Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sami u zajedničkoj prošlosti

Glina parastos

Obilježavanje stradanja Glinjana u maju 1941. godine trebalo je, prema zamislima organizatora, biti početak drukčijeg odnošenja prema zajedničkoj, kako se to obično kaže, bremenitoj prošlosti tamošnjih Srba i Hrvata. Trebalo je to biti nešto poput njemačkog prevladavanja prošlosti – Vergangenheitsbewältigung

Pretpostavka je bila da svemu prisustvuju i predstavnici drugog, hrvatskog naroda, a da se komemoracija ne svede samo na prisustvo srpskih organizatora (glinsko vijeće, veliko vijeće iz Zagreba i “Prosvjeta”) i tamošnjih Srba. Međutim, s druge je strane stigao tek stidljivi odgovor u liku aktualnog gradonačelnika Milana Bakšića. On je prisustvovao jutarnjem parastosu koji je vodio gornjokarlovački vladika Gerasim. Nešto drčniji odgovor stigao je od strane četvorice nezadovoljnika cijelim skupom, koji su s majicama s likom Gotovine iskazali nezadovoljstvo ispred Hrvatskog doma, gdje se održavala promocija knjige o glinskom ljetu 1941.

U svojim govorima na promociji knjige, na krajnje ekumenski način, predstavljači su evocirali sjećanje kako na stradanje glinskih Srba u Drugom svjetskom ratu, tako i na hrvatske žrtve u Joševici u ovom zadnjem ratu, kojom prilikom se, kako je bilo rečeno na promociji, srpska vojska osramotila. Da do prevladavanja trauma neće tako skoro ni lako doći govori i činjenica da je na kasniji ručak upriličen u “Kasini”, osim samih uzvanika, stigla i dojava o podmetnutoj bombi. Doljepotpisani je bio na tome, ali nije vidio policiju niti je primijetio da je itko išta o tome znao. Navodno je policija vrlo diskretno provjerila očito lažnu dojavu.

Da će u prevladavanju prošlosti trebati i dosta hrabrosti, i to je jasno. Posebno je to jasno voditeljici Documente Vesni Teršelič, koja je u svom govoru na pravoslavnom groblju hrabro zatražila da se Hrvatskom domu vrati staro ime – Spomen-dom. Zbog ogromne simbolike tog imena i tog mjesta (ranije je tu bila pravoslavna crkva), peticija koja se priprema na tu temu sigurno će izazvati velika negodovanja. Međutim, samo se tako može.

Rade Dragojević

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Podmetnutom bombom protiv sedamdesetogodišnjice stradanja glinskih Srba

70 godina glinskih pokolja

OBILjEŽENO 70 GODINA OD USTAŠKOG MASAKRA

Stradanje 400 najuglednijih Srba Gline

U Glini je i 70 godina malo

O ustaškom logoru Jadovno u Hrvatskom domu na temeljima Glinske crkve

Milan Šećerović: Prikaz dve knjige – Ustaški pokolji Srba u glinskoj crkvi Đura Aralice i Vučje srce Marije Line Veke

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: