Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Uvod

Datum objave: petak, 4 februara, 2011
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Tragao sam za pravim a neupadljivim naslovom za ovu knjigu, jer su za naslov moje objavljene knjige, “Hrvatski genocid nad Srbima 1941-1945”, neki rekli da je provokativan, a neke knjižare knjigu nisu ni pri­mile za stavljanje u izlog, bojeći se neželjenih posle­dica. To je još jedan dokaz koliko je u svest ljudi uko­renjeno “bratstvo i jedinstvo” između Srba i Hrvata, pa vezivanje hrvatskog imena za genocid, ne samo da nije poželjno, već to može da bude i vrlo opasno. Budući da se radi o stradanju dece, moja žena Eva je predložila da ovoj knjizi dam naslov “Anđeli u pa­klu”.

Ne znam kako je bilo u Danteovom “Paklu”, ali iz priča preživele dece logoraša u hrvatskim logorima smrti, čijih je nekoliko kazivanja ušlo u ovu knjigu, la­ko se da zaključiti da je u stvarnom paklu u kojem su se našla, u prvom redu srpska deca, voljom hrvat­­­ske države, bilo i stravično i jezivo.

Isto tako, ne znam ko se sve našao u Dante­ovom “Paklu”, ali iz objavljenih knjiga o umorenoj srpskoj deci u Hezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945, Đure Zatezala, višegodišnjeg direktora Histo­rij­skog arhiva u Karlovcu, “Radio sam svoj seljački i ko­vački posao” i Dragoja Lukića “Bili su samo deca”, upisano je, imenom i prezimenom, 33.2o9 djece pomorene na najsvirepiji način u organizaciji hrvat­ske drža­ve. Tu su obuhvaćena samo ona deca čiji su iden­titet uspeli da utvrde ova dva autora. Međutim, Savezni zavod za statistiku Jugoslavije iznosi bro­jku od 74.36o stradale dece u Nezavisnoj Državi Hrvat­skoj u periodu od 1941 do 1945. godine.

S obzirom na ogroman broj ukupno pomorenih Srba u logorima smrti i širom državne teritorije NDH, čije su procene unesene u ovu knjigu, može se zaključiti da je broj pomorene dece neuporedivo veći. Sigurno je da se taj broj ceni i na više stotina hilja­da, budući da je broj djece u porodicama bio visoko za­stupljen.

Zadatak ove knjige jeste, u prvom redu, nastoja­nje da se otkrije, koliko god je to moguće, bar pribli­žna istina o hrvatskom državnom genocidu nad srp­skim narodom na ukupnom prostoru ratne NDH, te da podstakne i druge istraživače i državne organe, prije svih srpskih država, da ovo shvate kao dug isto­riji i kao pijetet prema nevino stradalima.

Trebalo bi da bude obaveza Republike Srpske, Fe­de­racije BiH, kao i Republike Hrvatske da se već je­dnom ozbiljno pristupi uređenju i jasnom obeležava­nju svih masovnih grobalja ukupnog kompleksa logo­ra smrti Jasenovac, u prvom redu kompleksa ma­sov­nih grobnica u Donjoj Gradini, koje su još uvek u za­pu­štenom stanju. Tu spada i izgradnja nasipa za za­štitu groblja u Donjoj Gradini koje u vreme viso­kog vodostaja plavi reka Sava.

Ako se ovo ne uradi, ostaće velika istorijska sra­mota na posleratnim, a i sadašnjim generacijama, u prvom redu srpskog pravoslavnog naroda. U Evropi je ustaljeno shvatanje da se vrednost jednog naro­da ceni i po tome kakav odnos ima prema svojim mrtvi­ma.

Autor


< Anđeli u paklu                                                           Sadržaj                                                                 Geneza i učinak zločina >
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top