И Срби бришу Јасеновац (2): Нечастиви на Правном факултету

ОСТАО САМО НА ПАПИРУ: План логора Јасеновац
ОСТАО САМО НА ПАПИРУ: План логора Јасеновац

Latinica

Данас више не постоји дилема има ли, већ зашто се плански гуше сећања на стравичне српске жртве, тврде у Удружењу логораша из НДХ. А гуше се јер у свести наших савремених политичких сатрапа и данас, како кажу, "живи извитоперена потреба додворавања и злочинцима над сопственим народом". Ту огавну појаву потврђује и дневна политика српских власти.

Потврђена је и на академском скупу, одржаном на београдском Правном факултету, посвећеном Јасеновцу, на коме су се на научној основи и страној архивској грађи разобличавале српске несрећне заблуде, а злочинци називани именом.

Скуп који је био бојкотован од актуелних власти, па тако и од свих државних медија и оних које контролише актуелна власт.

 

Добро позната реторика

Али, скуп који, испоставило се, није могао да буде контролисан, био је на најприземнији начин нападнут.

Инцидент који се збио те вечери само је потврдио наглашено присуство те званичне српске изопачене политике.

Инцидент, који је, верујемо био пажљиво испланиран и по механизмима деловања подсећао је на добро познате комунистичке доктрине о заштити братства и јединства.

Овај скандал је и доказ да се планско минимизирање злочина над Србима доследно спроводи.

Пошто није успео да изминира скуп, уљез, шпијун, агент, провокатор, макар актуелне власти, изгубивши једног тренутка стрпљење, латио се нама добро познате реторике. И би скандал.

- Мајку вам јеврејску и српску, докле ћете да лажете и трујете народ - биле су тихо изговорене речи млађег човека дуже косе са брадом. Затим је устао, шутнуо столицу и са девојком која га је пратила напустио скуп.

 

Др Мирко Васиљевић
Др Мирко Васиљевић

Скандал већих размера спречили су професори на челу са деканом Правног факултета Мирком Васиљевићем који су молбама зауставили групу разбеснелих младића чија је била очигледна намера да се домогну овог дрског "чупавца".

Овај увредљив испад догодио се у препуној сали београдског Правног факултета и доказ је континуитета те наказне српске политике према Јасеновцу.

Отуда и није случајно што се догодио усред промоције најновије, а болне књиге новинара и публицисте Јаше Алмулија "Јевреји и Срби у Јасеновцу".

Иначе, те вечери, све је почело сјајно: препуна дворана, већином младих људи, видело се, жељни истине о најтрагичнијем сегменту српске историје.

Али пристигли скандал-младић плански је покушао да све то поквари. Стигао је у пратњи такође младе даме, сели су близу стола конферансијеа. Помно су снимали и бележили речи беседника. А када је почео да говори аутор Алмули, поменути младић и девојка постали су нервозни.

Књига Јаше АлмулијаКњига Јаше Алмулија

 

Њиховом стрпљењу дошао је крај када је Алмули утврдио да "Јасеновац није Хитлерова творевина, већ оригинално и најмрачније дело Хрватске Независне Државе, односно хрватског народа. Да је злочин у Јасеновцу злочиначкији од свих других злочина, а да су злочинци били најкрволочнија људска бића у историји човечанства". Тог тренутка поменути младић уз већ објашњени ритуал напустио је салу.

Закратко, код шокираних се вратила уљудност, и ово предивно вече, када је у питању отменост и достојанство, кренуло је својим током.

 

Бојкот промоције

Промоција књиге Јаше Алмулија "Јевреји и Срби у Јасеновцу", а за коју је речено да је немерљив допринос савременој историји, протекла је, бар што се тиче јавних медија у тоталној тишини. На делу је очигледно био организовани бојкот, јер како другачије објаснити чињеницу да осим новинара "Вести" ниједан други представник иједне дневне новине и ТВ станице није присуствовао, а сви су били позвани.

 

Покрадено благо

На промоцији књиге Јаше Алмулија "Јевреји и Срби у Јасеновцу" присуствовала је и Смиља Тишма која је 1941. година, као деветогодишња девојчица била ухапшена са својом целокупном породицом, и преживела све усташке логоре. Она је предложила председнику Тадићу да покрене поступак враћања опљачканог српског блага, а које се и данас налази у трезорима Ватикана.

 

У салу се убрзо вратио човек који је обавестио присутне да је реч о дописнику једних хрватских новина. Веровати у ту обавест или не, тек могуће је и да је реч о провокатору, рецимо неких невладиних организација које су у негативном контексту помињане и у време најаве овог научно несвакидашњег догађаја.

Могуће је и да је овај провокатор продужена рука неке обавештајне службе чији представници, иначе слободно вршљају овом земљом. Не би био грех посумњати да је "инциденташ" део власти која је на безобразан начин одбојкотовала и ову промоцију књиге која је себи ставила у задатак да открије између осталог и разлоге геноцида над Србима.

Е, баш то распетљавање и откривање зликоваца и наредбодаваца је пропраћено у тишини, без иједног представника београдских дневних листова и електронских гласила.

Како рече професор др Дејан Бујуклић "нашим телевизијама је преча нека фарма велики брат но преклана и жива бацана наша деца у ужарене пећи".

Можда је провокатор имао намеру да спречи и слање петиције Удружења јасеновачких логораша председнику Србије господину Борису Тадићу. И послата је, а у којој су доминантна четири захтева.

А први и незаобилазни је да се на Старом сајмишту оснује Музеј геноцида, да се у наставним плановима школа установи наставна јединица, посвећена геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, да се обавезно током школовања бар једном организује посета ђака Јасеновцу и Доњој Градини.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Парастос јасеновачким жртвама у Доњој ГрадиниДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Парастос јасеновачким жртвама у Доњој Градини

 

Да се покрене поступак обештећења јасеновачких жртава. И на крају, да се 22. април прогласи Даном сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. А реч је о датуму када су заточеници Јасеновца 1945. године, њих 1.000 јуришом покушало је да се ослободе, а преживело је сам њих 124.

 

Мрачна улога Ватикана

У петицији још стоји да Музеј мора имати своје сараднике - истраживаче који би се бавили сакупљањем грађе, њеним проучавањем, објављивањем материјала и докумената о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Посебно би се та истраживачка екипа бавила умешаношћу Католичке цркве и Ватикана у овај најстрашнији геноцид, као и необјашњиво пасивно држање партизанских јединица које су се већ од лета 1943. године налазиле око Јасеновца, а никада га нису напале.

Како је и сам аутор ове књиге поручио - уколико Србија и Срби већ једном не престану да скривају злочине над Србима, а зарад мира, добросуседних односа и братства, јединства, на савести ће имати сву ону нејач коју су Хрвати клали, а у име монструозне идеологије, чистоте хрватске нације.

 

Тито и Јасеновац

Не само Јаша Алмули, већ и други присутни на промоцији у Правном факултету тражили су да држава стане иза истраживачког тима који би разјаснио и дао одговоре на многа питања. Тако је декан Правног факултета професор Мирко Васиљевић инсистирао на разјашњењу дилема - зашто Тито никада није хтео да посети Јасеновац, зашто папа није и неће никада посетити Јасеновац, како је Драганић преко Тита стигао у Хрватску, као и уплетеност британских обавештајних служби у пребацивање Павелића из Франкфурта у Ватикан, па у Аргентину.

 

Извор: Vesti online

Везане вијести:

И Срби бришу Јасеновац (1): Краду нам и сећања!

И Срби бришу Јасеновац (3): Сачувала их света Петка

И Срби бришу Јасеновац (4): Уз благослов Ватикана