Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Savčić: Najhumanija bitka Vojske Republike Srpske

Operacija “Koridor” bila je briljantna vojna operacija protiv neprijatelja koji su držali u blokadi ogroman dio srpske teritorije i koji su imali namjeru da podijele BiH između muslimana i Hrvata, ističe predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić.

Operacija Koridor
Operacija Koridor

Priredio: Milomir SAVIĆ

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra da je proboj Koridora kroz Posavinu 1992. godine, poznatiji kao “Koridor života”, bio najhumanija bitka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Proboj Koridora ima ogroman značaj, a glavni je taj što su spojene srpske teritorije i time stvoren jedan od preduslova da imamo cjelovitu teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno osnovu za stvaranje države”, ističe Savčić za Srnu, povodom obilježavanja 25 godina od proboja Koridora kroz Posavinu.

Savčić ističe da je probojem Koridora razbijena vazdušno-kopnena blokada, u kojoj je tada držan veliki broj srpskog stanovništva na prostoru Krajine, i uspostavljena veza sa maticom Srbijom.

“Od velikog je značaja što je proboj Koridora prva operacija koju je Vojska Republike Srpske izvela, kao i to da je završena sa uspjehom, što je dalo ogroman moral Vojsci Republike Srpske za nastavak izvođenja borbenih dejstava, prije svega odbrambenih, i stvaranje Srpske”, pojašnjava Savčić.

Predsjednik BORS-a napominje da je “Koridor” bio briljantna vojna operacija isključivo usmjerena na vojne ciljeve i potencijale neprijatelja koji su držali u blokadi ogroman dio srpske teritorije i koji su imali namjeru da podijele BiH između muslimana i Hrvata.

“Operacija `Koridor` nema nijednu vojničku niti bilo kakvu mrlju druge vrste, nema nijednog krivičnog dijela koje bi moglo biti sankcionisano prema bilo kojem krivičnom zakonu”, naglašava Savčić.

Zamjenik komandanta Oklopnog bataljona Vojske Republike Srpske Nebojša Keser ponosan je na proboj Koridora, iako je bilo veoma teško, jer niko od njegovih vojnika tada nije znao šta ga čeka u toj operaciji.

“Kada smo tada čuli za smrt 12 beba u Banjaluci krenuli smo organizovano u tu operaciju, koju je predvodio tadašnji pukovnik Vojske Republike Srpske Novica Simić”, ističe Keser.

Jedinice Vojske Republike Srpske su za kratko vrijeme oslobodile Modriču, nakon čega su se krenule prema Odžaku i izbile na rijeku Savu.

Komandant odreda Posebnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine, koji je učestvovao u proboju Koridora, Krsta Žarković napominje za Srnu da je to bila najvažnija vojna operacija za zapadni dio Republike Srpske i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Srpsko stanovništvo bilo je u vazdušno-kopnenoj blokadi bez hrane i lijekova, čija je posljedica bila i smrt 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka, usljed nedostatka kiseonika. Da nije probijen Koridor, Republike Srpske Krajine tada ne bi bilo, kao ni Republike Srpske danas, smatra Žarković.

Iz Republike Srpske Krajine u ovoj operaciji učestvovala su 743 pripadnika Posebnih jedinica milicije, od kojih je 38 poginulo.

On je rekao da je centralni pravac kretanja Posebnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine bio na Koridoru, u čijem sadejstvu je bio i odred jedinice “Vukovi sa Vučijaka”, kao i jedna tenkovska četa Vojske Republike Srpske.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova 25. juna na Dugoj njivi kod Modriče biće obilježeno 25 godina od proboja kirodora kroz Posavinu 1992. godine.

Program počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog proroka Ilije.

U 11.00 časova biće služen parastos, a zatim položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima, u 12.00 časova obraćanje zvaničnika, a u 12.30 časova predviđen je kulturno-umjetnički program.

Vojna operacija proboja Koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima čitave Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju “Koridor 1992” izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Cilj ove operacije bio je uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Republike Srpske – Semberijom i Srbijom, koja je prekinuta nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 31. maja 1992. godine zauzeli Modriču.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Operacija Koridor: Evo kako je srpska vojska ginula za 12 beba …

Koridor života bitka svih bitaka | Jadovno 1941.

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo | Jadovno …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: