Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tajanstveni gosti

Datum objave: nedelja, 11 jula, 2010
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Ustaše su osnovali svoj politički logor – ustaški stan – imenovali logornika (po selima tabore na čelu s tabornikom), okružili ga s pobočnicima, pozvali narod na mitinge i javno ga zaklinjali Paveliću.

Talijanska komanda neće baš doslovno tako misliti nego će jačati svoje i vojne i političke i policijske mogućnosti da bi na otoku (također i sve dublje u geografski prostor NDH, u tim danima sve do Karlovca) osigurali što više uticaja i prevladali. U tu svrhu služit će se svime što im stoji na raspolaganju. Pomagat će jedne protiv drugih, hrvatske i srpske ekstremiste podjednako, katolike i pravoslavce, razarat će, razdvajat će, sukobljavat će. Pružat će im mogućnost da se međusobno istrebljuju. A oni, koliko bude moguće, pritajit će se i ponašati kao da ni za kakva zla ne znaju i kao da ih se naše domaće stvari ne tiču. Politika koliko zločinačka toliko nerealna: snage ustanka koje će se uskoro javiti ovu će njihovu računicu bez krčmara zbrisati svojim oslobodilačkim poduhvatom.

Ali, teče tek četvrti mjesec 1941. i ustanak još nije ni na vidiku. Otok pod Velebitom, iako je po oštrim promjenama vlasti i vojski osjetio da je i on stigao na rub novih zala, još i dalje tavori u sebi svojstvenoj dalekoj provincijskoj letargiji i mnogi od otočana nije ni zamijetio kad je preko podvelebitskog kanala iz Karlobaga do luke u Pagu stigla motorna brodica čiji će putnici novoj vlasti u Pagu predložiti svoje temeljne programe: na jednom dijelu otoka osnovat će se koncentracioni logor. Siguronst otoka na širem planu čuvat će Talijani, a sam logor, upravu u logoru, policijsku vlast i osiguranje vršit će ustaše. Putnici su upravo i poslani iz samog policijskog vrha, iz Zagreba, po naređenju ministra unutrašnjih poslova Andrije Artukovića i Dide Kvaternika iz tzv. odjeljenja br. 3.

Ovaj prvi susret, ovaj prvi dogovor nove »države« i nove otočke vlasti zbio se u političkom tijelu, u ustaškom stanu (u Općinskom domu na obali), gdje je nova politička i upravna vlast imala svoje kancelarije. Kako ćemo kasnije vidjeti, dogovor se vodio nad geografskom kartom koju će im iz kuće donijeti i pred goste i domaćine raširiti nitko drugi nego jedan paški kanonik. On će skupa sa Pavelićevim emisarima u svoju kartu ucrtati mjesto gdje će se ostvariti prvi koljački logor u tzv. NDH. Na ovom će sastanku definitivno odrediti mjesto, uvala Slana, raspravit će o komunikaciji kojom će se dovoditi pohapšene, Gospić-Karlobag-Slana (Pag); govorit će se kako se nema kamiona za transport preko Velebita do Karlobaga, ali je cesta prohodna za pješačenje te za gonjenje zatvorenih nema problema; raspravit će se kako će za transport preko mora do otoka upotrebiti polovna domaća pomagala, trabakule, bracere iz susjednih luka; zatvorenici će sami morati urediti svoj krug, svoje eventualne nastambe, prilaze i luku, putove, zasaditi kolce uokolo i zatvoriti se žicom a na povišenim mjestima podići bunkere za ustaške straže. Još odmah će se započeti sa upravnom zgradom za stanovanje logornika i posade; radi bolje opskrbe i dolaska stražarskih smjena probijat će se cesta kroz kamenjar od Slane prema selu Metajna. Debelo je more uokolo. Velebit je u ustaškim rukama, sve je u vrlo izoliranoj kamenoj pustinji daleko od mogućnosti bijega; sigurnost će pojačati mitraljezi na dominantnim kotama i otočki talijanski garnizoni, Novalja i Pag. Fizički obračun sa Židovima, Srbima, Ciganima, komunistima i drugima može započeti!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top