fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Šta je Srbija?

U jednom od svojih skorijih dopisivanja sa velikim Noamom Čomskim, poslao sam mu nekoliko kompozicija Stribora Kusturice, a on je na to reagovao konstatacijom u formi pitanja: „Znači, ovo je Srbija?“ Odgovorio sam potvrdno. Striboru ostaje samo da se raduje, a mene je posle tog mejla počelo da muči jedno pitanje – šta je Srbija?

Milan Ružić
Milan Ružić

Da li je Srbija Srbija? Da li je srpski narod Srbija? Da li je Srbija najokrnjenija krhotina bivše Jugoslavije? Da li je samo Beograd Srbija? Da li je Republika Srpska Srbija? Doduše, na ovo pitanje znam nedvosmislen odgovor – jeste!

Da li je Srbija nada u povećanje plata i penzija? Da li je Srbija večiti kandidat za EU, tj. večiti putnik za nigde? Da li je Srbija ono što je izgubljeno ili ono što je sačuvano? Da li je Srbija krst ili je na krstu razapeta? Da li su „Parovi“, „Zadruga“ i „Farma“ Srbija? Da li je Srbija estrada? Da li je Srbija troje ljudi? Jesu li svi Srbi političari, starlete i kvaziumetnici? Da li je Srbija siromaštvo? Da li je Srbija nakrivljeni poljski toalet, ali sa troslojnim toalet papirom unutra? Juče su rekli da Srbija ima najviše manjina u Evropi. Onda me interesuje i to da li su u Srbiji manjine većina? Da li je Srbija televizija? Da li je Srbija kolonija? Da li je Srbija bojno polje? Da li je Srbija među šljivama ili među silama? Da li je Bondstil Srbija, pošto znamo da Kosovo jeste Srbija?! Da li je Srbija strana fabrika studenata? Da li je Srbija milion i po funkcionalno nepismenih? Da li je Srbija demokratska država? Da li je Srbija žrtva titoizma? Da li je Srbija tor, a Srbi stado? Da li je Srbija država ili geografski pojam? Da li je Srbija samo istorijska odrednica nečega što je ovde postojalo?

Je li Srbija slavna zaostavština mučenika i svetaca ili nasledstvo onih koji su je razarali i Srbe načinili mučenicima? Da li je Srbija robija? Da li je Srbija zemlja za izbeći? Da li je Srbija samo tema zapadnih medija? Da li je Srbija velika nezaposlenost? Da li je Srbija buduća NATO članica ili večita NATO žrtva? Da li je Srbija tabloid? Da li je Srbija gubitnik? Da li je Srbija namenjena Srbima? Da li je Srbija privatizovana? Da li su izbori Srbija? Da li je Srbija crna rupa? Da li je Srbija isplativa? Da li su dva lava na kapiji Srbija? Da li je Srbija šoping mol? Da li je Srbija Holivud? Da li je Srbija istina ili laž?

Srbija je zemlja pogaženih principa, otete imovine, prodatog nasledstva, ponekad ukaljanog obraza, zatrovanog naroda, proterane inteligencije i prćija idiota! Srbija je udžerica na kraju svakog puta, prokazana teritorija dužna da se raspadne, šahovska tabla velikih stranih ubica koji sebe nazivaju državom, kandidat kandidata za sve kandidature, žuto svetlo na semaforu, obilaznica Evrope i sveta, kaljuga u koju upada guma svakog automobila, zemlja tuđih ljudi, novi Gvantanamo, šerpa u kojoj svako ko želi zakuvava svoju čorbu, pognuti prosjak pred tuđom čizmom i slinavo dete koje plače za ocem i majkom kojih se samo odreklo!

Međutim, za mene je Srbija sve gorenavedeno, ali isto tako i zemlja koja može biti sve anti onome što sam naveo. Put ka tome jeste put pravoslavlja i nacionalne svesti. Ako sa tog puta načisto skrenemo – skrenuli smo! Nije bilo lako baciti vekove u vodu, odreći se krsta i krsne slave zarad izmišljenih bratstava i u krvi razjedinjenih jedinstava, ali mi smo to uspeli.

Krajnje je vreme da nam svima Srbija bude ono čime je svaki normalan Srbin večito smatra – svojom zemljom, od Boga otkupljenom, ratovima sačuvanom, krstom prekrštenom, ponos nas samih, zemlja kulture i umetnosti, zemlja svetaca, zemlja pametnog naroda, zemlja dobrih ljudi, matica, ponos i zemlja uzdignutog čela. Meni mnogo nedostaje takva Srbija! Valja nam vratiti se sebi i biti ono što smo, ali pre toga moramo prestati biti ono što nismo. Ukoliko to ne učinimo, ostaćemo ona Srbija iz prethodnog pasusa koja to ime ne zaslužuje, a mi ćemo večno biti narod rastrzan između onoga što nije i onoga što bi želeo biti, a koji je već odavno zaboravio biti ono što jeste i što je jedino moguće.

Autor: Milan Ružić

Vezane vijesti:

Milan Ružić: Pismo predaka | Jadovno 1941.

Sve će to NATO pozlatiti! | Jadovno 1941.

Tražim izvinjenje | Jadovno 1941.

Stari Brod – večna rana | Jadovno 1941.

Šaranova jama | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: