Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ СРБА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Датум објаве: недеља, 19 априла, 2015
Величина слова: A- A+

Mirko_Vranic-fbbb5076Организациjа породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево организоваће сутра у Источном Новом Сараjеву обиљежавање Дана несталих Срба Сараjевско-романиjске региjе у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Прошле су 23 године од када су нестали први сараjевски Срби, а те трагичне догађаjе обиљежавамо у знак сjећања на дан првог масовниjег нестанка такозване групе осам, коjи су нестали у jедном дану и од коjих посмртни остаци шест наших људи никада нису пронађени”, рекао jе данас Срни предсjедник Регионалне координациjе Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево Мирко Вранић.

На оваj датум, истиче он, обиљежаваjу се и сви други нестанци Срба у овоj региjи, за чиjим посмртним остацима се jош трага.

Вранић наглашава да jе процес тражења и идентификациjе несталих лица у периоду до 2008. године текао на задовољаваjући начин, захваљуjући првенствено надлежним институциjама Републике Српске.

Према његовим риjечима, у Сараjеву jе идентификовано укупно 306 лица, а jош се тражи 179 лица, у Илиjашу су идентификована 33 лица и тражи се jош jедно, у Брези jе идентификовано осам лица и нико се више не тражи, у Варешу jе идентификовано 12 лица и тражи их се jош пет, док jе у Зеници идентификовано 28 лица, а тражи се jош 13 лица.

У Рогатици нема идентификованих лица, а jош се тражи девет несталих, а слично jе и у Какњу гдjе нема идентификованих, а трага се за jедним несталим лицем. Нема идентификованих ни на Хан Пиjеску, гдjе се трага за два лица.

“На подручjу Горажда идентификовали смо 80 лица, а тражимо jош 86, у Трнову су идентификована 124 лица, а тражимо jош 12, на Палама jе идентификовано шест лица, и тражимо jоша два, на Сокоцу jе идентификовано пет лица, а траже се jош три, док су у Вишеграду идентификована два лица, а трагамо за jош три нестала”, прецизирао jе Вранић.

Он додаjе да jе на Илиџи идентификовано 14, а да се тражи jош пет лица, у Кладњу jе идентификовано 19 лица, а траже се jош четири нестала, у Хаџићима jе идентификовано 13 лица, а трага се за jош четири и у Вогошћи jе идентификовано 18 лица, док се траже jош два лица.

Вранић каже да jе од момента формирања Института за нестала лица БиХ, од 2008. године до данас, идентификовано тек 58 Срба, коjе jе ексхумирала претходна Комисиjа за тражење несталих Републике Српске.

“Управо због оваквих несразмjерних резултата у процесу тражења и идентификациjе несталих Срба, ми се противимо накарадном раду Института за нестала лица БиХ, а прибоjавамо се да ће ова институциjа своjим `маневрима` приликом вршења анализа посмртних остатака у Спомен-костурници у Источном Новом Сараjеву уништити резултате коjе су постигле институциjе и тимови Републике Српске са доктором Жељком Караном на челу”, истакао jе Вранић.

Образлажући зашто ова организациjа не прихвата и не признаjе туђе програме и проjекте, он jе поjаснио да тиjело чека обдукциjу и по годину након ексхумациjе, да jе тиjело чекало на сахрану годину након добиjања позитивног ДНК налаза, а за идентификовано тиjело воjника Воjске Републике Српске, коjи jе идентификован приjе 18 мjесеци, његова породица jош ниjе добила потребну документациjу од Института за нестала лица БиХ.

Према његовим риjечима, jедино оправдано рjешење за деблокаду застоjа процеса тражења и ефикасна реакциjа на бахати однос Института за нестала лица према породицама несталих jесте да се тражење, обдукциjа и идентификациjа несталих лица врати на ниво ентитета, коjи су показали да су радили много ефикасниjе од Института за нестала лица БиХ.

Он истиче да су породице несталих Срба Сараjевско-романиjске региjе огорчени и због неажурног рада Тужилаштва БиХ, што за посљедицу има непроцесуирање оних коjи су починили ратне злочине над сараjевским Србима.

Према Програму обиљежавања Дана несталих Срба Сараjевско-романиjске региjе у одбрамбено-отаџбинском рату, сутра у 11.00 часова у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима биће прислужене свиjеће и служен парастос несталим Србима са овог подручjа, у 11.45 часова предвиђено jе полагање цвиjећа испред Спомен-костурнице, док jе за 12.00 часова планирано обраћање званичника.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Александар Трифуновић: Тешко се дише на путу за Казане

ПРИЈАВА ПРОТИВ МАШОВИЋА

СРПСКЕ ЖРТВЕ НЕЋЕ БИТИ ПРОНАЂЕНЕ СА САЛИХОВИЋЕМ НА ЧЕЛУ ТУЖИЛАШТВА

ОТАЏБИНСКИ РАТ – САРАЈЕВО РОМАНИЈА – ЈАДОВНО 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top