Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Uglješa Danilović o odmazdi hercegovačkih ustanika nad muslimanima

Datum objave: ponedeljak, 22 januara, 2018
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+
Uglješa Danilović
Uglješa Danilović

Uglješa Danilović, od septembra do decembra 1941. godine bio je u Hercegovini, gdje je radio na reorganizovanju ustaničke vojske i stvaranju partizanskih odreda. Od septembra 1941. godine, bio je komandant štaba NOP odreda u Hercegovini.

U svom izvještaju o početku ustanka u Hercegovini i stanju na terenu, između ostaloga, pisao je i o razlozima odmazde ustanika nad hercegovačkim muslimanima. Danilović navodi dva faktora od uticaja na tok događaja:

„Prvo, to su ljudi koji su ili sami preživjeli jame ili im je cjelokupna porodica poklana. Ovi su bili najaktivniji u klanju i oni su prvi pokolj na Dabru i izvršili. Drugi faktor bio je taj što su ovo granični krajevi gdje pljačka i paljenje neprijatelja (muslimana) postoji kao tradicija (misli se na paljenje imovine – Redakcija). Osim toga, sadistička ubistva koja su u masi izvršena nad Srbima u gatačkom, ljubinjskom i stolačkom srezu izazvali su nečuvenu mržnju prema muslimanima. Pričalo se da su ustaše na Berkovićima kuvali djecu i nagonili njihove majke da ih jedu, a poslije ih ubijali, silovali djevojke i žene itd. Kažu, biti ubijen metkom to je značilo sreću. Svi zločinci koji su počinili ta djela bili su domaći muslimani, a gotovo u svim djelovima istočne Hercegovine muslimani su masovno pristajali uz ustaše“.

Isvor: Branko Petranović, Srbija u Drugom svetskom ratu 1939-1945, Beograd, 1992, 130-131.

Priredila: Redakcija

Izvor: Srbi u BiH

Vezane vijesti:

Zločini stolačkih Hrvata i Muslimana nad Srbima avgusta 1941.

Muslimani u Drugom svetskom ratu | Jadovno 1941.

Osveta Marka Boškovića | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top