fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zlostavljani u mudžahedinskom logoru i tjerani da prime islam

U nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedoci Tužilaštva BiH Drago Gajić i Boro Glavić potvrdili su da su bili zlostavljani u mudžahedinskom logoru i tjerani da prime islam.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Svjedoci, koji su danas saslušani putem video linka uspostavljenim sa Okružnim sudom Banjaluka, govorili su o torturama koje su, sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske, doživjeli nakon pada Vozuće u septembru 1995. godine.

Gajić, koji je bio pripadnik Druge krajiške brigade VRS, rekao je da se nakon snažnog napada muslimanske vojske i mudžahedina, njih 41 uspjelo izvući sa linije u Vozući, te da su se cijelu noć krili u šumi u kojoj su „svuda, kao mravi“ bili mudžahedini.

Ovaj svjedok je rekao da su se njih desetorica odvojili od grupe, te da je po njihovom izlasku na put Zavidovići – Tuzla naišao kamion sa mudžahedinima, kojima su se morali predati.

„Legli smo na asfalt, žicom su nam vezali ruke, izuli nam čizme i pješke odveli do nekog kampa gdje su nas počeli tući. Neki oficir im je rekao da nas ne tuku, onda su nam dali da jedemo, nakon čega su nas opet vezali i tukli“, naglasio je Gajić.

On je dodao da su ih, nakon izvjesnog vremena, ponovo ubacili u kamion u kojem su, dok su ležali, hodali po njima. Nakon pola sata vožnje, kazao je da su ih dovezli u mudžahedinski kamp „sa 100 bijelih šatora“.

„Tu je bila i neka kuća gdje su nas zatvorili u jednu malu sobicu. Odatle su nas pojedinačno izvodili na drugi sprat na ispitivanje tokom kojeg su nas pravo tukli. Morali smo sjesti na pod ispruženih nogu, a mene je jedan mudžahedin štilom od lopate tukao po tabanima, a po leđima palicom od čega je pucala koža, i po cjevanicama, gdje najviše boli. Gubio sam svijest, a od udaraca sam bio i modar i krvav“, svjedočio je Gajić.

On je potvrdio da je, osim njihove, bilo još sobica iz kojih su se čuli jauci Srba, za koje nije znao odakle su i gdje su zarobljeni jer nisu imali nikakav kontakt sa njima.

Zarobljeni srpski vojnici izvođeni su i na radove tokom kojih su ih, takođe, udarali kundacima i šutali nogama svuda po tijelu. Svjedok je rekao da su njemu, jednom prilikom, izbili četiri zuba.

Tokom zarobljeništva, Gajić kaže da su ih mudžahedini tjerali da prime islam prijeteći da će ih, u suprotnom, ubiti. Na to je, kaže, jedino pristao Mile Gojić kojeg su odmah izdvojili.

„U tom kampu smo bili zatvoreni oko mjesec dana. Alija /Izetbegović/ je naredio da nas prebace u KP Zenica, nakon čega je po nas došla vojna policija. Do autobusa su nas sproveli mudžahedini koji su nas tjerali da pijemo vodu u kojoj je bila nafta“, rekao je Gajić.

I u Zenici su, kaže, bili ispitivani, a pred dolazak članova Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/ morali su čistiti prostorije u kojim su bili, a naređeno im je da ne smiju govoriti ništa loše o boravku u toj ustanovi.

Gajić je kazao da su ih tada popisali i kazali im da će svi biti pušteni, ali da ne znaju kada.

Svjedočenje Bore Glavića podudarilo se sa svjedočenjem Drage Gajića, sa kojim je isti dan bio zarobljen.

On je dodao da su ih po dovođenju u kamp tukla i djeca koja su imala 10, 12 godina, a da je njega sajlom udarao Ismet Kunić. Kazao je da je već na samom ulazu u prostoriju za ispitivanje dobio udarac čizmom u stomak, dok je uoči ispitivanja, koje je vršio „mlad, plav momak“, dobio udarac željeznom šipkom po leđima.

I ovaj svjedok je prebačen u Zenicu, gdje je dijelio sudbinu sa ostalim zarobljenim srpskim borcima.

Suđenje će biti nastavljeno 15. novembra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El …

Pokolj srpskih zarobljenika u logoru „El mudžahedin“ | Jadovno …

Svjedočenja o zlostavljanju u logoru odreda „El mudžahedin …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: