fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U BiH nepovoljna situacija po srpski jezik

Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović ocijenio je da u BiH situacija vrlo nepovoljna po srpski jezik zato što se želi formirati „nekakav bosanski jezik“, što je stara teza koja postoji još od vremena Austro-Ugarske.

„Moramo se suprotstaviti takvim shvatanjima, jer je jezik jedan i jedinstven i to je srpski jezik. Izdvaja se i hrvatski, a sve drugo su politički jezici“, rekao je Kuzmanović i najavio intenzivno djelovanje Instituta za srpski jezik i književnost u budućnosti.

On je novinarima prije okruglog stola „Jezik i pismo u RS“, koji se održava u Banjaluci, naglasio da je posebno značajan Institut za srpski jezik i književnost.

Kuzmanović je napomenuo da je jezik najveće bogatstvo jednog naroda i istakao da onaj narod koji ima svoj jezik, pismo, tradiciju i istoriju, ima i identitet.

„ANURS se bori za naš identitet u RS i BiH. U tom smislu ANURS je u aprilu formirala Institut za srpski jezik i književnost, Institut za istoriju, Institut za društvene nauke i Institut za prirodne i biološke nauke“, rekao je Kuzmanović.

Akademik Slobodan Remetić istakao je da je osnivanje Instituta za srpski jezik i književnost prilika da se institucionalno i organizovano istražuje jezička problematika, pisana i usmena baština, savremeni jezik i jezička politika.

ANURS je danas organizovala okrugli sto pod mazivom „Jezik i pismo u RS“ na kojem su, između ostalog, svoje referate izlagali akademici: Ljubomir Zuković, Svetozar Koljević, Vojislav Maksimović, Slobodan Remetić i ostali istaknuti profesori.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: