Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Сплитски судија мења исказе

Суђење генералу Бориславу Ђукићу у Хрватској препуно кршења људских права. Председавајући Славко Лозина коригује изјаве сведока у корист тужилаштва

Борислав Ђукић
Борислав Ђукић

Судија Славко Лозина, који суди српском генералу Бориславу Ђукићу пред Жупанијским судом у Сплиту, исказе сведока у записник уноси на такав начин да они добијају сасвим други смисао, који иде искључиво у прилог тезама тужилаштва. Како “Новости” сазнају, изјаве сведока које одговарају одбрани, судија исправља и коригује све док по његовим специфичним мерилима не постану адекватне за записник.

Ово је само један од примера као се генералу Ђукићу драстично крше људска права и да нема ни праведно, ни правично суђење у Хрватској. Он је оптужен за командну одговорност због минирања бране “Перуча”, а после хапшења у Црној Гори оптужен је са још осморицом српских официра и за командну одговорност због дејстава ЈНА од 1991. до 1995. године на подручју Сиња и Шибеника, што је, по тужби, изазвало цивилне жртве и рушење насеља. Та оптужница је у фази потврђивања и на њу се одбрана жалила због незаконитих доказа. Уложили су и захтев да се поступак Ђукићу раздвоји од осталих.

– Суђење се не снима, па се искази сведока после диктирања судије не преносе аутентично, што може да има озбиљне последице по одбрану, пошто су ти записници једини релевантан документ – каже нам адвокат Радивој Николић, један од Ђукићевих заступника.

Адвокат Николић указује и да је Ђукићу дозвољено да погледа предмет “Перуча” тек два дана пре припремног рочишта, иако је тражио месецима раније. Списе је могао да види само на два сата, без фотокопирања.

– Искази девет сведока тужилаштва још му нису достављени иако их је тражио 6. јуна прошле године – каже Николић.

Бранилац Жељко Остоја каже нам и да Ђукићу није дозвољено да копира цео спис, већ је селективно добијао документацију.

– Суђење за “Перучу” му се развлачи без потребе, јер је тужилаштво предложило 50 сведока, а из њихових изјава се већ зна да немају никаква сазнања о умешаности Ђукића у минирање бране – указује Остоја. – Онда судија Лозина допушта тужилаштву да у записник уноси небитне чињенице, које немају везе са генералом, па и тиме развлаче процес.

Бранилац додаје да је један сведок без разлога проглашен заштићеним и његово сведочење је затворено за јавност, иако то није тражио – није било претњи ни њему, ни породици.

ЛОША МЕДИЦИНСКА НЕГА

Генерал Ђукић дуго година болује од дијабетеса, али у затвору у Сплиту нема адекватну медицинску помоћ. Тражио је лекарски прелед код специјалисте у децембру, али му је заказан тек за март. Одбијена му је и молба да због болести два пута дневно излази на ваздух у шетњу.

Аутор: С. Ј. МАТИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Нова оптужница против генерала Ђукића | Јадовно 1941.

Хрвати генералу Ђукићу траже 5.300 евра за копирање „доказа …

Бошко Антић: Ђукић, талац Хрватске | Јадовно 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Није проблем што се усташе понашају усташки-проблем је што смо све наше хероје изручили овим или оним усташама.Проблем је што се фалсификује историја,а у томе здушно помаже српско тужилаштво,судство-до грла огрезло у корупцији и свему осталом нечасном!Па је ли Векарић случај Лора и све доказе у вези с њим предао најодговорнијем лично-тадашњем “државном одвјетнику” МЛадену Бајићу(већ сам помињала,али треба да се понавља).Није проблем што су они зли-проблем је што смо ми гори!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: