Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

„Šišali su nas do kože, krv je tekla“, sa 9 godina odvedena je u Jasenovac, njena sećanja na plač, dece, glad, strah, mrtve ne blede

Datum objave: petak, 15 marta, 2019
Veličina slova: A- A+
Stoja Karlica
Stoja Karlica

Stoja Karlica, osamdesetčetvorogodišnja starica iz Novog Grada, mesta na samoj granici BiH i Hrvatske, nikada neće zaboraviti strahote koje je kao devojčica od devet godina preživela u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, gde su ljude ubijali i pre nego što su ušli u logorski kompleks. Ona je u izjavi Srni istakla da se zločini i sve ono što je doživela u jasenovačkom logoru ne mogu opisati rečima.

Stoja, devojačko Rabat, rođena je 1933. godine u selu Pobrđe kod Kostajnice. Ofanzivu na Kozari 1942. godine dočekala je kao siroče sa još tri sestre i dva brata jer su im roditelji umrli pre ofanzive.

Oni su sami pošli u zbeg na Kozaru, Stoja je tada imala devet, a najstarija sestra Ljuba 16 godina.

U njenom sećanju ostao je zbeg, žene, plač dece, žeđ, glad, strah, bombardovanje i žrtve kojih je bilo gde god se krenulo.
Prema njenom svedočenju, u tom metežu Stoja se sa sestrama Ljubom i Milevom razdvojila od braće i jedne sestre. One su odvedene u logor Jasenovac, kao i jedan brat.
Ona se, kaže, seća prelaska preko velike vode i stradanja brojnih na samom prelasku.

– Kome je neko pomogao da pređe taj je prešao, kome nije njega je voda odnela – priča Stoja. Zapamtila je da su drvene daske na zgradama koncentracionog logora bile obojene crnom bojom.
Prilikom dolaska u logor razdvajali su mušarce i žene, a između je bila bodljikava žica. Tako su i Stojinog brata Mikana odvojili od sestara. O njemu ništa nisu znale, kao ni o sestri Desi i najmlađem bratu Vladi, koji su ostali na Kozari.

Ošišali su nas do kože, a to je rađeno tako da je i krv tekla. Bunili smo se, ali nije vredilo. Meni je jedan ustaša tom prilikom polomio prst. Sestra mi je kasnije stavila daščicu uz prst i zavila, a ta daščica je urasla u kožu – priseća se danas ova vitalna starica.

Sudbina je htela da je jedan od ustaša u logoru poznavao Stojinog oca, te im je davao hleb u tajnosti.
Jeli smo samo stari ukiseljeni, kukuruzni hleb, a toga nije bilo dovoljno -priseća se Stoja i napominje da su pored njih nosili tela mrtvih muškaraca, a seća se i jauka njihovih žena.

Nakon šest sedmica Stoja i njene sestre odvedene su u obližnju hrvatsku porodicu, gde su pomagale u polju i vinogradu dok im se pred očima i dalje odvijala strahota stradanja njenog naroda u logoru.

Zbog pothranjenosti nisu imale dovoljno snage što je izazivalo bes vlasnika domaćinstva Ante koji je neretko pretio da će ih zaklati.

– Imali smo neku tetku u Čitluku koja nije imala svoje dece. Ona je dobila propusnicu i došla da nas odvede kući – kaže Stoja.

Život na porušenom ognjištu

Prema njenim rečima, kod kuće su zatekli brata i sestru koji su ostali na Kozari, te je tako njih petoro započelo život na porušenom ognjištu.

– Za brata Mikana ništa nismo znali tri godine, a onda je došao kući. Saznali smo da je njega u logoru spasio neki Nemac koji nije imao dece i usvojio ga – priča Stoja.

Ona ističe da se toliko zla dogodilo, a da nikad niko nije to potpuno ispričao i zapisao, ne zna kako i zašto, te napominje da je ona sama naučila da čita i piše.

Stoja danas živi u Rakanima kod Novog Grada i ima dvoje dece u braku sa pokojnim suprugom Jovanom.

– Svega se sećam i danas kao da je juče bilo. Strašno je to zlo bilo i teško da bi današnje generacije imale snage da to prežive – navodi Stoja Karlica.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac | Jadovno 1941.

Ko kroz Jasenovac nije prošao, taj se ne zna Bogu molit …

Hijerarhija pakla logora Jasenovac: Krvnici-ubice-koljači i …

Moj put kroz Jasenovac | Jadovno 1941.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top