Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Skoplje: Sobranje na burnoj sednici uvelo albanski kao zvaničan jezik

Bivši premijer Makedonije Gruevski, čija se stranka protivi novom zakonu, zamalo se fizički sukobio sa predsednikom parlamenta Džaferijem

Bliski susret Nikole Gruevskog i Talata Džaferija (Foto: Beta-AP)
Bliski susret Nikole Gruevskog i
Talata Džaferija (Foto: Beta-AP)

Skoplje – Makedonski parlament je, bez rasprave o gotovo 36.000 amandmana koje je podnela opoziciona stranka VMRO-DPMNE, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi, javlja Tanjug.

Predsedavajući parlamenta Talat Džaferi, iz redova albanske DUI, sproveo je svoj unapred najavljeni naum i odbacio amandmansku raspravu, što je umalo dovelo do obračuna između njega i bivšeg lidera VMRO-DPMNE i prethodnog premijera Makedonije Nikole Gruevskog, pa je moralo da reaguje i obezbeđenje.

Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu. Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.

VMRO-DPMNE je hiljade amandmana na zakon podneo nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru, a predsednik države Đorđe Ivanov, blizak toj stranci, odbio je da ga potpiše i vratio ga u Sobranje.

Sat vremena nakon početka sednice, zasedanje je prekinuto zbog napetosti, a predsednik parlamenta Džaferi je, na zahtev opozicije, proglasio jednočasovnu pauzu. Prethodno je Džaferi, kako je prenela Beta, preskočio tačku dnevnog reda o Zakonu o jezicima kojom je trebalo da počne skupštinska sednica. Dok su poslanici VMRO-DPMNE tražili pauzu, poslanička većina je glasala za zakone koju su bili sledeći na dnevnom redu. Pošto su opozicioni poslanici počeli da galame, Džaferi je ipak proglasio pauzu.

Ispred Sobranja su u tom trenutku bile stotine ljudi koji su protestovali zbog Zakona o upotrebi jezika. Kao i VMRO-DPMNE i Ivanov, oni ga smatraju opasnim po nacionalno jedinstvo Makedonije.

Protest ispred Sobranja (Foto: Beta-AP)
Protest ispred Sobranja (Foto: Beta-AP)

Zakon je na kraju, po završetku pauze, ipak izglasan, bez rasprave o amandmanima, za koje je vladajuća većina ocenila da su podneseni bez namere da se taj akt popravi nego samo da bi njegovo usvajanje bilo blokirano. Džaferi je zauzeo stav da je o zakonu već jednom, pred usvajanje u januaru koje je vetom oborio Ivanov, raspravljano te da nacionalni ustav propisuje da u takvom slučaju nema potrebe da se taj deo procedure ponavlja i da odmah sledi ponovno glasanje.

Većina poslanika VMRO-DPMNE usprotivila se onome što su ocenili kao kršenje poslovnika. Poslanik te stranke Ilija Dimovski je upozorio da će usvajanje tog zakona bez rasprave biti u suprotnosti sa standardima, a posebno zato što je taj akt obeležen evropskom zvezdom. VMRO je zatražio da predlog zakona bude povučen iz rasprave i potpuno odbačen i poručio da Zaev uništava Makedoniju.

Lider VMRO Hristijan Mickovski je još pre pauze napustio zgradu parlamenta, a potom demantovao da se uoči sednice sastao sa premijerom Zoranom Zaevom i predsednikom parlamenta Džaferijem, kako su to neki mediji ranije preneli. VMRO-DPMNE, inače, bojkotovao je rad Sobranja sve do ove sednice.

Zakon su prvi put izglasali poslanici vladajuće većine koju čine Socijaldemokratski savez Makedonije i DUI, najveća partija Albanaca u Makedoniji. SDSM Zorana Zaeva je ušao u koaliciju s albanskim partijama tek nakon što je prihvatio takozvanu „Tiransku platformu”, koja je predvidela određene uslove političkih partija Albanaca da podrže makedonsku vladu, među njima i usvajanje Zakona o jeziku.

Ovaj novi, treći zakon o jezicima za poslednjih desetak godina predviđa da albanski konačno postane drugi službeni jezik u Makedoniji. Predlog zakona nameće obavezu da se albanski jezik koristi u svim institucijama vlasti na državnom i lokalnom nivou. Makedonski je službeni jezik na teritoriji cele države i u međunarodnim odnosima.

Ovaj, kao i prethodni zakoni o jezicima, poziva se na peti amandman na Ustav Makedonije, koji predviđa da „drugi jezik”, koji govori najmanje 20 procenata građana, može da se koristi u službenoj komunikaciji. Cenzus o brojnosti ispunjavaju samo pripadnici albanske nacionalnosti.

VMRO, međutim, smatra da je novi zakon o jezicima suprotan Ustavu i upozoravaju da će zakon o upotrebi jezika od Makedonije napraviti dvonacionalnu i dvojezičnu državu. Za ovu opozicionu stranku Zaev i njegova vlada su predstavnici „marionetskog režima” podložnog stranim uticajima, a novi zakon je posledica popuštanja pred spoljnim, ali i pritiscima koalicionih partija Albanaca, bez čijeg učešća nije mogao da sastavi vladu.

Stoga oni optužuju Zaeva da je spreman da pod stranim pritiskom „proda” ime države, identitet nacije i jezik. Ivan Stoilković, poslanik Demokratske partije Srba, koja je u savezu sa VMRO-DPMNE, kaže za Tanjug kaže da taj zakon ne samo da izlazi iz okvira Ustava Makedonije, već je i izvan okvira najliberalnijih tumačenja Ohridskog sporazuma. Stoilković kaže i da je reč o aktu koji predstavlja samo uvod u federalizam ustavnopravnog poretka.

(Politika, 14. 3. 2018)

Izvor: Stanje stvari

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: