Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U sredu promocija knjige o najmlađem stradalom srpskom borcu

Datum objave: utorak, 19 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Snimljen i film “Spomenko na večnoj straži”, čiji će delovi biti prikazani na sutrašnjoj promociji.

Spomenko Gostić
Spomenko Gostić

U Banjaluci će u sredu biti promovisana knjiga “Spomenko i Ozren”, koja govori o životu i smrti Spomenka Gostića(14), najmlađeg poginulog srpskog borca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i o ljubavi tog dečaka prema planini Ozren i rodnom selu.

Autor ove knjige Mile Savić rekao je da je ovo delo objavljeno povodom 26. godina od pogibije Gostića – 20. marta 1993, u njegovom selu na Ozrenu.

– Knjiga govori o životu i smrti Spomenka Gostića, ljubavi jednog dečaka prema planini i selu, ali i tradiciji i običajima stanovnika Ozrena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Rukopis se bavi i ratom na tom prostoru i stradanjem naroda tog kraja u borbi za svoje domove, porodice i slobodu, objasnio je Savić.

Savić je o Gostiću, njegovom životu i pogibiji već snimio zapaženi dokumentarni film “Spomenko na večnoj straži”, čiji će delovi biti prikazani na sutrašnjoj promociji.

Na promociji će, osim autora, govoriti književnici Milan Rakulj i Boro Kapetanović, koji je u recenziji naveo da je reč o dragocenom rukopisu koji opisuje život i smrt plemenitog i premladog ozrenskog junaka Spomenka Gostića.

– Ovakve knjige nas nikada ne ostavljaju ravnodušnim i bude u nama potrebu za suzama, za istinskim plačom nad samim sobom kada je u pitanju narod kojem pripadamo. Taj isti srpski narod imao je i tih mladih junaka u svojoj istoriji i kroz vekove. U ratu poslednjem, o da li poslednjem, ali najnovijem, najsvežijem – imao je Gostića, napomenuo je Kapetanović.

Kapetanović je ocenio da narod koji nema ovakve knjige i decu poput čestitog Gostića, nema razloga da postoji.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. Bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

On je 1992. godine živio sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ubrzo se našlo na prvoj liniji fronta. Majka mu je umrla na početku rata, nakon čega je živeo sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju takozvane Armije BiH.

Gostić se nakon toga prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gde je u početku bio kurir, a potom je razvozio hranu borcima na prvoj liniji fronta. Obavljajući poverene zadatke, jednom prilikom je upao u minsko polje, gde je lakše povređen, a jednom je bio i ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika branio selo. U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen.

Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Promocija će biti održana sutra u Većnici Banskog dvora, sa početkom u 18.00 časova.

Autor: D.L.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top