fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Radenska bez srca

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Srbija sa velikim silama, mora da razgovara pognute glave, da traži razumevanje, ako treba i milost, ali da isti takav odnos ima prema Sloveniji, e to ne može da se razume

NIKADA Srbija tu lekciju odnosa među državama i narodima naučiti neće, a krajnje je prosta, jednostavna i glasi: prema velikima kako moraš, prema malima kako tebi odgovara. Prošlo je skoro stotinu godina otkako je Srbija žrtvovala svoju državnost, posebnost, slavu, istoriju… zarad interesa tuđina, malih naroda i naroda u pokušaju. Ti mali, koji ne mogu, niti će ikada moći da pokažu bar jedan grob, zadužbinu, dvorac sopstvenih careva i kraljeva (nisu ih imali) uzvratili su Srbima mržnjom, genocidom, etničkim čišćenjem, brisanjem njihovim, (srpskih) tragova, gde god je to moguće.

Ali, Srbija se prema takvima i dalje, bez prekida, ponaša kao nezrelo čeljade, tinejdžer s koga su skinuli obuću i odeću, sve do gaća, ali se on i dalje grli s lopovima, nudi im ono malo što mu je preostalo. Za sve koji bi ovde da se pozovu na hrišćanski princip okretanja i drugog obraza, reći ću da primena navedenog kod naroda vodi u nestanak s istorijske scene.

Za primer gore iznetog odnosa mogu da se uzmu svi narodi i novostvorene države s prostora bivše Jugoslavije, ali ovoga puta ćemo o Slovencima. Neposredan povod je Sajam turizma, manifestacija juče otvorena u Beogradu. Resorni slovenački ministar došao je u Beograd, daje izjave o divnoj saradnji Srbije i Slovenije, primaju ga na najvišim mestima, gostuje po medijima… i nigde niko, od novinara do onih koji ga grle kao brata rođenog, da postavi pitanje položaja Srba u Sloveniji, a tamo ih ima 40.000.

Kako i zašto Slovenija ni 25 godina od onog operetskog rata ispod Alpa, ne priznaje Srbe kao nacionalnu manjinu, ne dozvoljava čak ni srpskoj deci da imaju dopunsku nastavu na svom jeziku. Da nauče svoj jezik. Italijana i Mađara u Sloveniji ima deset puta manje nego Srba, ali su ustavom zaštićena manjina. Kao i Romi. Srbi su u Sloveniji izbrisani, ne postoje.

Kad su ono pre petnaestak godina, nakon „oktobarske revolucije“ shvatili da im bez tržišta bivše SFRJ, posebno Srbije, nema spasa, režim u Ljubljani je u Beograd poslao svoje biznismene (s torbama punim novca) da krče „puteve saradnje“. Danas Slovenci u Srbiji imaju više svojih firmi nego u samoj Sloveniji. Neki od slovenačkih proizvoda ponovo u Srbiji imaju kultni status. „Gorenje“ montira belu tehniku u Srbiji i šalje je u Rusiju s oznakom „proizvedeno u Srbiji“. Profit, naravno, ide u Sloveniju.

Može ova situacija da se razume i objasni, ali ne može da se razume istovremeno sraman, ponižavajući odnos Slovenije prema tamošnjim Srbima. Srbija sa Nemačkom, i ostalim velikim silama, mora da razgovara pognute glave, da traži razumevanje, ako treba i milost, ali da isti takav odnos ima prema Sloveniji, e to ne može da se razume.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: