fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sraman epilog slučaja „Žuta kuća“: Monstrumi oslobođeni za zverstva!

Odustalo se od krivičnog gonjenja sedmorice osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima. Slučaj zatvoren u novembru 2017, što je tek sada objavljeno

Zloglasna Žuta kuća na severu Albanije
Zloglasna Žuta kuća na severu Albanije

Zločinačka grupa koja se skoro punu deceniju sumnjičila za monstruoznu trgovinu organima srpskih i albanskih civila na Kosovu i Metohiji – neće odgovarati za zločin.

Prema navodima medija na KiM, Euleks je odustao od krivičnog gonjenja sedmoro od osmoro osumnjičenih u slučaju „Medikus“, koje je Dik Marti u svom čuvenom izveštaju direktno povezao sa zločinima bez presedana nad našim narodom u zloglasnoj Žutoj kući.

Euleksovim potezom amnestirani su bivši poslanik DPK i kardiolog Šaip Muja, bivši ministar zdravlja Aljuš Gaši i bivši predsednik Opštinskog suda u Prištini Nuhi Uka, zatim Škeljzen Siljaj, Rinon Derviši, Osman Mehmeti i Fljamur Bogaj.

Jedini osumnjičeni je ostao turski doktor Kenan Demirkol, čija se odbrana poziva na to da je bilo kakva istraga Euleksa nezakonita, jer je zakonski rok od 30 meseci istekao u septembru prošle godine.

Euleks je ovaj slučaj, inače, zatvorio u novembru 2017, ali je to tek sada obelodanjeno. Kako je navedeno, protiv osumnjičenih Albanaca nema dovoljno razumne sumnje da su učestvovali u trgovini organima, nanošenju teških telesnih povreda i u ostalim zločinima koji su im stavljani na teret.

Ovaj sramni potez Euleks je povukao praktično uoči početka rada suda za zločine OVK. Zažmurili su na mnoge dokaze i svedočenja pojedinih učesnika u kidnapovanju Srba od 1998, zatim njihovom prebacivanju u logore, kuće i brodove, gde su im vađeni organi, a onda specijalnim kanalima slati u bolnice po Evropi, gde su ilegalno rađene transplantacije teško obolelim bogatim građanima.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je evidentno da Euleks ništa nije uradio da se procesuiraju zločini počinjeni na Kosmetu.

– Imajući u vidu visok stepen korupcije, o čemu je u proteklom periodu bilo svedočenja, ova odluka nije slučajna. U njoj je mnogo politike i korupcije. Muja je, inače, vrlo blizak saradnik Hašima Tačija i u istrazi srpskog tužilaštva za ratne zločine je među glavnim osumnjičenim za trgovinu ljudskim organima.

Jusuf Sonmez
Jusuf Sonmez

Slučaj „Medikus“ pokrenut je pre desetak godina, kada je na aerodromu zaustavljen turski državljanin koji je imao velike bolove posle vađenja bubrega. Nazvan je tako jer je lanac trgovaca organima delovao uz pomoć klinike „Medikus“, koja se nalazila na periferiji Prištine. Njen direktor Ljutfi Derviši je 2013. osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina zatvora, ali su obojica bila u bekstvu i nisu odslužila kazne. Tu presudu je 2016. poništio Vrhovni sud i naložio novo suđenje.

U ovom slučaju sudilo se u odsustvu i turskom doktoru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, koji su u optužnici bili označeni kao vođe kriminalne grupe.

Izraelski državljanin Moše Harel uhapšen je početkom ove godine na Kipru, a prištinske vlasti zatražile su njegovo izručenje. On je označen kao „mozak“ ove mreže, dok je turski lekar Jusuf Sonmez osumnjičen za presađivanje organa u klinici. Optuženi su za 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Tužilaštvo je 2013. navelo da su tokom istrage i suđenja došli do informacija da su u slučaju ilegalne trgovine uključene i druge osobe. Tada je pokrenut „Medikus 2“, čiji su osumnjičeni sada oslobođeni krivičnog gonjenja.

Šaip Muja
Šaip Muja

SVEDOČENjE O VAĐENjU SRCA ŽIVOM SRPSKOM MLADIĆU

Zaštićeni svedok i bivši pripadnik OVK ispričao je srpskom tužilaštvu za ratne zločine kako je posle dvonedeljne obuke na plastičnoj lutki u jednom selu na severu Albanije izvadio srce srpskom mladiću u osnovnoj školi u Kuksu.

– Doveli su vezanog, mršavog i pretučenog mladića. Spojili su tri klupe i stavili ga na njih da leži. Četvorica su ga držala. Sekli smo ga živog, jer je doktor koji je tu bio zaboravio alat. Skalpelom sam mu rasekao kožu malo iznad grkljana. Rez sam povukao ka grudnom košu. Krv je šikljala svuda po nama, a mladić je vrištao i na srpskom spominjao Boga. Posle toga se onesvestio. Raširili smo grudni koš. Onaj doktor je podigao srce, pa smo najlonom podvezali krvne sudove. Ja sam onda rukama izvadio srce. Bilo mi je gadno.

Te jezive scene proganjale su godinama ovog Albanca sa Kosmeta, sanjao ih je noćima, pa je odlučio da to ispriča. Srbija ga je isproveravala i na kraju sklonila na bezbedno.

Prema njegovim navodima, koji se poklapaju sa istragom Unmika od pre 13 godina, to srpsko srce je završilo u grudima jednog bogatog pacijenta u Turskoj.

Nuhi Uka
Nuhi Uka

ŽUTA KUĆA JE – BELA

Po zlu čuvena Žuta kuća se nalazi u selu Ribe, kod grada Burelj na severu Albanije. U njoj su izvađeni organi nekoliko stotina kidnapovanih Srba. Sada je okrečena u belo i u njoj živi porodica Katuči. Prilikom istrage haškog tužilaštva 2005. godine oko nje su pronađeni razni ostaci posuda, boca, instrumenata, lekova, koji se koriste prilikom hirurških operacija.

Autor: S. J. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Alarmantno: Nestaju deca na Kosovu — radi li opet „žuta kuća …

Predmet „Žuta kuća“ i dalje aktivan, kao i istraga u slučaju …

Kako u Nemcu kuca srce Srbina sa Kosova | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: