и Јерко Маричић
Три кољача: Стипе Прпић, командант Јасеновца, фратар Мирослав Филиповић Мајсторовић и Јерко Маричић

Latinica

Један од многих доказа да је Католичка црква подржавала злочине над Јеврејима, Србима и Ромима је и чињеница да су тројица команданата Јасеновца били католички свештеници.

Логора и злочина, клања и прекрштавања широм Независне Државе Хрватске било је на све стране.

И кад год би се повела научна расправа о настанку и најсвирепијим злочинима почињеним од руке Хрвата, целокупан "хрватски тисак" једнодушно би закључио како су те расправе последице "старе великосрпске идеологије".

Ту флоскулу одмах би следили и српски политички сатрапи, па би покушаји откривања истине били од почетка угушени.

Да би се избегла та могућност, овде ћу понудити и податке из најновије књиге познатог публицисте, Јеврејина Јаше Алмулија која је заснована на казивању живих сведока и зове се "Јевреји и Срби у Јасеновцу".

 

Убице у сопственој кући

Јаша Алмули-Jaša Almuli
Јаша Алмули

Разликује се од сличних штива и према томе што се не бави бројкама и статистикама, већ узроцима покоља Јевреја и Срба у Хрватској од 1941. до 1945. године.

Разјашњава улогу папе Пија Дванаестог и Ватикана, и без околишања доводи Католичку цркву у везу са геноцидом над поменутим народима, укључујући и Роме.

Алмули доказује и тезу да је "Хрватска била једина земља у Европи која је ликвидирала своје грађане на својој територији, сопственим рукама. Да је Хрватска била најзлочиначкија земља на свету, крволочнија чак и од нацистичке Немачке."

НДХ, тврди овај аутор, била је једина земља у Европи која је са готовим планом 1941. године кренула у уништење других народа.

Била једина земља на Старом континенту која је уз помоћ Католичке цркве насилно преобратила 240.000 Срба у католичанство.

Најзад, Алмули замера српским властима што занемарују Јасеновац и као Јевреј поручује Србима да само над јасеновачком трагедијом може се изоштравати национална свест Срба. У књизи истиче и то да је Хрватска једина земља у Европи убијала своје Јевреје својим рукама на својој територији.

- На основу исказа живих сведока недвосмислено сам утврдио да је НДХ била једини сателит Немачке која је своје Јевреје убијала у сопственој земљи, сопственим рукама. Хрватска је била једина држава у тадашњој Европи која је започела своје постојање са унапред припремљеним планом о ликвидацији Срба, Рома и Јевреја - почео је своје казивање Јаша Алмули након представљања последње књиге "Јевреји и Срби у Јасеновцу" у београдском Правном факултету.

Алмули је за своје тврдње низао доказе, именовао одговорне. Истиче чињеницу да су Немци Јевреје убијали у логорима изван Немачке. За разлику од њих, НДХ је убијала Јевреје у логорима широм те државе која је обухватала и Срем, и Босну и Херцеговину. Убијали су их у Јасеновцу, Старој Градишки, Доњој Градини, Јадовну... и сва та мучилишта налазила су се на територији НДХ - тврди господин Алмули.

Сведок века

Јаша Алмули рођен је у Београду 1918. године у коме је завршио све школе и факултет. Немце 1941. године није дочекао у Београду. Побегао је у Црну Гору, где је ухапшен и депортован у италијанске логоре. Године 1944. враћа се у Србију и прикључује се НОП. После рата постаје новинар у Тањугу и дописник из Јужне Америке и САД. Био је и спољнополитички коментатор у "Борби". Опробао се и у привредно-финансијском новинарству у недељнику "Економска политика". Има 93 године и тренутно живи у Лондону.

Овај некадашњи истакнути новинар, касније цењени публициста, у једном поглављу своје књиге бави се почецима ликвидације представника трију народа, доказујући да су Хрвати први почели са покољима Јевреја.

- Хрвати су чак пре Немаца почели са убијањем Јевреја. Историјске чињенице које су, иначе, познате то потврђују.

Немци су почели да масовно хапсе Јевреје после напада на СССР 22. јуна 1941. године, а прве Јевреје послали су у логоре у Пољској крајем октобра те исте године.

А Хрвати су већ у априлу и мају 1941. почели у Јадовну са зверским убијањима Јевреја и Срба - потврдио је Алмули.

У једном сегменту овог вансеријског писаног сведочанства о зверствима Хрвата, Алмули је констатовао да су и начини убијања били искључиви изуми хрватских зликоваца.

- Сва та зверства која су чињена у НДХ људски ум није забележио. Хрватске усташе су у убијању надмашиле Немце. Били су далеко гори од нациста.

Немци су као педантни, организовани народ били хладне убице. Убијали су преко гасних комора, крематоријума. Немци нису хтели нереде у логорима, нису чак хтели да плаше жртве. Напротив, крили су од жртава да ће бити убијене и логораши до последњег тренутка нису знали да ће бити ликвидирани. Хрвати су све супротно радили - истиче Алмули.

И у начину убијања Хрвати су били оригинални, наводи аутор, и доказује то причом коју је чуо од свог сународника, чију су целу породицу хрватски кољачи одмах превезли у Јасеновац.

Примакли су камион са заробљеницима до ужарене пећи и на његове очи у пећ бацали су живе његову жену, мајку, сестру и на крају дете од годину дана. То Немци нису радили, каже Алмули.

Правећи дело на основу сведочења, аутор признаје да се увек изнова потресе кад год се сети тих људи и зла које се зове Јасеновац.

Због тога се и пита у књизи како човек да остане равнодушан пред причом, рецимо Еда Шајера који је био гробар у Јасеновцу. Једном приликом, за време копања јаме, стигао је камион са новим заробљеницима. Кренула су одмах убијања маљевима. Иначе, каже Алмули, сва та зверства чинили су представници свих слојева хрватског народа.

Едо је једног тренутка усмерио поглед нагоре и угледао над јамом свог рођеног брата. Секунд касније двојица усташа маљевима су му разбили главу. Беживотно тело се одмах стропоштало у јаму, а Едо је само нежно подигао свог брата и положио га на остала мртва тела Јевреја. Увече, када се вратио у логор, испричао је шта се догодило свом трећем брату. Ни тај брат није преживео Јасеновац.

Због таквих убијања, смрт у Јасеновцу била је далеко ужаснија него у злогласном Аушвицу, закључио је Алмули. Поред откривања и изношења ових ужаса, у књизи је доказивао и тезу о којој до сада није било јавних расправа - да су Срби у НДХ први били на удару.

- Такав закључак извео сам на основу историјских чињеница, писаних докумената и снимљених изјава логораша.

Већ 1941. године оживела је теорија Католичке цркве из 10. века, о Хрватској као бастиону католичанства. И Ватикан је аминовао потискивање такозване православне шизме. Друго, Срби су у Аустро-Угарској били крајње слободни. Имали су своју земљу, статус. На те чињенице фрктали су хрватски феудалци, а код хрватских кметова изазивали завист и мржњу. Када су усташе решиле да косом очисте Хрватску од Срба, та коса почела је да коси и Јевреје.

Доказа да је Католичка црква у Хрватској подржавала злочине над Јеврејима, Србима и Ромима има много, а кључна је чињеница да су тројица команданата јасеновачког логора били католички свештеници.

- Од тројице католичких свештеника који су били команданти у Јасеновцу, Ивице Бркљачића, Ивице Малконића, најкрволочнији био је Мирослав Филиповић Мајсторовић.

Направио је свештеничку каријеру кољући Србе и Јевреје око Бањалуке, а сведочења Маре Вејновић потврђују приче о учешћу у злочинима Католичке цркве.

Наиме, Мара је као унијаткиња одлазила на католичке мисе. Једног дана, у цркву је ушао Филиповић са крвавом униформом. Мирно је навукао поповску одежду и одржао мису, а Мара од тада више није ишла у цркву.

 

Хитлеров папа

У својој последњој књизи Јаша Алмули је директно повезао папу Пија Дванаестог, Ватикан и Католичку цркву са злочинима Хрвата од 1941. до 1945. године. Каже да је папа знао за све злочине у Хрватској и због аминовања тих злочина један енглески историчар назвао га је хитлеропапом. А Алојз Степинац је отворено ширио мржњу према Србима говорећи да је православна шизма гора од протестантизма у Европи.

 

Порука Србима

Своју књигу Јаша Алмули завршио је поруком Србима - да су Срби са Јеврејима највећи страдалници у Другом светском рату.

Али, док Јевреји чувају сва своја стратишта по свету, Срби су једини народ који нема ни музеј геноцида. Срби прећуткују злочине над собом, па и злочине у Јасеновцу. Јаша као Јеврејин поручује Србима да не смеју заборавити Јасеновац, јер он најбоље објашњава понашање и реакцију Срба у последњем грађанском рату.

Јасеновац се мора објашњавати млађима, злочине показивати и ученицима, јер Јасеновац само може оштрити националну свест Срба. Заборавити Јасеновац било би дубоко недолично - поручио је Јаша Алмули у најновијој књизи "Јевреји и Срби у Јасеновцу".

 

Извор: Vesti online

Везане вијести:

И Срби бришу Јасеновац (1): Краду нам и сећања!

И Срби бришу Јасеновац (2): Нечастиви на Правном факултету

И Срби бришу Јасеновац (3): Сачувала их света Петка