fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ratni sindrom drma borce

Oko 8.000 ljudi godišnje u Doboju prođe neuropsihijatrijski pregled. Mnogo pacijenata sa dijagnozom PTSP, ali bez potpune evidencije

Centar za mentalno zdravlje u Doboju
Centar za mentalno zdravlje u Doboju

Nakon što je CJB Doboj podneo krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu protiv Miloša Blagojevića (52) zbog napada nožem na njihovog pripadnika, ovaj bivši borac VRS je posle istražnih radnji i saslušanja smešten u Klinički centar Istočno Sarajevo, na Psihijatrijsku kliniku Sokolac.

Iako je pod prijavom da je izvršio krivično delo sprečavanja službenog lica u obavljanju službene radnje, po svemu sudeći, Blagojević neće biti procesuiran, bar dok se ne oporavi, ako je to uopšte moguće, od posttraumatskog sindroma koji mu je dijagnostikovan.

Upravo na osnovu posttraumatskog sindroma, Blagojević je dobio invalidsku penziju, čije smanjenje je i uzrokovalo napad na policajca. On je protekle nedelje u haustoru zgrade, izgrađene za smeštaj boračkih kategorija u Doboju, napao policajca i nožem mu zadao povrede po glavi, zbog kojih je policajac zbrinut u Opštoj bolinici. Blagojević se odmah posle napada zabarikadirao u stanu gde živi sa majkom, a nakon pregovora ipak odlučio da se preda.

– Reč je o osobi lečenoj od posttraumatskog sindroma, na osnovu kojeg je pre više od decenije izgubio poslovnu sposobnost, zbog čega je poslat u invalidsku penziju, dakle pripada kategoriji lica sa invalidnošću kao posledica ratnih zbivanja – rečeno je našem listu u Odeljenju za neuropishijatriju dobojske Opšte bolnice.

Prema informacijama „Novosti“, Blagojević je početkom izbijanja ratnog sukoba bio u Tuzlanskoj koloni, koja je 15. maja 1992. godine masakrirana prilikom izlaska iz kasarne „Husinska buna“ u Tuzli. Do septembra te godine ostao je kao vezista u komandi potpukovnika Mila Dubajića, komandanta kasarne JNA i kasnije oficira VRS. Potom je došao u rodnu Vozuću, koja je muslimanskim snagama Drugog tuzlanskog i Trećeg zeničkog korpusa bila okružena sa tri strane.

Blagojević je iz rata izašao sa poremećajem ponašanja u kritičnim promenama vremena. I ranije je privođen zbog napada na policiju, a psihijatri su dali mišljenje da je njegova burna reakcija vezana za uniformu, vojnu ili policijsku.

Dobojska neuropsihijatrija
Dobojska neuropsihijatrija

Blagojevićev slučaj, nažalost, nije usamljen, ali nema tačne evidencije koliko je obolelih od ratnog sindroma na ovom području. Prema podacima iz dobojske Opšte bolnice i Centra za mentalno zdravlje, godišnje neuropsihijatrijski pregled prođe i više od 8.000 građana dobojske regije, a poslednjih godina hospitalizuje se u proseku 1.200 ljudi.

– Zadržavamo u bolnici pacijente uglavnom zbog pretrpljenih moždanih udara, ali i krize svesti, odnosno depresije, psihoze i stresova – kažu u bolnici.

Blagojević i drugi oboleli od PTSP takođe potraže pomoć u ovim ustanovama, ali je njihov boravak ograničen zbog procedura u lečenju na trošak Fonda zdravstva RS. Novca da se sami jave na lečenje u jednu od specijalizovanih ustanova nemaju, a društvo nema strategiju kako da im pomogne.

MNOGI SE ODLUČUJU NA SAMOUBISTVO

U PRILOG tezi da su nagle epromene vremena ozbiljan problem za osobe sa narušenom psihom ide i vest da je početkom ove nedelje u Kostajnici nadomak Doboja samoubistvo izvršio S. Č. (30). Reč je o bivšem pripadniku Specijalne jedinice MUP RS, koji je prema informacijama našeg lista nedavno udaljen s posla, upravo zbog problema sa psihom, koji su se manifestovali u poslednje vreme.

Bivši specijalac obesio se u blizini svoje kuće, a bio je otac dve male devojčice.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

PTSP – Posttraumatski stresni poremećaj | Jadovno 1941.

Veterani predstavili inicijativu za zbrinjavanje oboljelih …

BORS: Potreban program pomoći oboljelim od PTSP-a …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: