Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga “Diverzija na tuzlanskom trgu `Kapija`”

U Novom Sadu predstavljena je knjiga “Diverzija na tuzlanskom trgu `Kapija`”, autora general-potpukovnika u penziji Ilije Brankovića, koja svjedoči o tome da nekadašnji general Vojske Republike Srpske /VRS/ Novak Đukić nije odgovoran za navodni ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

U Novom Sadu predstavljena je knjiga "Diverzija na tuzlanskom trgu `Kapija`", autora general-potpukovnika u penziji Ilije Brankovića.
Novi Sad – promocija knjige Foto: SRNA

Branković je sinoć prije promocije, kojoj je prisustvovao i general Đukić, rekao Srni da su sve ekspertize domaćih i inostranih eksperata dokazale da nikakva topovska, niti bilo koja druga artiljerijska granata nije ispaljena sa položaja VRS, niti je to uopšte bilo moguće.

On je naglasio da je nedvosmisleno dokazano da su ljudi na Trgu kapija stradali od podmetnute eksplozivne naprave ili više njih sinhrono vezanih, da dotle nije mogla da dopre nikakva granata jer je to matematički bilo neizvodivo, a sve je to u knjizi pokazano i potvrđeno fotografijama.

“Ne može čovek na slici, iza čijih je leđa navodno eksplodirala granata, da bude sasečen spreda, i da iskrvari pre nego mu pruže pomoć, ili da granata eksplodira pored čoveka i on ostane živ, a ubije nekog 50 metara dalje. Dakle, sve što su tamo uradili i svalili na leđa Đukiću, odnosno Srbima, nema blage veze sa istinom i sve je izmišljeno”, istakao je Branković.

On je podsjetio da o lažima i podmetanju Đukiću nečega što nije bilo, niti je moglo biti, najbolje svjedoči izvještaj tuzlanske policije iz tog vremena.

“U tom zapisniku lepo piše, policajac upisao i predao smenu. Ono što je neverovatno, policajac pet minuta pre eksplozije u zapisniku navodi broj mrtvih, koji se neće znati narednih sedam dana. Taj se policajac više nigde ne pojavljuje. Jednostavno je nestao”, navodi Branković.

Ocjenjujući ono što se desilo na trgu u Tuzli 25. maja, 1995. godine terorističkim aktom, general Branković je rekao da se masakr nije mogao desiti bez nečijeg znanja, prećutne saglasnosti ili pomoći.

“Mnogo je tu prljavih ruku umešano. Ali nije na meni da to dokazujem, niti da petljam s tim. Moje je bilo da dokažem da masakr na Trgu kapija nikako nije mogla izazvati artiljerijska granata”, dodao je Branković.

Navodeći da artiljerijska granata ne može da eksplodira dva metra od zida, a da on ostane neoštećen, kako to pokazuju fotografije, Branković ističe da sama ta činjenica automatski oslobađa Đukića bilo kakve krivice.

Prema njegovim riječima, i sami Tuzlaci danas sve češće priznaju da granata nije uzrok smrti njihovih sugrađana.

“Sad to priznaju i njihovi ljudi, a oni su to i ranije znali. Javljaju se i neki drugi ljudi, koji su tu bili. Oni svjedoče da su na Trg kapija dovozili mrtve ljude sa raznih ratišta, a sahranjivani su kao žrtve masakra. Zbog toga se danas bune njihovi prijatelji i komšije. Znači sve se zna, samo što smo mi pokriveni lažima, čiji je cilj ne samo svaljivanje krivice na Đukića, nego i celi srpski narod. Tome se na sve načine moramo odupreti”, poručuje Branković.

Branković ističe važnost pisanja da bi buduće generacije znale pravu istinu o proteklom ratu.

Na promociji su, osim Brankovića o knjizi govorili i članovi tima Đukićeve odbrane, general-major u penziji Vidosav Kovačević, general potpukovnik Petar Škrbić, stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević, advokat Milorad Konstantinović.

Galijašević je izrazio podršku generalu Đukiću, koga je pravosuđe BiH bez ikakvih dokaza osudilo svojvremeno na 20 godina zatvora.

On kaže da je masakr na tuzlanskom Trgu kapija bio teroristički akt, politički i geopolitički motivisan, koji je vidio u više slučajeva u BiH, a kao primjer naveo zločin u sarajevskoj Ulici Vase Miskina, zatim “Markale jedan” i “Markale dva”.

“Sve se svodilo na to da se zločin podmetne Srbima i da se za to onda optuži sav srpski narod”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ova Brankovićeva knjiga predstavlja ne samo odbranu generala Đukića, nego i optužnicu protiv pravih zločinaca, odgovornih za masakr na tuzlanskom trgu.

“Zločin nikad ne zastarjeva i neko će nekad na osnovu navoda iz Brankovićeve knjige reći istinu i optužiti da je organizovana kriminalna grupa radila falsifikate ratnih zločina, kao i da je štitila prave zločince poslije izvršenja time što je napadala nevinog čovjeka”, dodao je Galijašević.

Riječi zahvalnosti generala Đukića okupljenima i timu odbrane na kraju promocije pročitala je Ranka Srdić, predsjednik Saveza krajiških udruženja – Savez Krajišnika.

Osim tog saveza, promocija knjige “Diverzija na tuzlanskom trgu `Kapija`”, organizovana je u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, Fondacijom “Pravda za generala Novaka Đukića” i Medija centrom “Odbrana”.

Knjiga je promovisana u amfiteatru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina /Spens/.

General Novak Đukić ranije je izjavio da ekpertiza događaja na “Tuzlanskoj kapiji” 25. maja 1995. godine, kada je poginula 71 osoba, a ranjeno 240, ukazuje na to da se tamo dogodio teroristički napad na civile.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: