fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpske žrtve zaboravljene zbog politike

Srbija nema jedinstvenu bazu podataka sa imenima i prezimenima nastradalih u dva balkanska i dva svjetska rata, te u ratu tokom raspada SFRJ i u NATO agresiji, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Srbija je u Prvom svetskom ratu pretrpela ogromna razaranja, uz herojski otpor i stravične ljudske žrtve

Stručnjaci pojašnjavaju da poslije oba svjetska rata vlastima nije odgovaralo da se vidi da su Srbi najviše nastradali i da su ih ubijali narodi koji su ušli u obje novostvorene zajedničke države.

„Novosti“ navode da Vojni arhiv u Srbiji privodi kraju popis vojnih žrtava iz Prvog svjetskog rata, dok na popisu civilnih žrtava rata niko ne radi, a barata se brojkom od 1,3 miliona nastradalih Srba.

Istoričar Milan Koljanin rekao je da poslije Prvog svjetskog rata žrtve nisu popisane jer je Kraljevina SHS, koja je tada formirana, po mnogo čemu bila država pomirenja, a u ratu je buktao sukob naroda koji su u tu državu ušli.

„Sve istrage su prekidane političkom odlukom“, naveo je Koljanin.

Direktor Muzeja genocida Veljko Đurić Mišina kaže da je slično bilo i s popisom žrtava u Drugom svjetskom ratu, gdje su, zbog „bratstva i jedinstva“, svi zločini pripisivani okupatorima i njihovim pomagačima, odnosno bili neodređeni kao i stradalnici.

Mišina je istakao da samo upućeni u dosadašnja istraživanja brojeva znaju da je tvrdnja o zvanično nastradalih 1.706.000 proizvoljna.

„Proizvoljnost se vidi i u primerima stradalnika u Kraljevu i Kragujevcu, jer su podaci preuveličani, dok su, na primer, u Dragincu kod Loznice umanjeni“, naveo je Mišina.

Autor knjige „Zločini nad Srbima u 20. veku“ profesor Radoslav Gaćinović, rekao je da su najprecizniji podaci o stradanju Srba sačinjeni u balkanskim ratovima, u kojima je život u borbi i od raznih bolesti izgubilo više od 35.000 Srba, a oko 36.000 ih je ranjeno.

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević podsjetio je da je 1964. godine u Jugoslaviji izvršen popis i napravljen spisak žrtava Drugog svjetskog rata, ali da su već na prvi pogled uočene ogromne razlike između broja popisanih žrtava i stvarnog broja ubijenih.

„Evidentirano je samo 32 odsto ubijenih! Mi moramo popisati srpske žrtve iz svih ratova, iako je to možda nemoguća misija, moramo započeti taj posao, po svaku cenu“, istakao je Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ubijeno 53 odsto srpskog stanovništva | Jadovno 1941.

Koliko je Srba stradalo u 20. veku (1): Spisku žrtava nema kraja …

Nijedan evropski narod nije doživio nacionalni pogrom kao …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Mišina ne treba da baljezga gluposti jer on kao direktor muzeja genocida ne popisuje srbske žrtve iz Drugog rata. Sramota!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: