fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У ТЕСЛИНОЈ ЛИЦИ НИ СРБА НИ СТРУЈЕ: „Новости“ у Смиљану, родном месту нашег великог научника (ФОТО)

У родном крају великог Николе Тесле, Смиљану у Лици, Срби могу да се преброје на прсте једне руке, као и куће у овом селу у којима има струје, а коју је српски геније као највећу добробит омогућио целом свету, али није могао и – својим комшијама.

Теслин Смиљан; ФОТО: Никола Зајц/Јадовно 1941.

Јурица Керблер – Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

Репортера „Новости“, уочи рођендана светског научника, 10. јула, до куће у којој је провео детињство и део младости, води један стари Личанин, а на питање да ли ту у околини живе Срби одговара нам: „Па њих давно нема, као ни већине Николиних рођака“. У то се уверавамо и сами, двадесетак метара од дома где су живели Николини родитељи, Милутин и Георгина, права је пустош, а на бандери која је својевремено спроводила струју, ону којој је Тесла посветио цео живот и истраживања, сада је остала само нека стара читуља.

Теслин Смиљан; ФОТО: Никола Зајц/Јадовно 1941.

Мада Хрвати врло радо и упорно својатају Теслу и лажно истичу да је он „хрватски научник“, званичан Загреб деценијама се није трудио да на достојанствен начин обележи место његовог рођења. Вечно почивалиште родитеља генијалца из Смиљана на старом православном гробљу, до пре неколико година, 2017. било је запуштено, док глумац Раде Шербеџија и управник позоришта „Керемпух“ Душко Љуштина, нису дали новац да се гробови уреде. Православна црква у којој је Тесла крштен била је запаљена у ратном вихору деведесетих година прошлог века, али је донацијом верника обновљена. Запаљена је и црква у којој је службовао његов отац, православни свештеник, премда је и она накнадно обновљена. Колико је Загребу стало до Тесле, сем да се диче како је „рођен у Хрватској“, најбоље говори и оближња школа коју је похађао, а од које су остали само зидови и растиње око ње.

То је Теслин крај данас, где људи обилазе Меморијални центар „Никола Тесла“, а на дан његовог рођења овде буде највише света који долази да слави чувеног научника. Годишње кроз Меморијални центар прође око 60.000 људи, али нико им не прича каква је судбина задесила Србе из Смиљана и околних места. Не говоре им да ни данас за већину Срба овде нема живота, да су српска села празна, многа зарасла у коров, а куће напуштене. Подвелебитска места прошла су ратне страхоте, а спаљене су куће од Метка до Госпића. Пре је ту живело хиљаде Срба, данас их је једва стотину. У Читлуку десетак, Почитељу неколико, а у Дивоселу дословно нема ниједног Србина.

Теслин Смиљан; ФОТО: Никола Зајц/Јадовно 1941.

Неки од комшија, као Душан Дошен, годинама су подносили хрватским властима захтев за обнову, али су га одбијали. Неки из Теслиног краја спасли су живу главу бегом након „Олује“, а неки упорно још и данас залазе у пуста села, праву дивљину, да посете родни крај. А они који су имали храбрости да овде остану, дуго су били без струје и воде. Када је коначно и отворена могућност да добију електричну енергију, морале су да се плате астрономске суме за прикључке, за шта нису сви имали новца.

Теслин Смиљан; ФОТО: Никола Зајц/Јадовно 1941.

Тесла је, као што је добро познато, изузетним проналасцима обогатио свет, а сам умро сиромашан и заборављен у њујоршком хотелу, далеко од родних Смиљана и Лике. Ни у Хрватској која се сада упиње да га „похрвати“ није доживео блиставу судбину. Најпре су током Другог светског рата Тесле и њихове комшије Срби доживели погром, усташе су 1941. године побиле 558 од 621 особе српске националности које су ту живеле, међу којима и 74 деце. Тада је поубијана и најближа Теслина родбина, а све се поновило деведесетих када су опет убијани Срби од којих су неки преживели усташко клање.

Теслин Смиљан; ФОТО: Никола Зајц/Јадовно 1941.

Хрватски националисти тада су га прецртавали и протеривали из школских књига, име му се у Лици није смело споменути, а у Госпићу је разнет његов споменик у центру града. Наравно, починилац никад није откривен, као што се и споменик никад није вратио на место где је првобитно био постављен.

Фото: Д. Дозет

Ако ништа друго, Тесла је заслужио више од пригодних семинара, изложби, подсећања на његово вечно дело. Пре свега да његов родни крај буде место сигурног, лепог живота, ако ништа друго да сви имају струју. Нешто се у последње време на том плану покренуло, али шта вреди када Срба више нема. А и Хрвати живе тешко, производе сир шкрипавац, продају туристима који обилазе Меморијални центар, изнајмљују апартмане.

Фото: Д. Дозет

Смиљан ће и ове године обележити Теслино рођење, биће светлосних атракција, радионица за младе, концерата и изложби. А мало ће гостију питати и сазнати каква је судбина била Теслине Лике након што је генијални ум одлучио да срећу потражи у свету. Све до „Њујоркер“ хотела. 

Рођен у ноћи пуној муња

КАЖУ да је Никола Тесла рођен у олујној ноћи пуној муња, тачно у поноћ. Отац му је пренео знања јер је био начитан и имао је одличну меморију, а мајка је била сналажљива у израђивању алата за домаћинство и обрађивању земље. До десете године Никола није видео локомотиву, а након школе у Госпићу отишао је у свет, уједно и мењајући га на начин како је то мало ко урадио у досадашњој историји човечанства.

Извор: НОВОСТИ
Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: