fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vjeronauka treba da bude obavezna

Uvođenje veronauke u škole bio je veliki korak u korist vaspitanja naše dece, a pred sadašnjom državnom vlašću stoji drugi korak – da se veronauka učini obaveznim predmetom i da se ocenjuje kao nekada, poručio je patrijarh srpski Irinej na obeležavanju 15 godina od uvođenja verske nastave u škole u Srbiji.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

– Mali je procenat onih koji ne žele da pohađaju versku nastavu i oni se lako mogu izdvojiti kad veronauka postane obavezan predmet. Poznato je da su negde čak radile i veze, pa su decu nagovarali da pređu na građansko vaspitanje da neki nastavnici ne bi ostali bez posla – istakao je patrijarh srpski Irinej.

Njegovo izlaganje pozdravljeno je veliki aplauzom u sali Pedagoškog muzeja, a posebna zahvalnost za uvođenje veronauke u škole iskazana je vladiki bačkom Irineju.

Episkop Irinej
Episkop Irinej

– Građani imaju pravo da svoju decu vaspitavaju u duhu sopstvene vere. Veliku zahvalnost za uvođenje veronauke u škole dugujemo i pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću. On je zbog toga morao da pruži otpor čak i svojim najužim saradnicima. Protivnici nemaju pravo da svoja lična, ateistička uverenja dovode u vezu sa državnom upravom – poručio je vladika bački Irinej.

SPC navodi da veronauku pohađa oko 500.000 učenika.

UNUK ME UČI MOLITVAMA!

– Uvođenjem verske nastave u škole ispravljeno je zlodelo učinjeno tokom prošlog veka. Nedavno sam doživeo da slušam unuka kako se moli, ali mi molitva nije bila poznata. On je rekao „Deko, mi to učimo na času veronauke“, pa je i sam pristao da me poduči nekim stvarima – rekao je Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Radio Televizija BN

Vezane vijesti:

U ČETIRI KANTONA NE IZUČAVA SE NACIONALNA GRUPA PREDMETA

NARUŠENO PRAVO SRPSKIH UČENIKA NA OBRAZOVANjE U LIVANjSKOM KANTONU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Naravno da vjeronauci nije mjesto u školi!Kad bi vjeroučitelji bili dobronamjerne osobe bez kompleksa i kad ne bi imali potrebu da maltretiraju djecu,kad djeca u uzrastu od 10 godina ne bi trebala da znaju šta je preljub i kad ne bi trebala da znaju više od prosječnog roditelja o tome,kad bi normalna osoba pisala udžbenik ,a ne iskompleksirani starac željan dokazivanja i demonstracije znanja….to bi bilo u redu.Pošto nije tako,onda ovo šta prvo napisah,neka svako vjeru provodi slobodno,koliko i gdje želi.Ovakav način će se crkvi vratiti kao bumerang i biće kontraproduktivan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: