Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Udruženju bez adrese 35.000 KM: Profesore naterali da iz svog džepa plaćaju seminar o Holokaustu i genocidu u NDH

Odlukom Republičkog pedagoškog zavoda svi nastavnici istorije i srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, njih više od 1.150, obavezni su da pohađaju seminar o Holokaustu i genocidu u NDH.

Kvalitet predavanja je neujednačen, tvrde profesori Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Kvalitet predavanja je neujednačen, tvrde profesori
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Važnost teme niko ne spori, ali je kontroverze izazvao način organizovanja obuke. Kotizaciju od 30 KM profesori moraju lično da plate Udruženju Nefeš Haja, koje i vodi seminar, iako nema ni sedište, ni veb sajt, ni telefon. U školama Srpske radi oko 300 istoričara, te 850 profesora srpskog, pa će ova NVO do juna inkasirati oko 35.000 KM.

UG Nefeš Haja su 2008. osnovali Dušan Pavlović, teolog zaposlen u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina, njegova supruga Stela Pavlović, te još tri osobe, čija su imena poznata redakciji. Osnivači tvrde da godinama nisu aktivni u udruženju, za seminar nisu ni čuli, a jedan od njih kaže da su napustili Nefeš Haju zbog „sukoba sa konroverznim Pavlovićem“.

Kao predsednik UO, Pavlović je ovlašćen za zastupanje Nefeš Haje, dakle i za raspolaganjem novcem na računu. On je i glavni uvodničar na seminarima, i to kao sertifikovani predavač izraelskog Memorijalnog centra Jad Vašem. Pavlović, međutim, nije jedini u Srpskoj sa tim sertifikatom.

Dušan Pavlović Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Dušan Pavlović Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Iako u Ministarstvu prosvete RS tvrde da su „polaznici oduševljeni seminarom“, profesori iz više gradova RS žalili su se našoj redakciji.

– Kvalitet predavanja je neujednačen, u grupi nas je bilo više od 50, nismo dobili ni čašu vode i pitam se na šta su potrošene naše pare – kaže jedna profesorka.

Seminar su, kako je potvrđeno u Ministarstvu prosvete RS, na osnovu sporazuma sa Jad Vašemom, i uz podršku Ministarstva, organizovali RPZ, Filozofski fakultet Banjaluka i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina, u saradnji sa UG Nefeš Haja.

Zašto se kotizacija ne uplaćuje na račun jedne od četiri navedene javne institucije, nego na konto Pavlovićevog udruženja, iz Ministarstva nisu odgovorili, tvrdeći da je za „organizaciono tehničke detalje“ odgovoran Pedagoški zavod.

Ni direktor RPZ Predrag Damjanović nije nam odgovorio na to pitanje. Umesto toga on je izrazio žaljenje što se profesori bune, pitajući se da li takve osobe imaju „moralnog prava da vaspitavaju decu“. Ni pitanja „EuroBlica“ mu se nisu dopala, pa je poručio da mu pre objavljivanja pošaljemo tekst da ga pročita!?

O kompetencijama Udruženja koje je Zavod angažovao nije rekao ništa, osim da je Nefeš Haja jedina organizacija na našim prostorima „sertifikovana od strane Jad Vašema“. Poznavaoci prilika, međutim, tvrde da Jad Vašem ne daje sertifikate organizacijama, nego samo pojedincima.

Pavlović ne razume pitanja

Upitan zašto Nefeš Haja nema sedište, telefon i veb sajt i zašto su je napustili osnivači, predsednik ovog Udruženja Dušan Pavlović je odgovorio da mu „nije jasno o čemu govorimo“.

Pavloviću su pitanja u vezi sa finansijama, očigledno, malo jasnija, pa je je na pitanje zašto se kotizacija uplaćuje njegovom udruženju odgovorio da je „to dugogodišnja praksa“, te da će „finasijski izveštaj dostaviti institucijama koje su odobrile projekat“.

Škola joge i meditacije

– Više informacija o UG „Nefeš Haja“ možete naći na njihovom sajtu – poručio je Damjanović, iako takav sajt ne postoji.
Na internetu je dostupan samo jedan sajt Nefeš Haje, koji predstavlja školu za jevrejsku jogu i meditaciju iz Izraela.

Banjalučka Nefeš Haja registrovana je na adresi stambene zgrade, u kojoj nema kancelarija ni lokala. Broj telefona, naveden u internet adresarima kao njihov, ne postoji.

U Jevrejskom kulturnom centru kažu da za to udruženje nisu čuli. Na upit o UG Nefeš Haja Banjaluka iz „Jad Vašema“ nismo dobili odgovor.

Autor: Milkica Milojević

Izvor: BLIC

Obavezna edukacija prosvjetara o vlastitom trošku: Za …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: