Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“U Blajburgu nije komemoracija, već skup fašista”

Beč — Autor biografije o Diani Budisavljević “Dianina lista”, Vilhelm Kues kaže da komemoracija u Blajburgu nije nikakvo sećanje na žrtve, već desničarsko okupljanje.

Okupljanje u Blajburgu 2017. godine / Foto: print screen Youtube
Okupljanje u Blajburgu 2017. godine /
Foto: print screen Youtube

Njegov stav je da bi trebalo da se sećamo onih koji su rizikovali svoj život protiveći se bestijalnosti ustaškog režima, a ne ubica dece.

“I ove godine se desničarski radikali i fašisti okupljaju u Blajburgu na jugu Koruške da odaju počast zločinačkom režimu ustaša. Pravi heroji tog vremena ostaju zaboravljeni. Jedna od njih bila je Diana Budisavljević, koja je spasila život više od 10.000 dece. Zastavama i puškama marširaju, sa ustaškim amblemima na rukavima, a ponekad se vidi i kukasti krst, kao značka na reverima ili tetovaža”, ukazao je on u autorskom tekstu objavljenom u bečkom dnevniku “Standard”.

Kritikuje što, ako privatno obezbeđenje primeti takvo kršenje zakona o zabrani veličanja nacizma, lice koje nosi nacističke simbole, učtivo zamoli da ih pokrije, a sve to se, kako konstatuje, dešava pred očima austrijskih vlasti i politike, a niko ništa ne preduzima.

Kues ističe da je komemoracija u Blajburgu u međuvremenu postala najveći skup “umrežavanja fašističkih i desničarsko ekstremističkih grupa” u Evropi.

“Oficijelno se radi o komemoraciji. Ustaše, koje su u ovom delu Austrije od engleskih trupa 1945. predate jugoslovenskoj armiji, su streljani od partizana ili upućeni na smrtonosni marš. Koliko je fašista stvarno ubijeno nije rasvetljeno. Brojke se razlikuju u zavisnosti od ideološkog tabora. Nacionalistički krugovi u Hrvatskoj govore o najmanje stotinu hiljadu žrtava, ali za te brojke nedostaju bilo kakvi dokazi. Partizani govore o oko 3.000 mrtvih”, naveo je Kues.

On kaže da su se u Blajburgu “našli mnogi od najgorih ubica tog režima i oni su bili ti koji su otvorili vatru na engleske snage, te su oni bili ti koji su ubili one iz svojih redova koji su želeli da se predaju”.

Kues ističe da nije važno koliko je mrtvih stvarno bilo, i da li su ubijeni na naređenje komunističkog rukovodstva, već da se, na komemoraciji, radi pre svega o skupu “umrežavanja” utradesničarskih grupa. “U stvarnosti održava se skup desničara i utradesničara. Radi se o ljudima koji su na vlasti ili bi mogli biti na vlasti. Od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nadole zvanična Hrvatska podržava ovo fašističko okupljanje “, podvlači on.

Kues je objasnio i ko su bile ustaše, jer u Austriji malo ko to zna i koje zločine su počinili. Podseća da je Ante Pavelić, koji je bio mrzac srpskog naroda, dolaskom na vlast 1941.u Hrvatskoj ustaškim jedinicama počistio čitava sela, delove zemlje, kao što je, na primer Kordun.

“Srbi, muškarci su često odmah ubijani, a žene i deca odvedeni su u logore. Opisivanje tih masakara i dan danas izazivaju šok. Samo u najvećem logoru za uništenje, u Jasenovcu, ustaše su ubile izmedju 80.000 do 100.000 ljudi. Ccuvari su se takmičili u ubijanju, takmičili se ko sa nožem u satu može da prereže grkljane najviše ljudi. Deca i bebe su često bacane u Savu. Ti zločinci, njihovi pomagači pobegli su pred partizanima i crvenom armijom u pravcu Austrije”, naveo je Kues.

Kues je rekao da se su “mnogi od tih koljača našli u Blajburgu i da su predati partizanima”. “Na vojnoj strani je otpor protiv Pavelića i ustaša dolazio od partizana. Pojedine jedinice su se probijale na hrvatsku teritoriju kako bi oslobadjale logore. Medjutim većina akcija spašavanja oranizovana je od ljudi koji su danas skoro zaboravljeni “, ukazao je on.

Kues navodi da su Crveni krst, Karitas i antifašistički ženski front delovali zajedno i spasili brojne Srbe, Rome i Sinte, a medju njima vodeću ulogu imala je Austrijanka Budisavljević, koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora.

“Pored nje bilo je još mnogih koji su rizikovali svoj život i protivili se ustašama. Trebalo bi da se okrenemo tim herojima i od nih učimo, a ne da se sećamo ubica dece, već onih koji su se borili protiv njih. Oni su ti koji treba da dobiju spomenike, da budu svetleći primer otpora protiv zločina u knjigama “, zaključio je on.

(Tanjug)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Blajburg bez ustaških simbola?

Od ove godine policija neće žmuriti na ustaška obilježja

„Kroatischer muttertag“ („Hrvatski majčin dan“)

Kazne će biti izricane na licu mjesta

Ovo je vrhunac: Jedina država koja slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju

Kurc: Ne možemo da zabranimo komemoraciju u Blajburgu

Zaustaviti zloupotrebe Blajburga

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ovo je složena tema. Mora se sve razjasniti da bi se dobio potpun odgovor. Teks ima mnogo propusta i predrasuda , i time ide u prilog Nacističkim pristalicama. Tekst aludira da su u Blajburgu pobijeni zločinci, koljači i Ustaše, pa time opravdava komunistički zločin. …. Ne dopustiv pristup B92, a i ,, 41 Jadovno,,. JER su u Blajburgu nastradali ,,ORJUNAŠI,, većim delom, nego pristalice Ustaštva, a i to je iluzorno jer su većina bili civili. TAKVU PODVALU SU MOGLI NAPRAVITI SAMO TITOISTI. …. Ubijedili Srbe da su pobili Ustaše, a ono pobili Hrvate pristalice Srba i Jugoslavije, koji su u Zagrebu preuzeli vlast odlaskom Ustaša. Ti ,,Orjunaši,, su prihvatili Srpske i Crnogorske izbeglice, kako piše u mnogim knjigama ( put jednog ruđanina, pa kroz pakao i natrag). Zato su u Blajburgu i Srpske i Hrvatske kosti. TU JE UMRLA JUGOSLAVIJA. ….. A OVAJ TEKST KOMUNJARSKIM PRISTUPOM POMAŽE USTAŠAMA, KAO I UVEK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: