Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Bosni najmanje 104 srpske masovne grobnice

U RATU U BOSNI STRADALO NAJMANjE 32.000 SRBA, A NE 24.900 KAO ŠTO SU TVRDILI MUSLIMANI

Masovne grobnice

Konačno napravljena mapa zločina nad Srbima koja obuhvata oko 1.600 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica Broj srpskih žrtava u celoj BiH, a posebno u Sarajevu, znatno je pogubniji za srpsku populaciju u BiH nego što navodi centar Mirsada Tokače – objašnjava direktor beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, istoričar Milivoje Ivanišević

Piše: Marija M. Zarić

SRBI su masovno ubijani u proteklom ratu u Bosni. I to na najmonstruozniji način, a njihove smrti su ostale bez ikakvog sudskog epiloga.

Prema evidenciji Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, stradalo je najmanje 32.000 Srba, od kojih – 10.000 civila. Apel da se napravi centralna evidencija nestalih u BiH, kako bi prestalo da se manipuliše sa brojem srpskih žrtava, konačno je urodila plodom.

Komentarišući navode Istraživačko-dokumentacionog centra BiH – tzv. IDC – da je u proteklom ratu u BiH stradalo 24.900 Srba – predsednik ove organizacije Nedeljko Mitrović, u više intervjua je upozorio da je taj podatak nepotpun i netačan,  jer su, pre svega Sarajevo i delimično Podrinje, „krili“ istinu o velikom stradanju Srba. Danas, to može i da dokaže.

Operativni tim Republike Srpske je stoga, za traženje nestalih izradio konačnu verziju elektronske mape lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica, sa više od 4.100 ubijenih Srba u proteklom ratu, dokumentovanu potresnim fotografijama koje svedoče o spaljenim i izmasakriranim žrtvama. Reč je o veoma obimnom i složenom projektu Operativnog tima Srpske za traženje nestalih osoba i Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina, a do sada je evidentirano 70 odsto stratišta širom BiH.

– Ovde se krije razlika stvarnih gubitaka srpskog naroda u BiH, koju IDC Mirsada Tokač nije hteo da preuzme. Sarajevski IDC umanjio je i broj masovnih srpskih grobnica u BiH, jer je prikazao postojanje svega osam registrovanih masovnih grobnica, iako Republika Srpska raspolaže podacima o 104 srpske masovne grobnice. A na 1.600 lokacija u BiH do sada je pronađeno oko 4.000 srpskih tela – prenosi Mitrović.

Masovne grobnice

Očigledno fingiranjem podataka, istraživačko-dokumentacioni centar BiH je, uz objavu da je do sada tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine registrovao ukupno oko 98.000 žrtava (55 odsto vojnici, 45 odsto civili), ocenivši da je među njima ubijeno oko 64.000 muslimana, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 „ostalih“. Osim što je, evidentno, time ICD umanjio broj srpskih žrtava za 5.800 ubijenih na nivou BiH i 4.027 u Sarajevu, novim podacima je dodatno dokazano i da je cifra od 300.000 ubijenih muslimana, najblaže rečeno – lažna.

– Broj srpskih žrtava u celoj BiH, a posebno u Sarajevu, znatno je pogubniji za srpsku populaciju u BiH nego što navodi centar Mirsada Tokače – objašnjava direktor beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, istoričar Milivoje Ivanišević.

Kako je za domaće medije potvrdio i šef tima Goran Krčmar, nova mapa je argumentovani dokaz da je srpski narod pretrpeo ogromna stradanja u proteklom ratu.

– Podaci, broj ubijenih, lokacije, fotografije ekshumiranih posmrtnih ostataka, nedvosmisleno pokazuju kakav se zločin desio nad Srbima, a ovo je naš argumentovan odgovor na sve laži i manipulacije kojima se negiraju srpske žrtve. Mapa obuhvata oko 1.600 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica, razvrstanih po gradovima i opštinama u BiH, grobnice u Slavonskom Brodu, Zadru, Pakracu i Splitu, a izrađena je i verzija na engleskom jeziku.Samo u Sarajevu su evidentirane 333 pojedinačne i devet masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 394 ubijena Srbina -kaže Krčmar.

Mapa grobnica sadrži i spiskove sa imenima srpskih žrtava na teritoriji cele BiH, a podaci svedoče i o spaljivanju posmrtnih ostataka žrtava na planini Ozren, gde je još 1996. godine otkrivena masovna grobnica srpskih boraca Srbačke brigade. Navedene su i lokacije u zapadnokrajiškom delu RS, Posavini, Podrinju, centralnoj BiH, na području Ozrena i Sarajeva. Neka pronađena tela su bila i minirana.

Kao svedoci svesne manipulacije sa brojem žrtava proteklog rata, uglavnom na štetu Srba, ova mapa će sigurno promeniti sliku o ratu u BiH i srušiti stereotip o isključivo bošnjačkim žrtvama.

Faktu smatraju da je probijen svaki rok da domaće i međunarodne institucije pronađu i daju odgovor na pitanje – ko je ubio toliko nevinih srpskih civila?

Izvor: Srpska Bosna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ova situacija počinje još u jajcu 1943 kada je Tito osmislio potonje republike koje zloćinima postaju države naime u jajcu nije postojalo ni D od demokratije to je lažna režirana skupina Tita i njegove bande koja je potonjim nasiljem proglašwna demokratskom odlukom nroda a bila je nasilna prevara Tita u JOŠ TADA OSMIŠLJENOM PLANU SEČENJA SRPSKOG ETNIČKOG PROSTORA U REPUBLIKE KOJE RADI NASTAVKA GENOCIDA NAD SRBIMA REŽIRANIM RATOVIMA POSTAJU DRŽAVE !!Ratovi su davno u dubokom postojanjju jugoslavije osmišljeni i planirani na primer turbo folk je trebalo da uspali Srbe a kriminalci da ćinjenjem excesnih zločina da zametnu ratove (ubistvo mladoženje nabijanje Srbinu flaše u čmar…) a u ratovima činjenje zločina velikih razmera koi su pripisivani Srbima kao JEDINIM zločincima dakle u Jajcu su Srbi osmišljeni kao zločinci da bi nad njima bio opravdan još tada osmišljen genocid a sve ove grobnice u Bosni rezultat su tog Titovog plana !!!Kadrovi za to su takođe u dubokom postojanju jugoslčavije određeni kao navodni nacionalisti naroda u sukobu sa koima se KOMANDOVALO IZ ISTOG KOMANDNOG CENTRA (Milošević Tuđman Drnovšek Alija…)da bi se postigao željeni efekat obrnutog smisla da se Srbi oznace kao zločinci a ustvari se zločini sprovode nad njima JEDINSTVO SUPROTNOSTI mudra filozofija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: