Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Regulirajte vlasnička prava!

Datum objave: petak, 26 avgusta, 2011
Veličina slova: A- A+

Vlasnička prava

Važna obavijest za stanovnike Karlovačke županije, a posebno Srbe, bez obzira na to jesu li u Hrvatskoj ili ne: do 29. decembra moraju regulirati svoja vlasnička prava nad nekretninama – kućama i gospodarskim objektima, šumama, livadama, pašnjacima, oranicama, voćnjacima, vinogradima i ostalim kulturama.
Takvu odluku donio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a stupila je na snagu 29. juna. Odluka se odnosi na katastarske općine Karlovac 2, Vodena Draga, Svojič, Poloj, Otok na Dobri, Mrežnica, Koransko Selo, Gornji Zvečaj, Perjasica i Zagorje. Oglas odnosno javni poziv objavljen je u “Karlovačkom tjedniku” i na internetskim stranicama Općinskog suda u Karlovcu, a u njemu, među ostalim, piše da će se po isteku navedenog roka, dakle 29. prosinca “svi upisi u zemljišnu knjigu (…) smatrati istinitim, a ukoliko stranke propuste staviti svoju prijavu ili prigovor u roku za ispravak, preuzimaju pravne posljedice takvog propuštanja, time da se navedeni rok ne može produžiti, niti se može dopustiti povrat u prijašnje stanje”.
Načelnik Općine Krnjak Rade Kosanović obavijestio je sve stanovnike mjesnog odbora Zagorje kako ne bi propustili rokove. Neslužbeno saznajemo da je sličnih situacija bilo i u drugim županijama, gdje se umjesto stvarnih vlasnika uknjižila država ili nasljednici bivših vlasnika od prije pola ili čak cijelog vijeka, jer u međuvremenu imovinsko-pravni odnosi u katastru nisu bili riješeni.
Budući da je Tomislav Maras, predsjednik Općinskog suda u Karlovcu, na godišnjem odmoru, pojašnjenje smo zatražili od Vesne Ribar, šefice zemljišno-knjižnog odjela u karlovačkom Općinskom sudu. Suština je u tome da su gruntovne knjige na dobrom dijelu Korduna izgorjele i stradale u Drugom svjetskom ratu, da se do sada kao relevantni dokument smatrao posjedovni listi iz katastra, a da li je sve bilo na vrijeme i istinito provedeno u katastru, druga je stvar.
– Formiranjem novih gruntovnih knjiga mi preuzimamo sve podatke iz sadašnjih katastarskih knjiga i ti podaci postaju važeći gruntovni podaci iz kojih će se dobivati vlasnički papiri odnosno potvrde o vlasništvu nad određenom nekretninom. Ako je osoba A prije sto godina prodala njivu osobi B, a ona osobi C i ako to nije katastarski provedeno, vlasnik te njive će biti zadnji upisani vlasnik u katastru, a to je osoba A. Osobe B i C do kraja godine moraju tražiti ispravak takvog upisa i dokazati da su stvarni a ne katastarski vlasnici. Na ono što vlasnički ni katastarski nije jasno, uknjižit će se država. Neznanje i neposjedovanje informacije za ove postupke ne opravdava vlasnika i može se dogoditi da mu zemlju uzme država – kaže Vesna Ribar.
– Svaki vlasnik koji na bilo koji način polaže pravo na neku zemljišnu nekretninu dužan je brinuti se o toj nekretnini i njenom stvarno-pravnom položaju. Dužan je regulirati imovinsko-pravne odnose. Nisam, međutim, sasvim sigurna da se u bilo kojem problemu ili nedoumici država može tek tako uknjižiti kao vlasnik nečije nekretnine. S obzirom na ustavnu odredbu o nepovredivosti vlasništva, takva odluka i njene posljedice bili bi u suprotnosti sa Ustavom. Očito će SNV u svemu tome imati dosta posla – kaže Slađana Čanković, odvjetnica iz Zagreba.
Iz SNV-a doznajemo da će ovih dana pokrenuti akciju kako bi se izbjegli Srbi informirali o spomenutoj odluci i njenim mogućim posljedicama.

Milan Cimeša

Izvor: SNV NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top