Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protosinđel Jovan: Padobranac u mantiji

Protosinđel Jovan Ćulibrk
Protosinđel Jovan Ćulibrk

Protosinđel Jovan (Ćulibrk), novoimenovani patrijarhov vikar, izuzetno je zanimljiva, obrazovana ličnost. Poznat je i kao padobranac u mantiji. Podoficir je i rezervista čuvene 63. padobranske brigade iz Niša. Često svoje monaško odelo ponosno zameni padobranskim kombinezonom, a do sada je uknjižio 140 skokova. Za njega je padobranski skok zadatak koji treba da se izvrši, a ne sport.

– Ako sam na nešto u životu ponosan, posle monaškog i svešteničkog čina, to je crvena padobranska beretka – kaže protosinđel Jovan. – Živeti sa padobrancima podrazumeva da se stalno dokazujete. I ratnik i vojnik, i monah i sveštenik, trebalo bi, ako su istinski ono što jesu, da žive za druge i budu spremni na žrtvu.

Kada je mitropolit Amfilohije prvi put presekao slavski kolač u 63. padobranskoj brigadi, 2002. godine, komandant brigade i njegovi saradnici zatražili su od mitropolita da otac Jovan ostane kao brigadni sveštenik u jedinici.

To je zahtevalo da se uvede u rezervni sastav jedinice, ali i da prođe padobransku obuku da bi bio istinski pripadnik jedinice.

– Gde ide srpski vojnik, mora da ide i srpski sveštenik – rečeno mu je tada. Budući patrijarhov vikar trenutno se nalazi u Jerusalimu, gde predstavlja Odbor za Jasenovac. Tamo je takođe magistrirao na istoriografiji holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu vezanom za manje poznate aspekte antifašističke borbe u Jugoslaviji.

U Pećkoj patrijaršiji boravio je od juna 1999, posle izlaska Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, i starao se o prestonici Srpske Crkve, ostacima naroda i metohijskim svetinjama u jedno apokaliptično vreme, tako da ga sada ponovo očekuje isti zadatak.

Zanimljivo je da je protosinđel Jovan osmislio i vodio muzički projekat, čiji je epilog svojevrsna zbirka pesama na stihove vladike Nikolaja u rok aranžmanu – „Pesme iznad Istoka i Zapada“.

Rođen je 1965. godine u Zenici, a njegovo prezime je tipično za Krajinu. Studirao je književnost u Banjaluci, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1991. je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Teologiju je učio u Beogradu, diplomirao je na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. u Cetinjskom manastiru, od kada predaje slovenski i srpski jezik i književnost u Bogosloviji svetog Petra Cetinjskog.

Protosinđel Jovan je i urednik u časopisu „Svetigora“ i Radiju Svetigore, a angažuje se i kao urednik za liturgičku književnost u projektu srpske kulture na internet-portalu „Rastko“. Za rad „Crno sunce i oko njega krug“ dobio je 1991. nagradu Matice srpske, a 2004. u Jerusalimu je dobio nagradu „Golda Meir“.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka pratio je alternativne umetničke pokrete na liniji Skoplje-Niš-Zagreb-Ljubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača naše nacionalne i globalne pop kulture.

Ristović o prvoj slavi 63. padobranskeIzvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: