fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Припремање кичме

Сећате ли се кад jе неки од енглеских политичара у Приштини или Тирани – тамо где се отворено говори о великоj Албаниjи – рекао да jе прекраjање граница на Балкану завршено? Не сећате се, наравно, jер тога ниjе било

Ратко Дмитровић
Ратко Дмитровић

Прекраjање граница на Балкану jе завршено. Лепо звучи, посебно онима коjи би да задрже садашње плотове, али ко то каже? Енглези, пре неки дан у Сараjеву, кроз уста свог министра иностраних послова, Филипа Хамонда. Озбиљна адреса; без Енглеза на Балкану ништа се значаjно не догађа, ево дуже од jедног века.

Свака чорба на овоj ветрометини, а све су вреле и крваве… има у себи британску мирођиjу, jош од Бенџамина Дизраелиjа, британског премиjера из чиjег времена имамо Источно питање. Дизраели jе, можда нисте знали, на заседању Призренске лиге, 1878. године – на коjоj jе донет програм уjедињења свих териториjа на коjима живе Албанци у jедну велику албанску државу – имао свог личног представника, Хариjа Купера. Од тада до данашњег дана траjе та некад делимично обjашњива, често неразумљива, чак ирационална подршка службеног Лондона Албанцима и Албаниjи.

Последње прекраjање Балкана, цртање граница, изведено jе 2008. године, кад jе Запад од Србиjе отео Косово и Метохиjу. На челу отимача били су Енглези, а сад њихов дипломатски првак тврди да jе с тим готово; нема више промена граница. Да ли jе тако и да ли jе Енглез био искрен?

Повод за реакциjу Лондона jе тврдња Милорада Додика да ће се Република Српска осамосталити, претворити у државу. Коме веровати, Филипу или Милораду. Питање делуjе наивно и смешно, jер шта jе Миле спрам Филипа, а у овом случаjу питање jе и бесмислено; Енглези се у догледно време неће сусрести са српским географским шнаjдераjем (Додик то прича углавном у предизборним кампањама) већ са проjектом коjи jе окончан на терену, чека се само формализациjа. Да, ради се о великоj Албаниjи.

Косово jе отето од Србиjе, сад меркаjу Прешево и Буjановац, граница између Албаниjе и Косова годинама не постоjи, пола Македониjе стављено jе под крило двоглавог црног орла, Улцињ jе већ укњижен, а планирано jе да у састав те државе уђе и део Грчке.

Сећате ли се кад jе последњих година неки од енглеских политичара ранга споменутог Филипа у Приштини или Тирани – тамо где се отворено говори о великоj Албаниjи – рекао да jе прекраjање граница на Балкану завршено? Не сећате се, наравно, jер тога ниjе било. Случаjно, или…?

Говорили су 1990. године Енглези (и Американци приде) да подржаваjу бившу Југославиjу, да се нове границе на Балкану неће цртати, па су ускоро признали самосталност Словениjе, Хрватске, Босне и Херцеговине. Кад су таj део посла обавили опет су рекли: прекраjање граница на Балкану jе завршено. Шеснаест година касниjе признали су независно Косово, другу националну државу албанског народа.

Хоћу да кажем како jе ово последње енглеско „бетонирање“ балканских граница вероватно наjава нечега. Е, од тога нечега многима ће зашкрипати кичма.

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести: Ратко Дмитровић

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: