3.1. Sve nastrane misli Franje Tuđmana

Pročitao sam skoro sve što je Tuđman napisao ili javno izgovorio. Iz toga sam izdvojio preko 700 somnambulnih citata koji dokazuju da je bio nerazborit, neodgovoran i falsifikator povijesti sa jačom voljom nego pameti, uspio zaluditi narod u borbi za ostvarenje države, da ne bira nikakva sredstva protiv drugog i drugačijeg žrtvujući skoro osam posto stanovništva. Za duhovnu obnovu.bio mu je zadužen konfabulator, notorni fra Baković. Prvi predsjednik Sabora postao je osuđenik za zločine, drugi je bio u štabu za etničko čišćenje  osumnjičen za  ratne zločine s izjavom kada mi pobijedimo Srba neće biti, a ako se koji i pojavi ogadićemo mu život da sam nestane. Treći je za rat kazao da je šansa koju treba iskoristiti. A četvrti je bio nepotist kao prototip kompradorstva, nepotizma i korupcije, sveukupne vladavine pokreta opasnih namjera, a zločinačkog sadržaja kojem se sudi pred domaćim i međunarodnim sudom.  Kada je izložio tzv. Norvalski program za lustraciju Srba E. Murtiću, slikaru, koji je obilježio epohu ovaj mu primijeti: „Pa to ne možeš bez rata!“. Na to će Tuđman: „Pa za državu nije ništa deset, dvadeset pa i sto tisuća“. Dakle, bio je planirano ljudsku krv kao tehničku vodu. Zbog toga je došlo da su sve nacionalne manjine reducirane na jednu trećinu, a srpski etnos masakriran. Nepotrebno je žrtvovao osam posto stanovništva i jednu trećinu teritorija ratom „spaljena zemlja“ pretvorio u MJESEČEV PEJSAŽ. Poznajem autora koji je izvršio selekciju preko 1.000 do apsurda proturječnih Tuđmanovih antiljudskih, antihumanih i antidržavničkih ponašanja, čime je sam sebe optužio pred sudovima, narodom i povijesti. Za ovu priliku izabirem samo one koji mi se čine najprikladnijim za ilustraciju naznačenih sadržaja konvertitstva i antidržavničkih koncepata da ostvari ciljeve koji su postali program zamišljene države čiji dobri dijelovi i danas traju, ne samo u glavama nego i u praktičnoj stvarnosti. Evo tih izvadaka iz kojih se kao na dlanu vidi program za lustraciju Srba i ciljevi rata u RH  za podjelu BiH. “Ovakve nasilne, pa i genocidne promjene, koje su izvršene nakon Drugog svjetskog rata, donose uvijek dvostrane posljetke: s jedne strane neizbježno produbljuju povijesne razdore, s druge strane dovode do etničke homogenizacije pojedinih naroda, do većeg sklada nacionalnog sastava pučanstva i državnih granica pojedinih zemalja, a to može imati i pozitivne učinke na kretanje u budućnosti, u smislu smanjivanja razloga za nova nasilja i povode za nove sukobe i međunarodne interese.” (F. Tuđman, Bespuća… str. 164)

“Bilo mi je strašno, mučilo me to što sam od Tuđmana čuo nekoliko mjeseci prije izbora 1990. godine. Došao je u moj atelijer, misleći valjda da će od mene napraviti svoga Augustinčića, i oduševljeno počeo pričati o tome. ‘Da hrvatski narod krvlju mora dobiti svoju državu’, da ćemo mi (on s HDZ-om) napraviti ono što Pavelić nije uspio napraviti 1941. godine, da će 50% Srba morati spakirati kofere i odseliti, a ostalih 50% ili postati Hrvati ili nestati!’. Rekao sam mu da je lud, da se mora liječiti i od tada prekinuo bilo kakav kontakt s njim. A neposredni povod da počnem raditi ciklus “Viva la muerte” kao odgovor Tuđmanu na njegov stravični cinizam i bešćutnost, bio je jedan njegov govor majkama i udovicama hrvatskih branitelja 1993. godine, kojima je posmrtno uručio odlikovanja uz riječi da trebaju biti “sretne i presretne” što su im sinovi i muževi poginuli za Hrvatsku!” (Identitet br. 61, 2003, str. 8-11, razgovor Mire Babić Šuvar sa Edom Murtićem)

“Hrvatska je riješila srpsko pitanje u Hrvatskoj. Mi smo prihvatili povratak dijela Srba u Hrvatsku, kako bi onemogućili napade na Hrvatsku i prigovore kako je Hrvatska nastavak NDH i da ne želi ni jednog Srbina. Riješili smo srpsko pitanje i Srba više neće biti 12% i 6% Jugoslavena koliko ih je bilo. A 3% koliko će ih biti, neće više ugrožavati hrvatsku državu” (Nikad više 12% Srba! – Franjo Tuđman, predsjednik RH na otvaranju ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu, 15. 12. 1998.)

„NDH nije bila samo puka "kvislinška" tvorba i "fašistički zločin" već i izraz kako povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versaillskoga krojila novi evropski poredak; tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica." (Dr Franjo Tuđman na Prvome općem saboru HDZ-a prema Danasu br. 477 od 9.04.1991. st. 32/34, kolumna Ž. Krušelja)

„Svi oni koji ovdje fućkaju i galame moraju znati da će morati ići iz hrvatskih zemalja tamo odakle su i došli ako ne budu poštovali volju hrvatskog naroda.“ (Dr FranjoTuđman na mitingu u Pazinu, prema Danasu br. 426 od 17.04.1990. st.32)

– Treba napuniti prazan Trbuh Hrvatske. Bosna je umjetna tvorevina. Vrijeme je da okupimo Hrvate u maksimalno mogućim granicama. Nećemo granice između Hrvatske i Hercegovine. Ovakva hrvatska država nema uvjeta za život, ali Hrvatska država čak sa granicama Banovine ima, a osobito sa poboljšanim granicama. Ne treba računati na BiH kao sa nečim što je od Boga dano i treba da ostane. (Dr Franjo Tuđman novinarki Heni Erceg, ljeto 1990.)

– Mene će povijest smjestiti – bok uz bok – s Francom, kao spasitelja zapadne civilizacije! (Dr Franjo Tuđman, za The New York Times u travnju 1998.)

– Jedan od stranaca koji se bavio idejom potpore disidentima u komunističkim zemljama rekao mi je: "Znate profesore generale, da niste Hrvat bili biste nobelovac!" (Dr Franjo Tuđman, prema Feral Tribuneu od 31.5.2003.)

– Hrvati su ratnički narod. (Udarna rečenica u brošuri dr. Franje Tuđmana "Hrvatska ratna i vojna vještina", prema Feral Tribuneu od 23.2.2002./36)

– Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želila. Mi smo procijenili da samo ratom možemo izboriti samostalnost Hrvatske. (Dr Franjo Tuđman u govoru na Trgu bana Jelačića 24.5.1995.)

– NDH je bila i "izraz težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom". (Dr Franjo Tuđman na I. općem saboru HDZ-a 1990.)

– Umrijeti za hrvatsku državu – to je ono zbog čega vrijedi živjeti. (Dr FranjoTuđman, prema Feral Tribuneu od 23.12.2007.)

– Sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u BiH! To je posebna povijesna zadaća hrvatske države, Hrvatske vojske, nešto što ne smijemo propustiti, je li... (Dr Franjo Tuđman, vojnom vrhu, transkripti iz  1993. prema Feral Tribuneu od 16.4.2004.)

– Mi smo za to da se kosti svakog hrvatskog čovjeka nađu u hrvatskoj državi. (Dr Franjo Tuđman, 1996., prema Feral Tribuneu, od 30.4.2004)

– Srbe treba snažno udariti da praktično nestanu. (Dr Franjo Tuđman, u Brijunskoj naredbi za operaciju "Oluja", transkripti iz Feral Tribunea)

– I još ih ima, i ovdje kod vas! Od 22 suca u Karlovcu ima sedmoro Srba! (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, kolovoza 1995. u Karlovcu iz Vlaka slobode, Novosti 5.03.2011/32. B. Rašeta)

– Srbi su neslavno nestali iz ovih krajeva kao da ih nikad nije ni bilo. Nisu uspjeli pokupiti ni svoje prljave gaće. Neka im je sretan put! A oni iz svijeta koji nam i danas predbacuju da palimo srpske kuće na oslobođenim dijelovima Hrvatske, neka se prisjete da je upravo biblijsko načelo, iz Starog zavjeta: oko za oko, zub za zub! (Dr Franjo Tuđman, nakon Oluje, prema Feral Tribuneu od 30.4. i 15.10.2004.)

– Sretan sam da mi žena nije ni Srpkinja ni Židovka. (Dr Franjo Tuđman, na mitingu u Dubravi 1989., prema Feral Tribuneu od 5.4.2003. i 25.8.2006. itd.)

– Ne treba računati s BiH kao s nečim što je od Boga dano i treba da ostane. Opstanak BiH kao samostalne i suverene, sve kako bi bilo moguć, ide u svakom slučaju na štetu hrvatskog naroda, onemogućava normalno teritorijalno ostvarenje hrvatske države i stvara pretpostavke za nestanak i onolikog dijela hrvatskog naroda kakav je danas u BiH...

– Sada moramo osigurati granice Hrvatske; te buduće granice hrvatske države u Bosni i Hercegovini.

– Sa cjelovitom Bosnom mi bismo izgubili Bosnu u potpunosti – čitava Bosna bila bi protiv nas. Ali, na ovaj način mi ćemo imati, slušajte. (Dr Tuđman, predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga R. Hrvatske, s predstavnicima HDZ-a iz BiH u Predsj. dvorima u Zagrebu prema stenogramu od 21. rujna 1993. godine objavljenom u više navrata u Feral Tribuneu počevši od 16.4.2004. i nadalje)

– Idemo na Prozor, Uskoplje, Bugojno, Jajce; ići na povezivanje Kiseljaka sa Busovačom, kao i na zauzimanje Uskoplja zbog povezanosti s Novim Travnikom, Vitezom i Bugojnom. (Dr Franjo Tuđman, iz stenograma od 5.11.1993.)

– Ja osobno nisam imao nikakvih iluzija što se tiče Muslimana u odnosu na hrvatstvo, jer znam da su se Hrvati borili tri stoljeća sa Muslimanima, ne sa Turcima negoli sa Muslimanima iz Bosne i da su oni, znači, doveli Hrvatsku na rub propasti (...) jer ta demografska ekspanzija Muslimana je takva da bi nam oni ugrozili opstojnost hrvatske države više negoli što su je Srbi ugrozili u prošlosti. (Dr Franjo Tuđman, iz stenograma o razgovorima s čelnicima Hrvatske i Herceg-Bosne, prema Feral Tribuneu od 16.4.2004.)

– Postigli smo da nemamo samo Herceg-Bosnu, ono što smo imali, imamo znači, među nama rečeno, pola Bosne, ukoliko ćemo znati njome na pametan način. Čitavih tih pola Bosne će gurati u prohrvatskom smislu, kao što je to bilo. (Dr Franjo Tuđman, prema Feral Tribuneu od 24.11.1995.)

– Srbi su neslavno nestali iz ovih krajeva kao da ih nikad nije ni bilo! Nisu uspjeli pokupiti ni svoje prljave gaće.  Neka im je sretan put. (Dr Franjo Tuđman, prema Feral Tribuneu od 30.4. i 15.10.2004.)

– Srbe u Hrvatskoj treba proglasiti hrvatskim građanima i nazvati ih "pravoslavnim Hrvatima". Treba zabraniti odrednicu "pravoslavni Srbin". (Dr Franjo Tuđman u veljači 1990. prema tekstu na str. 49 knjige "10 odgovora Stjepanu Mesiću" koju je napisalo 10 beogradskih autora 2008.)

– Drage Hrvatice i Hrvati! (Uobičajeno obraćanje F. Tuđmana građanima Hrvatske, posebice u predizbornoj kampanji 1990-tih).

– Kada mi govore kako inteligencija nije na našoj strani, uvijek pitam: koja inteligencija? To je par škribenata, koje se od pamtivijeka, od biblijskih vremena, nazivalo farizejima... (Dr Franjo Tuđman, u nekom od nastupa 1995., prema Feral Tribuneu od 11.5.2002.)

– To su ideolozi jugokomunističkog režima, djeca oficira JNA i potomci miješanih brakova. (Dr Franjo Tuđman, u lipnju 1996., za londonski Financial Times, prema Feral Tribuneu od 23.2.2002. str. 36.)

– Što znači da oporba u Zagrebu ima 60 posto glasova? To je kao da vam jedan seljak kaže da ima u svom dvoru 60 komada živine, da li je to praščad ili telad? Da li su to kokoši ili guske? Da li je to stoka krupnog ili sitnog zuba? Gdje će svaki razborit seljak i čovjek znati da nasuprot takvom jatu jedan, a pogotovo jedan par rasnih konja ili rasnih krava, više vrijedi nego čitavo takvo jato. (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, na sjednici Glavnog odbora HDZ-a u veljači 1996., Feral Tribune od 26.10.2007., st. 47., te od 31.5.2003. st. 16-17)

– Ne smijemo dopustiti nove zablude i nova lutanja, što bi Stipica Radić rekao, da odlaze kao guske u maglu. A danas ima tih gusaka koje idu za velikim idejama i integracijama, jer su im premali okviri naše države i našeg naroda. (Dr Franjo Tuđman, tijekom 1998. prema Feral Tribuneu od 30.4.2004.)

– S hrvatskom državom i slobodom još uvijek se nije srodilo 15 posto pučanstva, neki zbog podrijetla, a neki zbog povezanosti s komunizmom. Takvih ima pretežno među inteligencijom koju je još Stipica Radić nazivao "pokvarenom gospodom". (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, rujna 1998., prema Feral Tribuneu od 11.5.2002.)

– Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa  crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo crnim, nego i zelenim i žutim vragovima, ne samo povezuju nego im se i nude, ne samo da im se nude, nego im se i podaju za Judine škude. (Dr Franjo Tuđman, u govoru 1996., prema Feral Tribuneu od 30.4.2004.)

– Sveti oče, mi i dalje ostajemo vaše predziđe, antemurale christianitatis! (Dr Franjo Tuđman na ispraćaju Pape prije njegovog ulaska u zrakoplov, prema Feral Tribuneu od 8.4.2005., st. 48.)

– Mi smo za to da se kosti svakog hrvatskog čovjeka nađu u hrvatskoj državi. (Dr Franjo Tuđman, 1996. prema  Feral Tribuneu od 30.4.2004.)

– Vidite li našu mladež, naše stotine tisuća dragovoljaca, narod koji to ima ne smije strahovati za svoju budućnost. (Dr Franjo Tuđman, u nekom od ratnih govora)

− U ovom ratu izgubila je muža i dom, ali je dobila Hrvatsku i slobodu. (Dr Franjo Tuđman govoreći na skupu u Konavlima o jednoj ženi kao žrtvi rata, prema Feral Tribuneu od 23. veljače 202., str. 36.)

– Umrijeti za hrvatsku državu –  to je ono zbog čega vrijedi živjeti! (Dr Franjo Tuđman, na otvorenju "Oltara  Domovine", prema Feral Tribuneu od  23.2.02. str. 36)

– Ja se s Miloševićem mogu sve dogovoriti. On je razuman političar. (Dr Franjo Tuđman, novinarki Heni Erceg, Feral Tribune od 1.11.2003. st. 9 i od 7.7.2001.)

– Ne treba računati s BiH kao s nečim bogom danim... Jedan dio, znači, Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povijesna zemljica Bosna... (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, prema  Feral Tribuneu od 9.4.2004. str. 3)

– Priznam da je 1990/1991. bilo ekscesa s naše strane poput paljenja i miniranja srpskih kuća, da se dogodilo poneko ubojstvo, da je netko i prije vremena morao pobjeći iz Hrvatske; međutim Srbi su s tim morali računati. Ponosan sam na sve što smo uradili. (Dr Franjo Tuđman u jednom od govora na Trgu bana Jelačića u Zagrebu tokom rata)

– A što se tiče rušenja spomenika i uklanjanja spomen-obilježja, to je samo gesta kojom je hrvatski narod izrazio svoj raskid s prošlošću. (Dr Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, u izjavi za medije tokom rata)

– Riješili smo srpsko pitanje. Srba, odnosno Jugoslavena više neće biti 18 posto koliko ih je bilo. A tri posto koliko će ih biti neće više ugrožavati hrvatsku državu. (Dr Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, u govoru prigodom otvaranja ratne škole u Zagrebu 1995., te Feral Tribune od 12.10.2007. st. 20/21)

– Nema više onih koji bi budućnost Hrvatske ugrožavali u hrvatskom nacionalnom tijelu. To se i ne može izraziti nikakvim novcem negoli upravo time, da je ovim korakom (Olujom) budućnost hrvatskog naroda, suvremene i nezavisne hrvatske države jednom za vazda osigurana za buduća stoljeća i milenije. (Dr Franjo Tuđman, 26.8.1996. iz "Vlaka slobode")

 

Svetozar Livada: Stradanja i nadanja

NASLOVNA STRANICA