fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SVIM BILOGORCIMA

Izgleda da je u Republici Srbiji sazrelo vreme da se sagledaju sve posledice rata 1991. – 1999. godine, te da se i za područje istočne Bilogore pokrenu sudski postupci zbog ratnih zločina, maltretiranja i drugih povreda međunarodnog ratnog prava i ljudskih prava, a koje su počinile hrvatske vlasti i pojedinci.

U okviru Zavičajnog udruženja „Bilogora“ do sada je napravljen, nadamo se konačan, popis 26 stradalih vojnika i 52 civila koji su izgubili život u periodu od 1991. – 1997. godine. Ovaj popis je u velikoj meri nepotpun i često ne sadrži mnogo lične podatke i pobliže detalje o okolnostima stradanja i izvršiocima zločina. Istovremeno, popis ne sadrži ni jedan podatak o licima koja su prebijana, mučena ili namerno ranjavana, te preživela torture (poput, primera radi, Milenka Bastašića iz Velikog Grđevca ili Nevenke Žujić iz Velikih Zdenaca), a sve je to deo sveobuhvatnih događanja koja se po definiciji svrstavaju pod ratni zločin.

Molimo vas zbog toga, zbog predaka i potomaka, zbog kulture pamćenja i sveopšte pravde kojoj moramo bar težiti ako je i ne možemo u punoj meri postići, da sa informacijama kojima raspolažete pomognete u istraživanju zločina nad našim sunarodnicima počinjenih u poslednjem ciklusu zla koje nas je pogodilo, te da o ovom apelu obavestite i naše druge sunarodnike.

Za sve što mislite da bi u tu svrhu moglo biti korisno, prava adresa su navedeni kontakt podaci:

Zamenik tužioca za ratne zločine lice zaduženo za obaveštavanje javnosti u Tužilaštvu za ratne zločine ‐ portparol javnog tužilaštva:

Vasilije Seratlić: Tel. 011/3082‐650 ;Mob. 064/854‐9969 ; e‐mail: kabinet@tuzilastvorz.org.rs

Srdačan pozdrav!

Za Zavičajno udruženje „Bilogora“:

/Ranko Radelić, gen. sekretar/                                                   /Siniša Radojčić, predsj., v.r./

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: