Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stepinac kao čovekoljubac!

Istorija iz hrvatskog ugla na izložbi o kardinalu iz NDH u Briselu. Na panoima u EP priče o humanosti ratnog katoličkog velikodostojnika

dru-stepinac_620x0Alojzije Stepinac je ovih dana u Evropskom parlamentu predstavljen kao pravi svetac, i pre njegove kanonizacije u Vatikanu. Na izložbi koja trenutno traje u glavnom holu evropske poslaničke kuće, fotografije i natpisi kuju Stepinca u zvezde i ističu njegovu “humanitarnu i čovekoljubivu” stranu. O onoj drugoj, koja otkriva Stepinčevo aktivno učešće u samom vrhu kolaboracionističkog ustaškog režima iz Drugog svetskog rata – ni reči.

Poslanici, ali i gosti EP, iz postavke koju je organizovala Marijana Petir iz Hrvatske seljačke stranke, mogu, tako, između ostalog da saznaju i da je za Stepinca “život svakog čoveka bio neprocenjivo vredan i važan, od začeća do prirodne smrti”.

Na panoima u holu EP može da se pročita i da se Stepinac još u februaru 1943. godine žalio Anti Paveliću na postojanje logora u Jasenovcu, ističući da je “logor Jasenovac sramotna ljaga za NDH”. Organizatori izložbe su naveli da je “od jula 1942. do maja 1943. godine spasao 6.717 siročadi s Kozare, bez obzira na njihovu veru, etničku pripadnost ili vojno opredeljenje njihovih roditelja”, ili da je početkom januara 1942. pomogao da se 200 jevrejske dece prebaci iz Hrvatske u Italiju.

Poslanici EP mogu da pročitaju i da je hrvatski nadbiskup i vikar NDH još 1942. protestovao kod Pavelića zbog prisilnog pokatoličenja Srba i postojanja rasnih zakona, a da je u Rim nosio dokumente koji predstavljaju “užase koje su u Hrvatskoj počinili nacisti, fašisti, četnici i ustaše”.

“Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrzeti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti”, jedan je od brojnih istaknutih citata Alojzija Stepinca, uz poruku da je “istinskom ljubavlju promovisao slavu Božju”.

Šešelj

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je u četvrtak kazao da je Alojzije Stepinac “duša hrvatskog naroda” i “biser Rimokatoličke crkve” a da izložba koja je o njemu organizovana u Evropskom parlamentu u Briselu ne predstavlja iznenađenje za SRS.

– Rimokatolička crkva poslužila je kao infrastruktura za ulazak ustaša iz Italije, a više od 400 njenih sveštenika direktno je učestvovalo u zločinima nad Srbima u NDH – kazao je Šešelj

G. Čvorović

Izvor: večernje NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi

Vikar ustaša

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: