fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Разлог малог леденог доба у 17. веку је геноцид над милионима људи?

Европски досељеници на америчко тло убили су 56 милиона припадника аутохтоних народа у току сто година у Јужној, Средњој и Северној Америци узрокујући тиме напуштање и загађивање великих пољопривредних површина, проценили су истраживачи на Универзитету Kолеџ у Лондону.

Повећање броја стабала и вегетације на подручју величине Француске резултирало је масовним смањењем угљендиоксида у атмосфери, наводи се у студији.

„До тренутка када је Kолумбо стигао на америчко тло 1492. године количина угљендиоксида и клима били су релативно стабилни. До промене је дошло 1610. године. Дакле, ово је прва велика промена коју видимо када су у питању гасови стаклене баште“, рекао је професор географије Марк Маслин, један од коаутора студије.

Пре ове студије неки научници су тврдили да су температурне промене у 17. веку, које се називају Малим леденим добом, узроковале само природне силе.

Међутим, комбиновањем археолошких доказа, историјских података и анализе угљеника пронађеног у леду на Антарктику, истраживачи UCL-а показали су како је пошумљавање које је директно узроковано доласком Европљана, кључна компонента глобалног захлађења, рекли су истраживачи.

Досељеници на америчко тло убили 56 милиона припадника аутохтоних народа у току сто година у Јужној, Средњој и Северној Америци.

„Једини разлог због ког је дошло до малог леденог доба у 17. веку је геноцид над милионима људи“, рекао је Маслин CNN-у.

Истраживачи су анализирали антарктички лед који хвата атмосферски плин и може открити колико је угљендиоксида било у атмосфери пре неколико векова. Ледена језгра показала су да је 1610. године дошло до мање количине ЦО2.

Та промена у 17. веку довела је до хладнијих зима, ледених лета и пропадања жетве.

Импликације ове студије надилазе науку о клими и такође доприносе истраживањима из области географије и историје, казао је Маслин, истичући и како је смрт аутохтоних Американаца директно допринела успеху европске економије.

Наиме, природни ресурси и храна из Америке помогли су ширењу европске популације и индустријске револуције.

Извор: CNN, KLIX.BA

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: