Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PREISPITATI RATNE POTJERNICE

Datum objave: sreda, 18 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

vukcevic.jpg

BEOGRAD, 18. APRILA /SRNA/ – Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da će biti preispitane sve ratne potjernice, jer se stvara utisak da su u pitanju politički postupci.

Vukčević je rekao da relikt ratova devedesetih jesu procesi u odsustvu, protiv nepoznatih lica, motivisani političkim prilikama u tom trenutku.

“Mislim da ima previše lica na tim potjernicama i kada dođe vreme pomirenja, moraćemo zajedno da preispitamo sve ove ratne poternice. One diskredituju našu zemlju i stvaraju utisak da se ovde vode politički postupci”, rekao je Vukčević za list “Danas”.

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima, on je naveo da je to samostalna istraga srpskog tužilaštva, a da je “nekoliko radnji” obavljeno uz pomoć drugih tužilaštava.

“Postoji saradnja sa ruskim i ukrajinskim tužilaštvom, putem međunarodne pravne pomoći. Došli smo do veoma zanimljivih detalja i ako to uporedimo sa drugim istragama koje se odvijaju verujemo da će naša saznanja dovesti do počinilaca ovih gnusnih zločina”, rekao je on.

Vukčević je istakao da sa Euleksom, u vezi sa trgovinom organima, postoji korektna saradnja.

“Poseban istražni tim Klinta Viljemsona se formira i mi očekujemo da će i oni imati konkretne rezultate u istrazi. Do sada sam se dva puta sa njim sreo”, rekao je Vukčević.

On je rekao da trenutno postoji više tužilačkih istraga, a da je sljedeći veliki predmet strijeljanje u zatvoru Dubrava, na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje kako ide ta istraga gdje se kao jedan od osumnjičenih pominje i bivši ministar pravde Dragoljub Janković, Vukčević je odgovorio da neće da najavljuje “koga će i za šta okriviti”.

Govoreći o istragama protiv Hašima Tačija i Agima Čekua za ratne zločine nad Srbima 1998. i 1999. godine, Vukčeviće je rekao da su te istrage u prekidu, ali su predmeti u ono vrijeme bili veoma loše urađeni.

“Bilo je bitnih povreda postupaka i posebno za Čekua je ona na klimavim nogama. To ne znači da oni nisu odgovorni za mnoge zločine, već da se istraga nije smela voditi pred kamerama, bez advokata i slično”, rekao je Vukčević.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top