Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Protosinđel Jovan: Padobranac u mantiji

Datum objave: utorak, 7 juna, 2011
Veličina slova: A- A+
Protosinđel Jovan Ćulibrk
Protosinđel Jovan Ćulibrk

Protosinđel Jovan (Ćulibrk), novoimenovani patrijarhov vikar, izuzetno je zanimljiva, obrazovana ličnost. Poznat je i kao padobranac u mantiji. Podoficir je i rezervista čuvene 63. padobranske brigade iz Niša. Često svoje monaško odelo ponosno zameni padobranskim kombinezonom, a do sada je uknjižio 140 skokova. Za njega je padobranski skok zadatak koji treba da se izvrši, a ne sport.

– Ako sam na nešto u životu ponosan, posle monaškog i svešteničkog čina, to je crvena padobranska beretka – kaže protosinđel Jovan. – Živeti sa padobrancima podrazumeva da se stalno dokazujete. I ratnik i vojnik, i monah i sveštenik, trebalo bi, ako su istinski ono što jesu, da žive za druge i budu spremni na žrtvu.

Kada je mitropolit Amfilohije prvi put presekao slavski kolač u 63. padobranskoj brigadi, 2002. godine, komandant brigade i njegovi saradnici zatražili su od mitropolita da otac Jovan ostane kao brigadni sveštenik u jedinici.

To je zahtevalo da se uvede u rezervni sastav jedinice, ali i da prođe padobransku obuku da bi bio istinski pripadnik jedinice.

– Gde ide srpski vojnik, mora da ide i srpski sveštenik – rečeno mu je tada. Budući patrijarhov vikar trenutno se nalazi u Jerusalimu, gde predstavlja Odbor za Jasenovac. Tamo je takođe magistrirao na istoriografiji holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu vezanom za manje poznate aspekte antifašističke borbe u Jugoslaviji.

U Pećkoj patrijaršiji boravio je od juna 1999, posle izlaska Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, i starao se o prestonici Srpske Crkve, ostacima naroda i metohijskim svetinjama u jedno apokaliptično vreme, tako da ga sada ponovo očekuje isti zadatak.

Zanimljivo je da je protosinđel Jovan osmislio i vodio muzički projekat, čiji je epilog svojevrsna zbirka pesama na stihove vladike Nikolaja u rok aranžmanu – „Pesme iznad Istoka i Zapada”.

Rođen je 1965. godine u Zenici, a njegovo prezime je tipično za Krajinu. Studirao je književnost u Banjaluci, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1991. je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Teologiju je učio u Beogradu, diplomirao je na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. u Cetinjskom manastiru, od kada predaje slovenski i srpski jezik i književnost u Bogosloviji svetog Petra Cetinjskog.

Protosinđel Jovan je i urednik u časopisu „Svetigora” i Radiju Svetigore, a angažuje se i kao urednik za liturgičku književnost u projektu srpske kulture na internet-portalu „Rastko”. Za rad „Crno sunce i oko njega krug” dobio je 1991. nagradu Matice srpske, a 2004. u Jerusalimu je dobio nagradu „Golda Meir”.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka pratio je alternativne umetničke pokrete na liniji Skoplje-Niš-Zagreb-Ljubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača naše nacionalne i globalne pop kulture.

Ristović o prvoj slavi 63. padobranskeIzvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top