Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

VELIKA SVETKOVINA NA MAČKOVOM KAMENU: Hram kao svedok junaštva

Datum objave: petak, 21 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Na legendarnom Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, na granici opština Ljubovija i Krupanj, u četvrtak je održana velika crkveno-narodna svetkovina kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Foto V. Mitrić

Na legendarnom Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, na granici opština Ljubovija i Krupanj, u četvrtak je održana velika crkveno-narodna svetkovina kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz ovog kraja, drugih delova Srbije, iz Republike Srpske.

Patrijarh srpski Irinej, sa episkopima, šabačkim Lavrentijem i valjevskim Milutinom, i sveštenstvom iz Jadra, Rađevine i Azbukovice, osveštao je Spomen crkvu, posvećenu svetom visokom despotu Stefanu, na Mačkovom kamenu u čast junacima bitakama na Mačkovom kamenu i na Drini, koji je podignut za manje od godinu dana.

Hram je podignut, po blagoslovu episkopa Lavrentija, koji je Ordenom vladike Nikolaja odlikovao protojereja stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske uprave SPC, koji je inicirao i vodio radove na ovoj bogomolji, gde će biti i bogosluženja, kao čedo ovog dela Srbije.

-Svi se radujemo što je ovako divno mesto dobilo ovako divan hram – rekao je u besedi patrijarh srpski Irinej, pošto mu se episkop šabački Lavrentije, zahvalio, ne samo na dolasku, „već na svakoj duhovnoj podršci koju pruža kao naš duhovni roditelj“

-Ovo je hram Bogu živome, mesto našeg sastanka, mesto naše zajedničke molitve.Treba da budemo ponosni i Bogu zahvalni za sve ono što smo prošli kroz našu istoriju. Ovaj sveti hram će okupljati duše onih svetih mučenika, čije su kosti ostale ovde.

Hram je podignut, prvi za junake ovde pale, posle 100 godina, što je, kako je poručio poglavar SPC, „na radost Božju, ali i svih nas“.

-Danas se, posle 100 godina, sećamo se onih koji su, ovde, položili svoje živote za veru svoju i otadžbinu svoju – rekao je srpski prvojerarh. – To su dve stvari za koje valja živeti, za koje treba umreti. Oni su to dobro znali kada su stali u odbranu naše otadžbine za koju se, od Kosova naovamo, strada i krv proliva. Oni su vrednosti jednoga naroda, jedne istorije, jedne kulture.

Pored Kosova, kako je rekao patrijarh, „ovo mesto spada u red svetih mesta natopljenih krvlju srpskih junaka i rodoljuba i ispunjenih njihovim kostima“. Neke porodice su završile svoju istoriju, u odbrambenim ratovima i bitkama kakva je ova. Patrijarh je, sa Mačkovog kamena, zamolio majke i sadašnje i buduće da rađaju decu, „kako bi se nadomestilo sve ono što je, u bitkama poput ove na Mačkovom kamenu, izgubljeno“. Založio se za jedinstvo našeg naroda, na ljubav, pažnju, razumevanje i solidarnost.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top