Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI PRED NESTANKOM!

velimir kunic.jpg

BANjALUKA, 29. MAJA /SRNA/ – Poslanik SNSD-a u
Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije BiH Velimir Kunić upozorava da u Federaciji živi samo 40 do 50 hiljada Srba te da ih u doglednoj budućnosti više uopšte i neće biti.

 

„U budžetu Federacije BiH svake godine sve je manje novca za Srbe i to je jedan od razloga njihovog teškog položaja. Srbi su u poziciji nacionalne manjine i svakim danom situcija je sve teža“, rekao je Kunić u intervjuu Srni.

 

Srbi svakodnevno napuštaju Federaciju BiH i, ako federalna vlast nešto ne preduzme – u doglednom periodu više ih neće biti u tom entitetu!

 

„Srbi koji su u proteklom ratu protjerani iz Federacije BiH dijelom su se vraćali poslije rata, ali zbog nemogućnosti da bilo šta ostvare i zarade za golu egzistenciju ponovo napuštaju ove
prostore“, upozorava Kunić.

 

On je istakao da je zapošljavanje Srba u Federaciji BiH svedeno na minimum.

 

„Primjer su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom – Glamoč, Grahovo i Drvar, koje su osuđene na propast i finansijski kolaps. U tim opštinama aposlutno ništa nije urađeno u posljednjih godinu i po, a mogućnost zapošljavanja ne postoji“, naglašava Kunić.

 

On je podsjetio da je Ustavom Federacije BiH predviđeno da od šest ključnih pozicija dvije pripadnu Srbima.

 

„Međutim, ni to nije ispoštovano, jer još uvijek nije izabran potpredsjednik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda srpskog naroda“, precizirao je Kunić.

 

On ističe da je problem to što Srbi više nemaju mehanizama da na izborima izaberu delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji bi štitili vitalne nacionalne interese i iskreno sezalagali za poboljšanje teškog polož aja srpskog naroda.

 

Kunić je naveo da za mlade u povratničkim opštinama, ali i u cijeloj Federaciji, nema perspektive ni budućnosti.

 

Razgovarao: Boris NOGO

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: