Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Rat i rječ” Save Štrpca

Datum objave: sreda, 2 novembra, 2011
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

Beograd, Savo Strbac - knjiga Rat i rijec

Knjiga “Rat i riječ” direktora Dokumentaciono- informativnog centra “Veritas” Save Štrpca sadrži istinite priče iz rata u Hrvatskoj o ljudima uglavnom iz bivšeg SSSR-a, koji su se borili za jednu ili drugu zaraćenu stranu, i nosi pouku da u građanskom ratu nema nevinih.

Predstavljajući knjigu, Štrbac je rekao SRNI da je riječ o devet priča iz rata u kojima je bio direktni akter, uglavnom u ulozi predsjednika ili člana Komisije vlade Republike Srpske Krajine za razmjenu zarobljenika i predaju posmrtnih ostataka.

Svih devet priča su, kako kaže Štrbac, sa međunarodnim elementom, a čak četiri su povećene ljudima sa prostora bivšeg SSSR-a, među kojima je bilo i dobrih i loših, i onih koji su bili na strani Hrvata i onih koji su bili na strani Srba.

Tu je i priča posvećena dvojici ruskih novinara koji su poginuli na Baniji 1. septembra 1991. godine, “koje je ubio rat i koji su našli u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu”.

Dvije priče se odnose na dobrovoljce, takozvane “pse rata”, odnosno na ukrajinsku posadu jednog transportnog aviona AN-26, koja je za pare prevozila oružje i municiju iz Hrvatske u Cazin, za 5. korpus Armije BiH.

“Taj avion je oboren. U njemu je bilo i muslimana i Hrvata, a priča daje odgovore na mnoga pitanja njihovim porodicama, kao i porodicama ukrajinskih pilota”, naveo je Štrbac.

On je dodao da se jedna priča odnosi i na tri ruska pilota koji su helikopterom MI-18, takođe, prevozili oružje i municiju iz Hrvatske za muslimane u Cazinu.

Oni su oboreni po povratku u Hrvatsku, a tada su poginula i četiri visoka funkcionera FBiH, među kojima ministar spoljnih poslova Irfan Ljubijankić.

“Zbog ovog slučaja je u Hrvatskoj podignuta krivična prijava za ratni zločin protiv srpskih raketaša, a moj odgovor je – kako može biti ratni zločin ako neko brani svoju zemlju i obori letjelicu koja je snabdijevala oružjem neprijateljsku vojsku”, naveo je Štrbac.

U knjizi su i dvije priče o Rusima, odnosno jednom državljaninu Ukrajine /priča “Doktor Oleg“, i jednom državljaninu Tadžikistana /priča “Igor“/.

Štrbac je kao zanimljivost izdvojio da je na osnovu njegove knjige, porodica doktora Olega Kljonova /koji je poginuo 1995. godine u “Oluji” raznijevši se sam bombom da bi izbjegao zarobljavanje/, nakon toliko godina napokon saznala za njegovu sudbinu i da se njegovi posmrtni ostaci još uvijek nalaze u Zagrebu.

Prema riječima Štrpca, knjiga sadrži i puno citiranih dokumenata, svaka priča ima pouku, a pri tome nisu pošteđeni ni Srbe, među kojima je bilo dobrih i loših, kao i na drugim stranama.

Knjiga, koja je izašla u izdanju “Veritasa”, već je promovisana u Banjaluci, a može se nabaviti u “Veritasu” ili tokom promocija.

Sav novac od prodaje namijenjen je za plaćanje već izgrađenog spomenika-krsta u mjestu Bravsko srpskim izbjeglicama poginulim na Petrovačkoj cesti u hrvatskom bombardovanju 1995. godine.

Izvor: srna

 

Publikacije i knjige možete naručiti slanjem zahtjeva na
adresu:

* telefaksom:
011/323-6486 


* e-poštom: office@veritas.org.rs  


* poštom: D.I.C. Veritas, Dečanska 8, 11000 Beograd, Srbija

 

Predgovor knjige:

http://www.veritas.org.rs/knjige/rat_rijec/predgovor.htm

 

Prilog sa promocije knjige u Banjaluci
21.9.2011.:

http://www.veritas.org.rs/knjige/rat_rijec/promocija.htm

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top