Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PRAVDA ZA SVE: Rusija traži kaznu za ubijanje civila atomskom bombom u Hirošimi i Nagasakiju

Datum objave: subota, 27 decembra, 2014
Veličina slova: A- A+

Ranjeni i ubijeni civili

Predsedavajući Donjeg doma ruske Dume Sergej Nariškin podstakao je pokretanje međunarodne istrage zbog bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine čime je američka vojska počinila zločin protiv čovečnosti koji ne zastareva, prenosi televizija Raša tudej na svom portalu.

„Naredne godine navršiće se 70. godišnjica Nirnberškog procesa i takođe ista godišnjica prvog i jedinog nuklearnog bombardovanja dva grada – Hirošime i Nagasakija. Nisam slučajno pomenuo oba događaja u istom kontekstu. Smatram da ove teme treba da raspravimo zajedno sa advokatima i stručnjacima za zločine protiv čovečnosti koji ne zastarevaju, kazao je Nariškin prezidijumu Ruskog društva istoričara.

Ruski šef parlamenta je podsetio da je nukelarni napada na Hirošimu i Nagasaki teško moguće opravdati sa vojne pozicije, jer je poraz Japana praktično odlučen nakon što je Sovjetska armija odnela pobede u Mandžuriji.
“Atomske bombe na dva mirna grada bile su čist akt zastrašivanja koj je rezultirao smrću na hiljada japanskih civila. Vratimo se na tu temu naredne godine”, poručio je Nariškin.

Bombardovanje Hirošime se desilo 6. avgusta 1945. godine, a Nagasakija tri dana kasnije i rezultirali su smrću između 150.000 i 250.000 ljudi, mahom civila.

Vlasti SAD su rekle da je demonstracija sile ubrzala kapitulacij u Japana i sprečila kopnenu operaciju koja je mogla uzrokovati teške gubitke američkoj vojsci. Istovremeno, međunardone organizacije za ljudska prava su dva napada, posebno onaj na Hirošimu, ocenile kao nemoralna i kao kršenje duha konvencija koje zabranjuju upotrebu oružja masovnog uništenja protiv civilnog stanovništva zaraćene strane.

Japanski zvaničnici i aktivisti za međunarodno pravo postavljali su pitanje bombardovanja do danas, iznoseći da je radijacija naškodila deci dva grada, uzrokujući brojne bolesti, skupe lekarske preglede i konstantan strah po zdravlje svih ostalih.

Izvor: Intermagazin.rs

 

Vezane vijesti:

69 godina od bombardovanja Hirošime – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top