fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VUČIĆ PREDLAŽE SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA: Deo Savskog šetališta nazvati po jasenovačkim mučenicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Skupštini Grada Beograda, da se deo savskog šetališta, od Brankovog do mosta Gazela, s novobeogradske strane, nazove obalom jasenovačkih žrtava.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; FOTO: Tanjug

Ako Komisija usvoji ovaj predlog, to će značiti da će se u srpskoj prestonici prvi put na ovaj način odati pošta mučenicima koji su zverski ubijani u zloglasnom ustaškom logoru, a koji u glavnom gradu nemaju nijedno obeležje niti ulicu.

U nastavku teksta pogledajte šta je predsednik naveo u svom obrazloženju.


Inicijativu predsednika Republike Srbije prenosimo u celini:

INICIJATIVA ZA IMENOVANjE OBALE JASENOVAČKIH ŽRTAVA U BEOGRADU

Poštovani,

Potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posledicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske obavezuje nas da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsećati i opominjati na njihovu žrtvu.

Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije.

Jasenovac i danas, punih osamdeset godina nakon njegovog uspostavljanja ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište i gubilište nevinih. Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocida nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćene Kraljevine Jugoslavije.

Osećajući ljudsku potrebu da tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela pa sve do Brankovog mosta, nazove ,,Obalom jasenovačkih žrtava“.

Motiv za ovu moju inicijativu nalazi se u činjenici da je znatan broj stradalih jasenovačkih žrtava bivao bacan u vode reke Save koje su ih potom donosile čak do Beograda. Taj zastrašujući prizor ostao je urezan u sećanje mnogih Beograđana, svedoka posledica tih strašnih zločina.

Danas, osamdeset godina nakon uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, kada je među nama sve manje preživelih jasenovačkih zatočenika, kao i Beograđana koji su lično posvedočili zastrašujuće scene savskog priobalja u Beogradu prekrivenog leševima nevinih, smatram da bi taj tragičan period prošlosti našeg naroda trebalo obeležiti i imenovanjem dela savskog priobalja nazivom ,,Obala jasenovačkih žrtava“.

Svestan toga da jasenovačkim stradalnicima nije podignuto nijedno obeležje u Beogradu, kao i toga da nijedna ulica u prestonici ne nosi naziv u spomen na njih, predlažem da deo savskog priobalja, u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora na Starom sajmištu, dobije naziv po njima.

To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostojanstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena.

U nadi da ćemo pokazati istinsku odlučnost u tome da ne zaboravimo naše stradalnike, verujem se da će ova inicijativa dobiti podršku svih Beograđana.

Aleksandar Vučić


Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: