fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vili Vimer za „Novosti“: Kako su uništili SFRJ tako uništavaju i svet

Doajen nemačke politike: Srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Temelji Kosova kao države iskopani su na „živom pesku“. Preko „Bondstila“ SAD kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora

Print screen Youtube
Print screen Youtube

Priča o 2025. godini kao datumu za pristupanje Srbije EU je bežanje Angele Merkel od njenih sadašnjih kancelarskih obaveza. Kada 2018. govorite da će neki problem biti rešen 2025, jasno je da niste zainteresovani da se problem zaista i reši. Ovako, bez uvijanja i diplomatskih rukavica, o mogućem datumu pristupanja Srbije i nekih zemalja Zapadnog Balkana EU gleda doajen nemačke politike Vili Vimer.

Bivši portparol Merkelovog CDU i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) tvrdi i da je Nemačka ovih dana u ludilu i, u intervjuu za „Novosti“, naglašava da je srpski narod na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Vimer smatra i da je Kosovo država čiji su temelji iskopani na „živom pesku“, ukazujući na to da se način na koji je uništena Jugoslavija i dalje koristi za urušavanje međunarodnog poretka, stvorenog na Statutu UN, Helsinškoj povelji…

– Pariskim aktom iz 1990. obećali smo da ćemo zabraniti rat na Starom kontinentu, a onda su se Klinton i Olbrajtova pojavili u Evropi zbog globalnih interesa SAD. Sada se suočavamo sa „izgradnjom“ agresije protiv Rusije.

* Još 2000. ste u pismu Gerhardu Šrederu, posle samita NATO u Bratislavi gde je to rečeno, upozoravali da je Srbija 1999. bombardovana zarad uspostavljanja američkih baza na njenoj teritoriji.

– Kada je reč o globalnoj politici SAD prema Rusiji i drugima, srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Beograd je bio prva „vruća tačka“ velikog rivaliteta, orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. imao je mnogo veze sa idejom Amerike da uništi ruski uticaj na Balkanu. Uspostavljanjem baze „Bondstil“ žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i železnički sistemom u regionu. EU je želela da putni koridori budu u pravcu sever – jug, a SAD u pravcu istok – zapad. A pitanje Kosova je bilo deo i još uvek je tema razgovora između Izraela i njegovih suseda o budućnosti Blikog istoka.

* Prošlo je 10 godina od samoproglašenja nezavisnosti Kosova…

– Ta deklaracija o nezavisnosti je protiv svih srodnih dokumenata UN. To je razlog zbog kojeg pet članova EU ne prepoznaje tu „nezavisnost“. Ako bi to učinili, oni bi se suočili sa istim rezultatima u svojoj zemlji, što možemo videti danas u Kataloniji. Zašto bi neko legalizovao nelegalnu deklaraciju? Kosovo kao država postoji samo kao rezultat namera SAD.

* Ponavljate da je NATO 1999. godine srušio međunarodni pravni poredak u Jugoslaviji?

– Rusija je uspešna u Siriji, jer Rusija deluje u okviru globalnog pravnog sistema. USiriji i u regionu između Avganistana i Libije, SAD i njena „koalicija uobičajenih ratnih prijatelja“, kao što su London i Pariz, čine sve da unište međunarodni pravni poredak. Hoće da rade šta oni žele i da budu u poziciji da sami donose odluke o ratu i miru na globalnom nivou. U Siriji se sad vodi rat za opstanak međunarodnog pravnog poretka kako bi se sprečio budući globalni sukob.

* Da li su u pravu oni koji vide mogući „rat“ Brisela sa Moskvom?

– Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD, bio je vrlo jasan i konkretan kada je tražio i dobio evropsku podršku za sankcije protiv Rusije. SAD su tada pokazale ko ima kontrolu nad „zapadnim savezom“, odnosno da je Evropa više ili manje područje kolonijalizma sa modernim izgledom, gde je dominacija Vašingtona neupitna. Sve evropske ekonomije pate zbog sankcija Rusiji. Međutim, nema šanse da lideri EU ponovo pokušaju da normalno posluju sa Rusijom – bez rizika da „ne prežive“ u političkom smislu.

* Merkelova i Makron najavili su nedavno novu nezavisnu politiku Evrope u odnosu na SAD?

– To je smešno. Dosad, Tramp je taj koji održava globalni mir, netaknut, ili kakav jeste. On je američki predsednik koji nije dobio „svoj rat“, što je „normalno“ u 200 godina istorije te zemlje. Evropljani u EU koji su pozdravili sve ratove SAD, od onog protiv Jugoslavije u 1999. godini, bili su neprijateljski raspoloženi prema novom američkom predsedniku zbog jednog razloga. „Pretio“ je da će da bude konstruktivan i prijateljski nastrojen kada je reč o američko-ruskim odnosima.

* Ipak, Tramp je meta Brisela i medija u Americi.

– Tramp je drugačiji. On ne pripada političkom sistemu SAD, koji je propao kod birača na poslednjim izborima. Zato je i izabran. „Klasične“ demokrate i republikanci nisu bili u stanju da spreče urušavanje američkog sistema kroz propalu infrastrukturu, leševe vojnika koji su se vraćali sa Bliskog istoka. Ipak, u vreme kada se Tramp bori za politički opstanak u Beloj kući, neka vrsta vojne vlade, neki sistem „vrhovnih vojnih komandanata“ ima globalnu kontrolu nad svetom.

KINA SPASLA EVRO

* Kina ulazi kroz „velika vrata“ u EU. kako ocenjujete „novog igrača“ na Starom kontinentu?

– Ne treba zaboraviti da nas je Kina spasla finansijske krize 2007. Dobili smo finansijsku podršku Pekinga, što nam je omogućilo da preživimo udarac sa druge strane Atlantika, koji je kao cilj imao i uništenje evra. Ne treba zaboraviti da Kina još uvek nema priliku da vidi da joj se taj novac vraća. Stvari na terenu izgledaju ovako: svake nedelje vozovi iz Šangaja dolaze do Duizburga, najveće unutrašnje luke u Evropi. Ovi vozovi povezuju najveću industrijsku zonu u svetu sa najvećim potrošačkim tržištem sveta. Ali cilj kineskih vozova nije Duizburg već London. To je krajnja kineska finansijska destinacija.

Autor: D. Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: