Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Uglješa Danilović o odmazdi hercegovačkih ustanika nad muslimanima

Datum objave: ponedeljak, 22 januara, 2018
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+
Uglješa Danilović
Uglješa Danilović

Uglješa Danilović, od septembra do decembra 1941. godine bio je u Hercegovini, gdje je radio na reorganizovanju ustaničke vojske i stvaranju partizanskih odreda. Od septembra 1941. godine, bio je komandant štaba NOP odreda u Hercegovini.

U svom izvještaju o početku ustanka u Hercegovini i stanju na terenu, između ostaloga, pisao je i o razlozima odmazde ustanika nad hercegovačkim muslimanima. Danilović navodi dva faktora od uticaja na tok događaja:

„Prvo, to su ljudi koji su ili sami preživjeli jame ili im je cjelokupna porodica poklana. Ovi su bili najaktivniji u klanju i oni su prvi pokolj na Dabru i izvršili. Drugi faktor bio je taj što su ovo granični krajevi gdje pljačka i paljenje neprijatelja (muslimana) postoji kao tradicija (misli se na paljenje imovine – Redakcija). Osim toga, sadistička ubistva koja su u masi izvršena nad Srbima u gatačkom, ljubinjskom i stolačkom srezu izazvali su nečuvenu mržnju prema muslimanima. Pričalo se da su ustaše na Berkovićima kuvali djecu i nagonili njihove majke da ih jedu, a poslije ih ubijali, silovali djevojke i žene itd. Kažu, biti ubijen metkom to je značilo sreću. Svi zločinci koji su počinili ta djela bili su domaći muslimani, a gotovo u svim djelovima istočne Hercegovine muslimani su masovno pristajali uz ustaše“.

Isvor: Branko Petranović, Srbija u Drugom svetskom ratu 1939-1945, Beograd, 1992, 130-131.

Priredila: Redakcija

Izvor: Srbi u BiH

Vezane vijesti:

Zločini stolačkih Hrvata i Muslimana nad Srbima avgusta 1941.

Muslimani u Drugom svetskom ratu | Jadovno 1941.

Osveta Marka Boškovića | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top