fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veče posvećeno generalu Draži Mihailoviću

U Inzbruku je nedavno održano veče posvećeno Draži Mihailoviću, a tema je bila „Đeneral Dragoljub Mihailović Draža i antifašistička uloga Srbije u oslobađanju Evrope od fašizma“, u organizaciji Srpske pravoslavne omladina Inzbruk – SPOJI.

Aleksander Rogić
Aleksander Rogić

Gosti-predavači su bili episkop austrijsko-švajcarski Andrej, Vojislav Mihailović, unuk generala Draže i mr Radovan Kalabić, književnik, istoriograf i publicista iz Beograda, saznajemo od organizacije SPOJI iz Inzbruka.

Posle zajedničke molitve, Aleksander Rogić, predsednik SPOJI-a je pozdravio prisutne goste koji su doputovali iz Nemačke, Švajcarske, kao i iz raznih krajeva Tirola i Salcburga, među kojima su bili i počasni gosti: otac Aleksandar Stolić, paroh u Inzbruku, otac Gojko Ostojić, paroh u Salfeldenu, Miodrag Pantić, jedan od osnivača udruženja Sveti Vladika Nikolaj iz Inzbruka i počasni član SPOJI-a, predstavnici organizacije Radosti moja iz Štutgarta, kao i Idriz Hasebela iz Eritree (afričke države koja je glasala protiv prijema samoproklamovane države Kosovo u UNESKO), koji tečno govori srpski jezik i živi u Tirolu.

Vojislav Mihailović, Episkop Andrej i mr Radovan Kalabić
Vojislav Mihailović, Episkop Andrej i mr Radovan Kalabić

Aleksander Rogić je u ime članova Skupštine SPOJI-a uručio plaketu počasnog člana Zoranu Cvijanoviću iz Langkampfena u Tirolu, naglasivši da je jedan od retkih srpskih preduzetnika u Tirolu koji pomaže rad Srpske pravoslavne omladine Inzbruk, a da su među ostalim podržavaocima većinom Austrijanci, kao i Italijan i Egipćanin.

Aleksander Rogić je rekao da su u našem narodu, na žalost, oduvek postojale podele, na koje SPOJI ovim predavanjem želi da stavi tačku, a da rehabiltacija Draže Mihailovića koja je bila u maju ove godine može biti pokretač zbližavanja naroda.

Zoranu Cvijanoviću uručena je plaketa počasnog člana
Zoranu Cvijanoviću uručena je plaketa počasnog člana

Episkop Andrej, koji je zbog predavanja doputovao iz Beča, smatra da je tema obimna, detaljno je opisao lik generala Dragoljuba Mihailovića, kao i predratne događaje i tok Drugog svetskog rata i njegov ishod, i naglasio da bi naš cilj trebalo da bude pomirenje i to molitvom i u molitvi – bez osvete.

Vojislav Mihailović, unuk Dragoljuba Mihailovića i nekadašnji gradonačelnik Beograda, rekao da je velika nesreća bila to što je narod imao dva antifašistička pokreta – partizanski i Jugoslovensku vojsku u otadžbini. Posledica toga je bio krvavi bratoubilački rat. Objasnio je da je 2006. godine pokrenut postupak za rehabilitaciju njegovog dede, đenerala Draže, ali da je tek u maju 2015. godine rehabilitovan. Činjenice su odavno bile poznate ali se najverovatnije čekao povoljan politički trenutak.

Članovi Skupštine SPOJI sa predavačima iz Beograda i članovima organizacije "Radosti moja" iz Štutgarta
Članovi Skupštine SPOJI sa predavačima iz Beograda i članovima organizacije „Radosti moja“ iz Štutgarta

Vojislav Mihailović je objasnio da su za proces rehabilitacije najveće interesovanje pokazivali hrvatski mediji, zbog paralele između Ravnogorskog pokreta i ustaša.

Mr Radovan Kalabić, književnik, istoriograf, publicista i autor Ravnogorske istorije, jedne od najčitanijih knjiga u dijaspori početkom 90-ih godina je između ostalog rekao da je Draža Mihailović sveto ime srpske istorije, najodlikovaniji srpski vojnik koji je odlikovan od Šarla de Gola francuskim Ratnim krstom, od Vladislava Sikorksog poljskim ordenom za ratne vrline Virtuti Militari, kao i posthumno od američkog predsednika Trumana ordenom Legije za zasluge prvog stepena za vrhovne komandante.

Kalabić je objasnio da je Jugoslovenska vojska u otadžbini bila jedina legitimna vojska u Kraljevini Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata i objasnio pojam „četnik“ i ostale četničke pokrete, kao i da je Jugoslovenska vojska Draže Mihailovića, bila multinacionalna, da su u njoj naravno većinski deo činili Srbi, kao i u partizanskom pokretu, ali da su tu bili i Slovenci, Hrvati, Muslimani i Jevreji.

Kalabić je naveo da je Loznica prvi oslobođen grad u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, a koji je oslobođen pod vođstvom Dražinog oficira Veselina Misite, koji je poginuo u borbi za Loznicu. Radovan Kalabić je na ovoj predavačkoj večeri takođe rekao da danas i pored zvanične rehabilitacije đenerala Draže neki tvrde da je on bio izdajnik i saradnik okupatora, iako je bio legalni vođa kraljeve vojske sa sedištem vlade u Londonu, a ne u Berlinu.

Pored srpske i austrijske zastave te večeri je postavljena i francuska zastava zbog stradanja nedužnih ljudi u Parizu.

Te večeri je sakupljeno je 442,50 evra donacija, a mr Kalabić je donirao 30 posto od prodaje svojih knjiga.

 

Izvor: RTS

 

Vezane vijesti:

Prva tribina SPO(J)I u Srbiji

OD ĐURĐEVDANA NOVI BROJ „Spoji!“: POVRATAK – Zašto je važno da se vratimo svojim korenima i Otadžbini?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: