fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Živanović: Katolička crkva i dalje proganja Srbe

Predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović izjavio je večeras u Beogradu da su Srbi kao autohtoni evropski i narod koji je izmislio najstarije pismo, vijekovima proganjani od Vatikana i Katoličke crkve u BiH i Hrvatskoj, a taj progon nastavlja se i danas.

Beograd - Međinarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu Foto: SRNA
Beograd – Međinarodna komisija za
utvrđivanje istine o Jasenovcu
Foto: SRNA

Profesor Živanović kaže da Katolička crkva u Hrvatskoj ima zvaničnu molitvu Gospodu „za pomoć u borbi protiv Srba“ koja se čita i danas kao što se čitala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

„Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić uporno poručuje da će Alojzije Stepinac biti svetac. Nažalost, Srpska pravoslavna crkva formirala je neku komiisju za diskusiju o tome. O čemu diskutovati kada je papa Franjo, kojeg Srbi toliko hvale, već odlučio o tome 2015. godine“, rekao je Živanović na tribini „Uloga Alojzija Stepinca i katoličkog klera u srbocidu u NDH“, održanoj u Udruženju „Ćirilica“.

On je naglasio da Srbi imaju podatke da su 370 katoličkih sveštenika u NDH bili koljači, dok Amerikanci koji posjeduju arhive tvrde da ih je bilo više od 1.400.

„Računica je jasna. Od trojice, dvojica su bili koljači“, rekao je Živanović.

On je naveo da je otac direktora kompanije „Er Srbija“, koji je sada državljanin Australije, a kao dijete je bio logoraš u Jasenovcu, svjedočio da je svojim očima gledao kako Stepinac kolje djecu sa Kozare.

Živanović je upozorio da sadašnji školski sistem u Srbiji marginalizuje srpsku istoriju nauštrb evropske istorije, kulture i tradicije, ali da se istine o Jasenovcu i zločinu Katoličke crkve ne mogu sakriti.

On je podsjetio da je 1964. godine bio na tim stratištima kao član državne komisije koja je trebalo da utvrdi istinu o Jasenovcu, iako se ta ista država potrudila da sakrije sve tragove.

„Došli smo na ledinu. Objekti su bili srušeni. Ipak, za kratko vrijeme došli smo do podataka i istine koja se ne može falsifikovati – u Jasenovcu je ubijeno 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja“, rekao je Živanović.

On je istakao da „istina ima svoju težinu i način da nadraste vatikanske i katoličke laži, kao što likovi srpskih svetitelja i mučenika iz NDH osvjetljavaju Srbima put“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stradanje Srba u Jasenovcu kvalitetno predstaviti svjetskoj javnosti

S. Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić | Jadovno 1941.

Srboljub Živanović: Zločinac Alojzije Stepinac i …

Predavanje Srboljuba Živanovića u organizaciji Pokreta DDD

Poziv na tribinu Srboljuba Živanovića „Uloga Stepinca i katoličkog klera u Srbocidu u NDH“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: