Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zarobljeni Srbi odvođeni na most na Savi kao živi štit

Datum objave: ponedeljak, 26 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja Alminku Islamoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH “S-1” rekao je da je sa zarobljenim Srbima odvođen na most na Savi između Slavonskog Broda i Broda da, kako im je rečeno, kao živi štit spašavaju most od bombardovanja.

Ovaj svjedok je rekao da je u proljeće 1992. zajedno sa Jovom Stjepanovićem odveden u staru zgradu policije u Brodu gdje je bila baza vojne policije, navodeći da je odveden na sprat gdje ga je udarao optuženi Islamović sa drugim vojnim policajcima.

“Toliko su me istukli da nisam mogao ustati. Pitali su me volim li Tita. Rekao sam da ga ne volim, a oni su me natjerali da ljubim njegovu sliku. Alminko me je udarao palicom”, rekao je svjedok.

On je rekao i da je nakon mjesec dana odveden u svlačionice stadiona “Polet”, gdje je viđao Islamovića, čiji je brat Šemso minirao Crkvu Presvete Bogorodice u Brodu.

Svjedok Jovo Stjepanović potvrdio je da je sa “S-1” 7. aprila 1992. zarobljen na barikadi kod sela Kovarice, te da su mu tada “Zenge” i pripadnici rezervne milicije oduzeli automobil.

“Vezali su nas i poveli u pravcu Dervente, a nakon dva kilometra se zaustavljamo na barikadi. Mlađi uniformisani vojnik otvara vrata pored mene i puca u pod. Tom prilikom je probio rezervoar tako da je iscurio benzin. Bijes zbog toga što se desilo vojnici su iskalili na nama. Tukli su nas čime su stigli”, naveo je Stjepanović.

On je ispričao da su poslije drugim autom prevezeni u Slavonski Brod gdje su u Radničkom domu svakodnevno maltretirani i vrijeđani, a nakon osam dana prebačeni su u Brod gdje su ih u staroj zgradi SUP-a tukli vojni policajci, među kojima je bio i optuženi Islamović.

“Alminka Islamovića prvi put vidim kad su nas batinjali u zgradi SUP-a. On je mene maltretirao, kao i svi ostali”, rekao je svjedok.

On je naveo da su ih kasnije prebacili u zgradu opštine, pa u garažu iza stanice policije gdje su njega i “S-1” vezali lisicama.

“Komandir vojne policije Zdravko Marinić plašio nas je tako što je pucao između nas dvojice. U garažu je dolazio ko je htio. Svašta su nam govorili, psovali nam četničku majku i radili šta su htjeli”, svjedočio je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, iz garaže su ih nakon desetak dana odveli na “Poletovo” igralište gdje su, takođe, maltretirani. Kada su ih vezane žicom vodili na most rekao je da su ih tjerali da kroz grad pjevaju ustaške pjesme, te da mu je, dok je bio vezan na mostu, Anto Kudrija opsovao četničku majku i udario ga pištoljem po glavi.

“Udarao je i ostale, a posebna meta im je bio Aleksandar iz Srbije kojeg su odveli u pravcu Slavonskog Broda. Međutim, primijetio sam da se auto brzo vratilo. Ne znam šta je bilo s tim momkom”, ispričao je Stjepanović.

Svjedok Nedeljko Duronjić rekao je da su Islamović i Dražen Kljajić dolazili kod njega kući i pitali ga za rođaka Zdravka, kojeg niko više nije vidio od tog dana.

On je naveo da poznaje Islamovića od prije rata, za kojeg je rekao da je minirao kuću njegovog brata.

“Lica srpske nacionalnosti su vođena na most. Vodili su ih Kljajić i Islamović”, rekao je Duronjić.

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane, od marta do oktobra 1992. godine, učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. april.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedočenja o zločinima nad Srbima u Orašju

Svjedočenje o zločinima nad Srbima u Orašju

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top