Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREISPITATI RATNE POTJERNICE

vukcevic.jpg

BEOGRAD, 18. APRILA /SRNA/ – Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da će biti preispitane sve ratne potjernice, jer se stvara utisak da su u pitanju politički postupci.

Vukčević je rekao da relikt ratova devedesetih jesu procesi u odsustvu, protiv nepoznatih lica, motivisani političkim prilikama u tom trenutku.

“Mislim da ima previše lica na tim potjernicama i kada dođe vreme pomirenja, moraćemo zajedno da preispitamo sve ove ratne poternice. One diskredituju našu zemlju i stvaraju utisak da se ovde vode politički postupci”, rekao je Vukčević za list “Danas”.

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima, on je naveo da je to samostalna istraga srpskog tužilaštva, a da je “nekoliko radnji” obavljeno uz pomoć drugih tužilaštava.

“Postoji saradnja sa ruskim i ukrajinskim tužilaštvom, putem međunarodne pravne pomoći. Došli smo do veoma zanimljivih detalja i ako to uporedimo sa drugim istragama koje se odvijaju verujemo da će naša saznanja dovesti do počinilaca ovih gnusnih zločina”, rekao je on.

Vukčević je istakao da sa Euleksom, u vezi sa trgovinom organima, postoji korektna saradnja.

“Poseban istražni tim Klinta Viljemsona se formira i mi očekujemo da će i oni imati konkretne rezultate u istrazi. Do sada sam se dva puta sa njim sreo”, rekao je Vukčević.

On je rekao da trenutno postoji više tužilačkih istraga, a da je sljedeći veliki predmet strijeljanje u zatvoru Dubrava, na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje kako ide ta istraga gdje se kao jedan od osumnjičenih pominje i bivši ministar pravde Dragoljub Janković, Vukčević je odgovorio da neće da najavljuje “koga će i za šta okriviti”.

Govoreći o istragama protiv Hašima Tačija i Agima Čekua za ratne zločine nad Srbima 1998. i 1999. godine, Vukčeviće je rekao da su te istrage u prekidu, ali su predmeti u ono vrijeme bili veoma loše urađeni.

“Bilo je bitnih povreda postupaka i posebno za Čekua je ona na klimavim nogama. To ne znači da oni nisu odgovorni za mnoge zločine, već da se istraga nije smela voditi pred kamerama, bez advokata i slično”, rekao je Vukčević.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: