Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Uskoro bibliografija radova o srpskim stradanjima u 20. vijeku

Datum objave: ponedeljak, 14 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Pri kraju je izrada bibliografije objavljenih radova o srpskim stradanjima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Srpske akademije nauka i umetnosti
Srpske akademije nauka i umetnosti

Riječ je o prvoj bibliografiji te vrste na našim prostorima, u kojoj su dati uobičajeni podaci o objavljenim radovima, u kojima je tema stradanje lica srpske nacionalnosti na prostorima bivše Jugoslavije od 1914. do 1995. godine.

Autor ovog djela značajnog za srpsku kulturu i nauku je Jovo Bajić, uz pomoć i podršku Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

Bibliografija sadrži bitne podatke za više od 3.000 radova o stradanjima mještana srpske naconalnosti u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama tokom dva svjetska rata i u sukobima 1991-1995, kao i u međuratnim razdobljima.

U saopštenju je navedeno da je bibliografija osnova za sva buduća istraživanja ove problematike i da je tokom 2015. godine ovo bio jedan od najznačajnih poslova Društva za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. vijeku.

“Izradi bibliografije u Društvu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida dat je prioritetan značaj u svim aktivnostima tokom 2015. godine, a finansijska sredstva su obezbijedili suosnivači Društva Nićifor Aničić i M. Milićević”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top