fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uskoro bibliografija radova o srpskim stradanjima u 20. vijeku

Pri kraju je izrada bibliografije objavljenih radova o srpskim stradanjima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Srpske akademije nauka i umetnosti
Srpske akademije nauka i umetnosti

Riječ je o prvoj bibliografiji te vrste na našim prostorima, u kojoj su dati uobičajeni podaci o objavljenim radovima, u kojima je tema stradanje lica srpske nacionalnosti na prostorima bivše Jugoslavije od 1914. do 1995. godine.

Autor ovog djela značajnog za srpsku kulturu i nauku je Jovo Bajić, uz pomoć i podršku Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

Bibliografija sadrži bitne podatke za više od 3.000 radova o stradanjima mještana srpske naconalnosti u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama tokom dva svjetska rata i u sukobima 1991-1995, kao i u međuratnim razdobljima.

U saopštenju je navedeno da je bibliografija osnova za sva buduća istraživanja ove problematike i da je tokom 2015. godine ovo bio jedan od najznačajnih poslova Društva za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. vijeku.

„Izradi bibliografije u Društvu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida dat je prioritetan značaj u svim aktivnostima tokom 2015. godine, a finansijska sredstva su obezbijedili suosnivači Društva Nićifor Aničić i M. Milićević“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: